Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 23-competitie A-categorie

De Onder 23-competitie bestaat, net als de Onder 21-competitie, sinds 2020 en is ontwikkeld om clubs te helpen met talentontwikkeling. Vanuit amateurclubs die in de top van het amateurvoetbal spelen, werd duidelijk dat talenten moeite hadden om de stap van de jeugd naar het eerste elftal te maken.

De Onder 23 competitie moet ervoor zorgen dat talenten in de top van het amateurvoetbal zich sneller en beter ontwikkelen en hierdoor gemakkelijker de stap naar het eerste elftal te maken.

Er is gekozen voor een opzet met kleine competities van zes tot acht ploegen. In deze structuur is de kans groter dat even sterke ploegen vaker tegen elkaar spelen. Dus meer wedstrijden met veel weerstand. Dit is goed voor de ontwikkeling van talenten. Met dubbele promotie/degradatie in een seizoen wordt dit gegeven nog eens versterkt. Doel is om zo veel mogelijk wedstrijden te spelen met zo hoog mogelijke weerstand.

Veelgestelde vragen topcompetities 2021/'22

 

Waarom is er voor een nieuwe topcompetitie jeugd gekozen?

De KNVB biedt de nieuwe O21 en O23 competitie aan om clubs te helpen met talentontwikkeling. Vanuit clubs werd duidelijk dat talenten moeite hadden om de stap van de jeugd naar het eerste elftal te maken. Dit signaal is uiteraard opgepakt door de KNVB. Binnen de KNVB is door alle betrokkenen (clubs) besloten om met een nieuwe aanpak te komen. Deze nieuwe competities moeten ervoor zorgen dat talenten zich sneller en beter ontwikkelen en hierdoor gemakkelijker de stap naar het eerste elftal te maken.

Er is gekozen voor een opzet met kleine competities van acht ploegen. In deze structuur is de kans groter dat even sterke ploegen vaker tegen elkaar spelen. Dus meer wedstrijden met een goede weerstand. Dit is goed voor de ontwikkeling van talenten. Met dubbele promotie/degradatie in een seizoen wordt dit gegeven nog eens versterkt. Doel is om zo veel mogelijk wedstrijden te spelen met zo sterk mogelijke weerstand.

 

Wat is hiervan de achtergrond?

De gedachte is dat het voor jonge spelers (18 - 22 jaar) cruciaal is om veel wedstrijden op hoog niveau te spelen in een goede competitie. Dat was voorheen niet het geval in de reserve competitie. Clubs die met hun beloftenteams al uitkwamen in de voetbalpiramide hadden deze extra impuls voor hun jeugd wel. Met de nieuwe O21 en O23 competitieopzet wordt dit nu voor alle clubs in het betaald voetbal en het hogere amateurvoetbal mogelijk.

 

Hoe wordt deze competitie vormgegeven?

In de O21 competitie wordt er gewerkt met 4 divisies. De eerste 3 divisies bestaan uit 8 teams, de 4e divisie bestaat momenteel uit 14 teams. Doelstelling is volgend seizoen in de 4e divisie een A en B met 2 x 8 teams.

Bij de O23 wordt er gewerkt met 4 divisies. De eerste divisie heeft een A en B, de tweede divisie een A, B, C en D. En de derde divisie loopt van A t/m G. Divisie 4 bestaat momenteel uit elf poules die lopen van A t/m K.

 

Wordt er ook met promotie/degradatie gewerkt?

Er is twee keer per seizoen promotie en degradatie. Na de najaarscompetitie en na de voorjaarscompetitie. Meer specifiek, promotie vanuit O21 divisie 1 naar de Tweede divisie en degradatie vanuit O21 divisie 4 naar de O23 divisie 1 kan alleen plaats vinden aan het einde van het seizoen. Men kan na de najaarscompetitie wel degraderen van de 3e divisie naar de 4e divisie in O21.

En specifiek, promotie vanuit de O23 divisie 1 naar de O21 divisie 4 vindt alleen plaats aan het einde van het seizoen. Promotie van de O21 competitie naar de Tweede divisie amateurvoetbal gebeurt alleen tussen beloftenteams. Vanuit de O23 kan je na de voorjaarscompetitie promoveren naar de O21 competitie. Er kan niet gedegradeerd worden vanuit de derde divisie van Onder 23. Zie voor meer details het grafische overzicht op de KNVB site. 
 

 

Hoeveel teams promoveren/degraderen?

Elke keer als er promotie/ degradatie wordt doorgevoerd, promoveren de nummers 1 en 2 van elke competitie (m.u.v. divisie 1) naar een bovenliggende divisie, afhankelijk van de competitiestructuur. Elke keer als er promotie/ degradatie wordt doorgevoerd, degraderen de nummers 7 en 8 van elke competitie (m.u.v. de laagste divisie) naar een onderliggende divisie, afhankelijk van de competitiestructuur.

 

Met hoeveel divisies gaat er gewerkt worden?

Bij O21 wordt gewerkt met 4 divisies waarbij de 1e, 2e en 3e divisie bestaan uit 8 teams en de 4e divisie uit 14 teams. Bij O23 wordt gewerkt met 13 divisies, de eerste divisie kent een A en B, de tweede divisie kent een A/B/C en D bestaande uit 8 teams. En de derde divisie gaat van A t/m G.

 

Wat is de gedachte achter promoveren/degraderen naar de Tweede divisie?

Er zijn meerdere clubs die in de toekomst of nu graag in de piramide willen spelen (in de Tweede Divisie of Keuken Kampioen Divisie). In elke competitie die we organiseren streven we naar gezonde doorstroom dus ook in deze categorie. Dit principe is ook goed voor de teams die in de piramide spelen: handhaving is geen garantie dus je moet presteren.

 

Het kan zijn dat de kampioen van de O21 competitie niet promoveert. Is dit wenselijk?

De clubs die nu in de piramide spelen met de jong-teams hebben de afgelopen jaren bewust geïnvesteerd in dit project, een aantal andere clubs heeft ervoor gekozen dit juist niet te doen. Het is fair hier enigszins rekening mee te houden. De promotie-degradatie regeling is wat ons betreft goed voor de komende drie jaar.

 

Wanneer start deze competitie?

Deze nieuwe topcompetitie is in september 2020 gestart volgens het schema van de KNVB. Helaas zijn door COVID 19 deze competities stop gezet. Voor de komende 3 jaar blijven we deze nieuwe opzet nauwgezet volgen en evalueren we grondig samen met de clubs.

 

Is deze competitie alleen voor jongens?

Ja. Op dit moment zijn voor de meiden competitie geen aanpassingen noodzakelijk op basis van doorstroom en talentontwikkeling.

 

Maken alle clubs gebruik van deze O21 en O23 stap?

Ja, het is een verplichting voor iedere BVO-opleiding om mee te doen aan de O21 en O23 competitie.

 

Mogen alle clubs deelnemen aan de O21 competitie?

Nee, een maximaal aantal van 40 teams (maximaal 1 team per club/ vereniging) kan deelnemen aan de O21 competitie seizoen 2020/’21

 

Op welke dagen wordt er gespeeld?

Er wordt op zaterdag gespeeld, maar in overleg met de tegenstander is het mogelijk om uit te wijken naar andere dagen.

 

Is er mogelijkheid tot leeftijdsdispensatie?

Ja, maar alleen in het seizoen 2021/’22. In dit seizoen kunnen 5 dispensatie spelers van de leeftijd O19 mee doen in de O18 competitie. Vanwege de structuurwijziging (O19>O18 en O21) geven we clubs (en dus ook spelers) de mogelijkheid om alle spelers wedstrijdminuten te laten maken.
In dit eerste seizoen kunnen maximaal 3 spelers uit de O23 op het wedstrijdformulier.

 

Hoe werkt het met vastspelen?

Een speler mag altijd uit blijven komen in een team dat behoort bij zijn leeftijdscategorie. Ook bijvoorbeeld na het spelen van meerdere wedstrijden in het 1e elftal, blijft uitkomen voor het O21 team mogelijk, mits de betreffende speler tot die leeftijdscategorie behoort. Ook dit is zo geregeld om talenten zo veel mogelijk aan het spelen toe te laten komen.

 

Deze opzet is nieuw. Hoe gaan jullie evalueren?

We monitoren zelf voortdurend door het gebruik van data, het observeren van wedstrijden en zijn continue in overleg met de clubs. We zullen oa kritisch kijken naar de dispensatie mogelijkheden bij O18 of hier gebruik van wordt gemaakt en met hoeveel spelers per wedstrijd.

 

Wanneer is dit een succes?

We zijn tevreden wanneer spelers en alle betrokken clubs optimaal uitgedaagd worden. Dus wedstrijden die ertoe doen, bijvoorbeeld spelen om een kampioenschap of tegen degradatie. Dit geldt zowel voor de oudere jeugd (O18 en O21) als voor de jongere jeugd (O13 en O14) maar voor ook divisie 1 en 4.

 

Dit is onderdeel van een totaal jeugd ontwikkelingsplan. Welke veranderingen kunnen we nog meer verwachten?

Naast deze nieuwe competitie opzet, gaat de wijze van financiering voor opleidingen en talenten veranderen en biedt de KNVB meer voorlichting en advies aan betaaldvoetbalclubs en amateurverenigingen op maat.

Onder 23 | B-categorie Onder 23 | B-categorie Lees ook alles over de Onder 23-competitie in de B-categorie.

Uit de praktijk

Voetbalprominenten spreken zich uit over nut en noodzaak van de O21 competitie. Aan het woord komen de talenten Jurriën en Quinten Timber, oud-international Hedwiges Maduro en voormalig KNVB-directeur Voetbalontwikkeling Art Langeler die nauw betrokken was bij de invoering van de nieuwe competities.

De opzet

Art Langeler over de opzet van de nieuwe topcompetities: 'Het niveau van de wedstrijden moet dichter bij het niveau van het eerste elftal liggen'.

De trainer

Hedwiges Maduro, trainer Almere City FC Onder 21: 'Soms is de stap te groot. Nu hebben de jongens een tussenstap'.

De talenten

Jurriën en Quinten Timber in 2019: 'Niet iedereen kan de stap meteen maken. De meesten hebben een tussenstap naar een Jong team nodig. Vooral wedstrijden spelen, dat is het belangrijkste'.

 

Laatste nieuws