Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Overzicht praktijkverhalen verenigingsbeleid

Veel club hebben mooie initiatieven opgezet rond het thema verenigingsbeleid. Hieronder vind je ze allemaal.

Bestuur

Bestuursleden enthousiast over Één tweetje: 'Opeens beschikking over groot netwerk' Bestuursleden enthousiast over Één tweetje: 'Opeens beschikking over groot netwerk' Al bijna 900 bestuursleden gaan online met elkaar in gesprek gaan en wisselen kennis en ervaringen uit via de community.

KNVB onderzoekstool helpt DOS Kampen bij vormen van nieuw beleid KNVB onderzoekstool helpt DOS Kampen bij vormen van nieuw beleid Toen het bestuur van DOS Kampen begin dit jaar het hoofd boog over het nieuwe beleidsplan, was meteen één ding duidelijk: de mening van de leden moest de basis worden voor de missie en visie van de toekomst. Om het oor te luister te leggen bij de achterban zette de vereniging de KNVB Assist onderzoekstool in.

Victoria ’04 enthousiast over project dat veiligheidsgevoel op sportparken moet vergroten Victoria ’04 enthousiast over project dat veiligheidsgevoel op sportparken moet vergroten Een welkomstbord met het clublogo bij de hoofdingang of een kleedkamer moderniseren zijn voorbeelden die ervoor kunnen zorgen dat mensen zich positiever gaan gedragen op een sportcomplex.

SC 't Gooi maakt dankzij ontwikkeltraject enorme groei door SC 't Gooi maakt dankzij ontwikkeltraject enorme groei door SC 't Gooi diende een ondersteuningsaanvraag bij de gemeente Hilversum in voor hulp om te kunnen groeien in alle opzichten.

SC Welberg blinkt ook uit in tijden van corona SC Welberg blinkt ook uit in tijden van corona Ondanks de coronacrisis ging het jonge bestuur van SC Welberg niet bij de pakken neerzitten. De afgelopen maanden hebben zij meerdere goede initiatieven opgezet waar zij de komende jaren de vruchten van plukken.

V.V. Rijsoord verkleint kloof met andere verenigingen door Sportakkoord V.V. Rijsoord verkleint kloof met andere verenigingen door Sportakkoord V.V. Rijsoord was nauw betrokken bij het opstellen van het Sportakkoord in de gemeente Ridderkerk. Tijdens de brainstormsessies met andere verenigingen en betrokkenen in de sport smeedde het plannen en deed het nieuwe contacten op. Het resultaat is een ambitieus lokaal plan voor de toekomst met goede kansen voor de club.

Kantinebezoek bij ZCFC? Via QR-code kunnen gasten gegevens achterlaten Kantinebezoek bij ZCFC? Via QR-code kunnen gasten gegevens achterlaten Niet alleen horecazaken, maar ook voetbalclubs hebben door de uitbraak van het coronavirus te maken met een registratieplicht voor bezoekers van de kantine of het clubgebouw. Om dat proces eenvoudig te laten verlopen, heeft ZCFC uit Zaandam een QR-code ingevoerd die bezoekers aan de deur kunnen scannen.

FC Trias bestrijdt droogte met nieuwe sproei-installatie FC Trias bestrijdt droogte met nieuwe sproei-installatie Door in mogelijkheden te denken heeft de vereniging uit Winterswijk voor het eerst sinds jaren weer goede grasvelden in de zomer.

Gebruik 'boerenverstand' helpt Be Quick’ 28 op moderne manieren besturen Gebruik 'boerenverstand' helpt Be Quick’ 28 op moderne manieren besturen Be Quick'28 past de principes van Lean en Agile toe, waardoor er sneller en efficiënter wordt gewerkt.

'Snelle en efficiënte' digitale ALV zorgt voor tevredenheid bij DEVO’58 'Snelle en efficiënte' digitale ALV zorgt voor tevredenheid bij DEVO’58 Vanwege het coronavirus organiseerde DEVO ’58 in mei een digitale ALV via Facebook en Microsoft Teams, wat resulteerde in een grotere aanwezigheid dan gemiddeld bij een ‘normale’ ALV.

