Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

V.V. Rijsoord verkleint kloof met andere verenigingen door Sportakkoord

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
8 september 2020, 16:33

V.V. Rijsoord heeft het goede voorbeeld gegeven door de opzet van walking football. - Foto: V.V. Rijsoord

V.V. Rijsoord was nauw betrokken bij het opstellen van het Sportakkoord in de gemeente Ridderkerk. Tijdens de brainstormsessies met andere verenigingen en betrokkenen in de sport smeedde het plannen en deed het nieuwe contacten op. Het resultaat is een ambitieus lokaal plan voor de toekomst met goede kansen voor de club.

Heel waardevol, zo noemt Gerda Kranendonk de bijeenkomsten voor het opstellen van het Sportakkoord. “Als club hadden we altijd al goed contact met de andere drie voetbalverenigingen in de gemeente, maar veel verder keken we niet. Tijdens de brainstormsessies kwamen we samen met afgevaardigden van de andere takken van sport, maar bijvoorbeeld ook fysiotherapeuten en scholen. Door in kleine groepjes te praten, merkten we dat we veel gemeen hebben en met dezelfde zaken bezig zijn. Daar kunnen we elkaar goed bij helpen. We hoeven niet allemaal zelf het wiel uit te vinden.”

V.V. Rijsoord zat tijdens de brainstormsessies aan de tafel met veel verschillende partijen.

Walking football

Kranendonk twijfelde dan ook niet om haar ervaringen te delen op het gebied van walking football, wat zeer waardevol is voor onder andere de korfbalvereniging die bezig is iets soortgelijks op te stellen. “Wij hebben dit een aantal jaar geleden al opgezet. Bij de korfbal is het nog in de beginfase. Wij helpen hen uiteraard graag. Dit sluit ook goed aan bij het Sportakkoord waarin meer aangepast beweegaanbod voor senioren is opgenomen.”

Ook heeft Kranendonk tijdens de sessies een voorbeeld gesteld met de manier waarop de club van duurzaamheid een thema heeft gemaakt. “Door kosten te besparen op energie kunnen wij de contributie voor leden zo laag mogelijk houden. Dit haakt weer aan op het toegankelijk maken van het sportaanbod voor iedereen binnen de gemeente.”

Andersom leert V.V. Rijsoord weer van andere verenigingen op het gebied van sportief gedrag van ouders, wat onder positieve sportcultuur valt in het Sportakkoord. “Dit is zeker een thema bij ons, maar we hebben hiervoor nog geen passend beleid ontwikkeld. Dit kunnen wij bespreken met, en afkijken bij, andere verenigingen.”

Stok achter de deur

Nu het is vastgelegd als beleid behouden we deze brede blik op het algemene belang

Het Sportakkoord, waarin naast de eerder genoemde thema’s ook vitale aanbieders en het meer laten bewegen van de jeugd belangrijkere pijlers zijn, vindt Kranendonk een goede stok achter de deur. “Er zijn vaker initiatieven geweest voor meer samenwerking, maar wanneer iedereen weer druk is met de eigen zaken op de club zakt zoiets weg. Nu het is vastgelegd als beleid, elk thema een teamleider heeft gekregen en iedereen zijn handtekening heeft gezet, behouden we deze brede blik op het algemene belang. Dat is heel belangrijk in het laten slagen van de plannen.”

Nu het Sportakkoord er ligt, is het tijd voor de uitvoeringsfase. “Door de coronacrisis is er nog geen officiële presentatie geweest. Dat zal er binnenkort wel komen. Ook de samenwerking met de andere verenigingen stonden even op een lager pitje. Iedereen was druk met het opstellen en uitvoeren van de coronaprotocollen. Deze hebben wij via de verenigingsondersteuners van de gemeente Ridderkerk overigens wel gedeeld. Dat heeft het alvast opgeleverd.”

V.V. Rijsoord heeft de ervaringen gedeeld op het gebied van walking football.

Commissies

Kranendonk was samen met de voorzitter bij de sessies aanwezig. “Onze ervaringen hebben wij steeds gedeeld met het bestuur. In de uitvoeringsfase gaan wij werken met commissies en betrekken daar zoveel mogelijk de leden bij. Ook pakken wij het contact met de andere partijen in de lokale sportbranche weer op. Er ligt een goed praktisch plan. Het is zaak om daar nu met elkaar de vruchten van te plukken.”

Sportakkoord Sportakkoord Wat is het sportakkoord? Hoe werkt het? En hoe kun je als voetbalvereniging aansluiten bij een lokaal sportakkoord?

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen