Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Rol van de bestuurder

Op KNVB Assist Bestuurders maken we onderscheid tussen besturen (op strategisch en tactisch niveau) en uitvoeren (operationeel niveau). Hieronder leggen we graag uit waarom we dit onderscheid maken.

Een vereniging besturen is een eervolle, maar tegelijk ook omvangrijke taak. Het verenigingsleven is door de jaren heen veranderd en het is een uitdaging voor bestuurders om hiermee om te gaan. Door iedereen binnen je club te verenigen en samen de schouders eronder te zetten, creëer je een bloeiend verenigingsleven. Maar wat is besturen nu precies?

Strategisch en tactisch niveau

Het besturen kan op verschillende niveaus plaatsvinden. Besturen kun je doen op strategisch niveau als er gekeken wordt naar de langere termijn, de toekomst en de continuïteit. Is er draagvlak, werken we volgens afgesproken beleid en werken we binnen de begroting? Besturen kun je ook doen op tactisch niveau. Hierbij gaat het om het werken in jaarplannen. Hebben we de mensen op de goede plek, zit de organisatie goed in elkaar en halen we de gestelde doelen?

Operationeel niveau

Besturen kun je ook doen op operationeel niveau waarbij het gaat om de uitvoering. Doen we de juiste dingen en doen we die goed? In kleine verenigingen lopen deze niveaus door elkaar en is een bestuur (vaak noodgedwongen) bezig met al deze niveaus. Bij grotere verenigingen is het aan te raden op basis van deze besturingsniveaus een scheiding te maken tussen wie waarvoor verantwoordelijk is.

Van beleid naar uitvoering

Vanuit deze uitgangspunten is op het nieuwe Assist Bestuurders onderscheid gemaakt met de ‘knip’ tussen ‘Ik wil besturen’ en ‘Ik wil uitvoeren’. Onder het kopje ‘Ik wil besturen’ staan thema’s waar je als bestuur beleid over kunt maken, waarna anderen het beleid kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan samenwerkingen met andere clubs of de gemeente, de maatschappelijke rol van de vereniging, werkgeverschap op de club of het opleiden van jeugdspelers. Wanneer hier - samen met de leden - een duidelijke visie over is gevormd, is het voor iedereen duidelijk hoe er uitvoering aan het beleid kan worden gegeven.

Met het platform Assist Bestuurders willen we jou als bestuurder op weg helpen die sterke vereniging in ons mooie voetballandschap te realiseren.

BESTUURDERS­OPLEIDINGEN

De opleiding 'Besturen met Impact' geeft bestuurders de mogelijkheid geven zich te ontwikkelen en biedt hen het juiste gereedschap aan om de club nog beter te organiseren.

Laatste nieuws