Voorzittersduo Sparta’30: ‘Het voorzitterschap opdelen heeft alleen maar voordelen’ Voorzittersduo Sparta’30: ‘Het voorzitterschap opdelen heeft alleen maar voordelen’ Sparta’30 uit Andel zat een klein jaar zonder voorzitter, maar hoe anders is dat nu. Inmiddels heeft de club niet één, maar zelfs twee voorzitters.

VV Steenwijk werkt mee aan een rookvrije generatie VV Steenwijk werkt mee aan een rookvrije generatie Door het logo van de ‘Rookvrije generatie’ prominent op de shirts van de JO15-en JO-12 teams te zetten, blijft het anti-rookbeleid voortdurend onder de aandacht.

Tekeningen brengen beleid Wippolder en Nieuwkoop tot leven Tekeningen brengen beleid Wippolder en Nieuwkoop tot leven Een zogenaamde praatplaat moet het beleid van SV Wippolder en SV Nieuwkoop visueel en overzichtelijk maken.

SVF Cothen stelt BHV-actieplan op na hartfalen keeper SVF Cothen stelt BHV-actieplan op na hartfalen keeper Tijdens een oefenduel zakte de keeper van SVF Cothen plotseling door zijn benen. Hij bleek hartfalen te hebben. Dankzij goed optreden van omstanders en de hulpdiensten is het goed afgelopen en werkt de doelman aan zijn volledige herstel. DOVO en VRC op weg naar een rookvrije sportaccommodatie DOVO en VRC op weg naar een rookvrije sportaccommodatie Niet meer roken op het sportpark waar kinderen bij zijn, dat is de afspraak die DOVO en VRC uit Veenendaal gezamenlijk hebben gemaakt. ALV voor jeugd GeuzenMiddenmeer ALV voor jeugd GeuzenMiddenmeer GeuzenMiddenmeer uit Amsterdam bestaat voor meer dan de helft uit jeugdleden. Toch hebben deze 600 jongens en meisjes geen stem binnen de club. Dat kan anders dacht voetbalmoeder Marijke Krabbenbos en zij organiseerde een heuse Algemene Ledenvergadering voor de jeugd.

Ontwikkelingsprogramma leidt tot initiatief voor jeugdbestuur Ontwikkelingsprogramma leidt tot initiatief voor jeugdbestuur Kolping Boys ging aan de slag met het ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal. Een van de voortvloeisels was het initiatief voor een jeugdbestuur.

Bestuur SV Unitas ’59 stelt Raad van Advies aan Bestuur SV Unitas ’59 stelt Raad van Advies aan Verenigingen gaan op bestuurlijk vlak steeds meer lijken op bedrijven. Mede daarom moeten ze op soortgelijke manier bestuurd worden, vindt Unitas '59. Het stelde daarom een Raad van Advies aan.

Wittenhorst vernieuwt met communicatiecommissie Wittenhorst vernieuwt met communicatiecommissie RKSV Wittenhorst gaat de komende jaren met moderne middelen de communicatie binnen de club professionaliseren. Aan de basis ligt de communicatiecommissie. De website is de basis, Whatsapp en social media zijn de volgende stap.

Blauwwitters presenteert voorzitters van de toekomst Blauwwitters presenteert voorzitters van de toekomst Veertigers Jacco Kwast en zijn vriendin Anne-Marie Kreuwel nemen in 2017 samen de voorzittershamer over bij BZSV Blauwwitters uit Borne. Op dit moment is het stel druk bezig om de taken te verdelen en de lijn voor de komende jaren uit te stippelen.

Tieners als bestuurlijke aanwinsten SC Roueveen Tieners als bestuurlijke aanwinsten SC Roueveen Bij SC Rouveen loopt een voorzitter rond van zestien jaar, geflankeerd door een vijftienjarige secretaris en penningmeester. KVV Losser scoort met jeugdbestuur KVV Losser scoort met jeugdbestuur Bij KVV Losser krijgt de jeugd de aandacht en de steun die het verdient. Sinds kort werkt de zondag-vijfdeklasser naast het clubbestuur met een jeugdbestuur.

Financieel

Ondernemerscollectief helpt vv Den Ham ook door financieel zware tijden Ondernemerscollectief helpt vv Den Ham ook door financieel zware tijden Een speciale stichting waar 80 lokale ondernemers in vertegenwoordigd zijn, levert vv Den Ham op jaarbasis een respectabel bedrag op.

Clubs halen geld op met opruimen van zwerfafval Clubs halen geld op met opruimen van zwerfafval Iets goeds doen voor het milieu en tegelijkertijd geld ophalen voor de club. VV Ophemert en VV Jonge Kracht (Huissen) hebben hiervoor een goede formule gevonden. Zij helpen met het opruimen van een zwerfafval en halen daarmee een mooi zakcentje binnen.

Samenwerking levert clubs lagere bierprijs op Samenwerking levert clubs lagere bierprijs op Een twaalftal clubs uit het Kennemerland zit sinds een paar jaar een aantal keer per jaar bij elkaar en dat bevalt ze prima. Concrete resultaten leverde het ook al op; een betere inkoopprijs voor het bier.

 

Plaatselijk ziekenhuis op shirt Vitesse Delft Plaatselijk ziekenhuis op shirt Vitesse Delft Niet de naam van de plaatselijke supermarkt, slager of slijterij siert de komende seizoenen de shirts van Vitesse Delft, maar dat van het Reinier de Graaf ziekenhuis uit diezelfde plaats. Sponsors nodig? Simpel! Sponsors nodig? Simpel! We hebben dringend sponsors nodig! Het is een kreet die je veel hoort bij voetbalverenigingen. Maar ondernemend Nederland is in de ban van de economische crisis en houdt de hand op de knip.

Maatschappelijk

ADO'20 haakt aan bij De Groene Club: 'Dit biedt kansen, juist nu' ADO'20 haakt aan bij De Groene Club: 'Dit biedt kansen, juist nu' Juist in coronatijd loont het om de energierekening, de grootste kostenpost, omlaag te brengen. ADO'20 uit Heemskerk is een van de clubs die ondanks de financieel onzekere coronatijden toch besloot bij De Groene Club aan te haken.

RKSV Boxtel pakt vol door: in 2023 energieneutraal RKSV Boxtel pakt vol door: in 2023 energieneutraal Bij RKSV Boxtel laten ze er geen gras over groeien. Drie maanden na het allereerste contact met De Groene Club brandde de LED-verlichting al boven het kunstgrasveld. De Brabantse vierdeklasser zet serieus in op duurzaamheid en wil in 2023 geheel energieneutraal zijn.

FC Burgum grijpt fusie aan voor nieuw alcoholbeleid FC Burgum grijpt fusie aan voor nieuw alcoholbeleid FC Burgum is na een fusie in 2019 volop aan de slag gegaan met het creëren van een gezonde sportomgeving. Daarbij hoort onder meer een goed alcoholbeleid. De vereniging uit Tytsjerksteradiel neemt hierin haar verantwoordelijkheid en gaat actief aan de slag om bij te dragen aan verantwoord alcoholgebruik.

Plastic bierglazen en patatbakjes zijn verleden tijd bij VVV Westzaan Plastic bierglazen en patatbakjes zijn verleden tijd bij VVV Westzaan De plastic bierglazen en plastic bakjes voor patat of frikadellen? Ze zijn verleden tijd bij VVV Westzaan. De vereniging uit het gelijknamige dorp in Noord-Holland stapte over op biologisch afbreekbaar materiaal en dat bevalt uitstekend.

'Voetbal is het doel en het middel, maar het gaat om veel meer dan dat' 'Voetbal is het doel en het middel, maar het gaat om veel meer dan dat' Always Forward zette een speciale commissie op voor maatschappelijk verantwoord verenigen, om zorg en aandacht te besteden aan mensen die dat anders misschien niet krijgen.

Werkproject Raak bij DSS doorslaand succes Werkproject Raak bij DSS doorslaand succes Het aantal vrijwilligers dat het onderhoud op de accommodatie van DSS in Haarlem verzorgde, liep sterk terug. De club ging een samenwerking aan met reïntegratiebedrijf Agros, Sport Support, SRO, gemeente Haarlem en UWV.

Samenwerken

Samenwerking levert Creil en Bant nieuw voetbalgeluk op Samenwerking levert Creil en Bant nieuw voetbalgeluk op In 2014 werd een eerste stap naar samenwerking gezet tussen de buurclubs SC Bant en SC Creil. Dit jaar komen beide verenigingen voor het eerst ook bij de senioren gezamenlijk uit in de competitie. Tot tevredenheid van iedereen.

Luctor’88 en Heinkenszand: Fusie uit ambitie Luctor’88 en Heinkenszand: Fusie uit ambitie De fusie van Luctor’88 en Heinkenszand was binnen anderhalf jaar gerealiseerd en uiteindelijk stemde 99 procent van de leden voor een fusie.

'Het gebouw is verloren gegaan, niet de vereniging' 'Het gebouw is verloren gegaan, niet de vereniging' Een brand verwoestte de kantine, de kleedkamers, de tribune en een deel van het hoofdveld van VV Oosterhout. Ondanks de gigantische klap die het bestuur en de leden te verwerken hadden gekregen, zetten ze met elkaar de schouders eronder om de schade te herstellen.

Amsterdamse clubs werken samen aan arbitrage Amsterdamse clubs werken samen aan arbitrage Kennis en scheidsrechters uitwisselen. Dat was het doel van vijf clubs uit Amsterdam-Oost toen zij in 2016 begonnen met een samenwerking op het gebied van arbitrage.

BFC start team met Syrische voetballers BFC start team met Syrische voetballers Het derde zondagelftal van BFC bestaat sinds het seizoen 2017/’18 volledig uit Syrische statushouders. De mannen voetbalden daarvoor onderling tegen elkaar op een trapveldje, maar hebben nu de aansluiting gevonden.

Steenwijk en d’Olde Veste trekken gezamenlijk op Steenwijk en d’Olde Veste trekken gezamenlijk op VV Steenwijk en d’Olde Veste lossen elkaars uitdagingen op door veelvuldig samen te werken op verschillende gebieden.

Bij VV Katwijk staat de deur altijd open Bij VV Katwijk staat de deur altijd open Behalve dat bij VV Katwijk de deur ook open staat als de vereniging er geen gebruik van maakt, is het sinds vorig jaar een samenwerking gestart met de gemeente Welzijnskwartier voor diverse maatschappelijke activiteiten.

Gezamenlijke visie brengt Helmondse clubs bij elkaar Gezamenlijke visie brengt Helmondse clubs bij elkaar Voetbalclubs uit Helmond overleggen sinds kort zeer regelmatig met elkaar en werken daardoor op veel gebieden samen. Daar is een gezamenlijke voetbalvisie uitgekomen. "We proberen elkaar echt te helpen waar mogelijk.”

Fusieclub HRC'14 wil naar één accommodatie Fusieclub HRC'14 wil naar één accommodatie Fusieclub HRC'14 pendelt al 2,5 jaar tussen twee accommodaties, die van Hurwenen en Rossum. In 2018 hoopt het over te stappen naar één complex.

SDOUC gaat voor een vitale gemeenschap SDOUC gaat voor een vitale gemeenschap Als club maatschappelijk verder ontwikkelen, dat is de missie van SDOUC. Ger Melissen trekt de kar en heeft van de voetbalvereniging uit Ulft een open club gemaakt. ‘Onmogelijke’ samenwerking meidenafdeling wérkt ‘Onmogelijke’ samenwerking meidenafdeling wérkt Een samenwerking tussen VV Heeswijk en RKSV Avesteyn. Jarenlang zou het ondenkbaar zijn geweest. En toch gebeurt het met de samenvoeging van de meidenafdelingen onder de naam HA en AH.

Fusie beste voor heel Oudewater Fusie beste voor heel Oudewater Van noodzaak was geen sprake. OVS en Unio werkten de afgelopen jaren al vaker samen. Een fusie was volgens beide partijen een ‘logisch gevolg’. De oprichting van FC Oudewater is daarvan het prachtige resultaat. UDI’19 helpt mensen op weg naar arbeidsmarkt UDI’19 helpt mensen op weg naar arbeidsmarkt Voetbal vormt de hoofdmoot, maar buiten dat biedt UDI’19 nog veel meer voor haar leden. De club voelt zich verantwoordelijk voor het welzijn van de leden. Vitesse Street Hattrick wil jeugd in beweging krijgen Vitesse Street Hattrick wil jeugd in beweging krijgen Wekelijks trekken ze in het geelzwart ten strijde, de spelers van Vitesse. Maar de Eredivisieclub uit Arnhem is meer dan alleen voetbal. Aantrekkelijk sportlandschap met Scholder an Scholder Aantrekkelijk sportlandschap met Scholder an Scholder Een duurzaam, vitaal en aantrekkelijk sportlandschap: dat willen de initiatiefnemers bereiken met Scholder an Scholder.

Sportiviteit en respect

Voetbalclubs in Tilburg zorgen met elkaar voor positief voetbalklimaat Voetbalclubs in Tilburg zorgen met elkaar voor positief voetbalklimaat Aangestuurd door onder andere de gemeente werken voetbalclubs uit Tilburg nu met elkaar aan een positief voetbalklimaat in de stad. ‘Betere trainers helpen pestgedrag te voorkomen’ ‘Betere trainers helpen pestgedrag te voorkomen’ Iedere club komt er wel eens mee in aanraking; pestgedrag onder jeugdspelers. Maar wat kun je daar aan doen, vroeg de jeugdcommissie van EWC/RESIA zich af.

Sportiviteit en respect in DNA GC&FC Olympia Sportiviteit en respect in DNA GC&FC Olympia In 2013 begon voetbalvereniging GC&FC Olympia uit Gouda met Generation Next, een door hun werkgroep sportiviteit en respect zelf ontwikkeld programma voor voetballers en hun ouders. Het bevalt de club uitstekend.

RKVV Brabantia geeft ‘moeilijke’ kinderen extra ondersteuning RKVV Brabantia geeft ‘moeilijke’ kinderen extra ondersteuning Laat je ‘moeilijke’ kinderen verloren gaan voor de club of probeer je hen te helpen? RKVV Brabantia geeft de kinderen en betrokken vrijwilligers extra begeleiding om op de juiste manier binnen de club te functioneren.

HBSV streeft naar een totaal veilig sportklimaat HBSV streeft naar een totaal veilig sportklimaat Het bestuur van HBSV had in 2008 geen weet dat er zich bij de club regelmatig negatieve incidenten voordeden. Tot de bestuursleden van de club uit Venlo een uitnodiging kregen van de molestatiecommissie van de KNVB.

Positief Coachen in het DNA van RKSV Brakkenstein Positief Coachen in het DNA van RKSV Brakkenstein Bij rksv Brakkenstein staat Positief Coachen centraal. De club uit Nijmegen is begonnen bij het toenmalige B1-elftal en verspreidt de boodschap met beleid naar de overige leden. In 2020 moet Positief Coachen in het DNA van alle betrokkenen bij de vereniging zitten.

Roken niet meer toegestaan op accommodatie FC Weesp Roken niet meer toegestaan op accommodatie FC Weesp Bij FC Weesp mag er sinds begin september niet meer gerookt worden op het sportpark. “Wij vinden dat jeugd en roken niet samengaat”, verklaart voorzitter Bart Horseling de keuze van de voetbalvereniging.

FC Uitgeest maakt met appels gedrag ouders bespreekbaar FC Uitgeest maakt met appels gedrag ouders bespreekbaar Onder het motto ‘Ouders appel in de mond, beter voor het spel en ook nog gezond’ deelde FC Uitgeest onlangs appels uit aan ouders langs de lijn.

Respect als basis van het Spelregelbewijs Respect als basis van het Spelregelbewijs Anton Panneman voelde na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen sterk de behoefte om met kinderen aan de slag te gaan met het thema respect. Inmiddels zijn deze een begrip geworden in het district Noord en halen de jeugdspelers tijdens deze avonden ook nog eens hun Spelregelbewijs.

Verzoeningsgesprek loont voor G-teams Verzoeningsgesprek loont voor G-teams Wat er in het verleden precies was voorgevallen? Ach, daar ging het misschien wel helemaal niet meer om. Feit was dat de G-teams van Faja Lobi KDS en SJO/OSC niet meer tegen elkaar wilden en durfden te voetballen.

Noordwijk onderneemt acties voor meer veiligheid Noordwijk onderneemt acties voor meer veiligheid De instelling van de Commissie Normen en Waarden, een verplichte VOG voor trainers, leiders en kantinemedewerkers én een vertrouwenspersoon dragen bij aan meer veiligheid bij vv Noordwijk.

Venlose aanvoerders dragen bij aan sportiviteit en respect Venlose aanvoerders dragen bij aan sportiviteit en respect Onder de naam Venloverbroedert werken veertien voetbalclubs uit Venlo samen om sportiviteit en respect te bevorderen. Dit seizoen is er speciale aandacht voor de rol van de aanvoerder.

Speciale commissie voor veiligheid bij HFC’15 Speciale commissie voor veiligheid bij HFC’15 Iedereen moet zich veilig en vertrouwd voelen. Om die reden richtte HFC'15 een speciale commissie op die daarop toe moet zien; de commissie Veiligheid en Vertrouwen.

Venlose clubs gebroederlijk vóór sportiviteit Venlose clubs gebroederlijk vóór sportiviteit Onder de naam Venloverbroedert werken vijftien voetbalclubs uit Venlo samen om sportiviteit en respect op de vereniging te bevorderen. Hoe ga je om met schreeuwende ouders? Hoe ga je om met schreeuwende ouders? Het is een vraag waar veel clubs mee worstelen. Hoe ga je om met schreeuwende ouders en begeleiders die elke beslissing bekritiseren. Avanti ’31 loopt voorop met Respectprijs Avanti ’31 loopt voorop met Respectprijs De dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen zette het bestuur van s.v. Avanti’31 aan het denken. De club wilde graag zelf iets ondernemen op het gebied van respect op en rond het voetbalveld. Hoe stimuleer ik Fair Play binnen de vereniging? Hoe stimuleer ik Fair Play binnen de vereniging? Voetbal is plezier, Fair Play het fundament van een voetbalvereniging. Hoe kun je Fair Play stimuleren bij jouw eigen voetbalclub? Vertrouwenspersoon vergroot veiligheid binnen de club Vertrouwenspersoon vergroot veiligheid binnen de club Beuningse Boys - een club onder de rook van Nijmegen - heeft sinds april 2013 André Haverkort (68) als vertrouwenspersoon aangesteld. JSV-Nieuwegein werkt aan veilig sportklimaat JSV-Nieuwegein werkt aan veilig sportklimaat Een vereniging waarin iedereen zich veilig voelt, dat is een van de speerpunten van het Veilig Sport Klimaat (VSK).

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Sint Boys zet sport op de politieke agenda Sint Boys zet sport op de politieke agenda De voorzitter van Sint Boys Simco Kruijer nam contact op met de wethouders en coalitiepartijen in de gemeente Schagen om sport hoger op de politieke agenda te krijgen.

Verenigingsbox

Verenigingsbox opent de ogen van DVS’33 Verenigingsbox opent de ogen van DVS’33 De verenigingsbox biedt verenigingen de helpende hand. De box maakt deel uit van het initiatief ‘Naar een veiliger spotklimaat’.

Eén tweetje Eén tweetje Doorpraten over dit onderwerp met andere verenigingen? Ga nu naar de community Eén tweetje en meld je aan!

Laatste nieuws