Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ook zaalvoetbal floreert bij HHC Hardenberg

KNVB Media
KNVB Media
23 april, 15:06

De topamateurclub boekt ook in de zaal succes en weet met de sport voor verbinding en ledenbehoud te zorgen. - Foto: HHC Hardenberg

Al meer dan veertig jaar biedt HHC Hardenberg naast veldvoetbal ook zaalvoetbal aan. Het afgelopen decennium groeide het aantal zaalvoetbalteams gestaag en anno 2021 heeft de topamateurclub een florerende zaalvoetbaltak. Hoe zaalvoetbal bij HHC zorgt voor verbinding en ledenbehoud.

HHC Hardenberg is een bekende naam in het amateurvoetbal. De club speelt al jaren mee in de top van het amateurvoetbal en is met een kleine 2.000 leden een van de grootste verenigingen uit de regio. Maar niet alleen op het veld blinkt HHC uit. Ook in de zaal timmert het aan de weg. HHC kent inmiddels dertien zaalteams - waarvan twaalf heren- en één damesteam - en het eerste zaalteam speelt in de Topklasse. Dat is het resultaat van ruim een decennium hard werken en beleid voeren. Erik Olsman en Aad van Benten zijn twee van de in totaal vijf drijvende krachten die ervoor hebben gezorgd dat het zaalvoetbal een volwaardige plek heeft binnen HHC.

Olsman is lid van het hoofdbestuur van HHC en hij is onder meer belast met de portefeuille zaalvoetbal. “Om ervoor te zorgen dat je een succesvolle zaalvoetbaltak hebt, is er een aantal zaken die cruciaal zijn”, zegt hij. “Ten eerste is het van groot belang je leden de juiste faciliteiten aan te bieden. In het verleden moesten onze teams regelmatig naar andere plaatsen om te kunnen zaalvoetballen en soms ook nog eens op ongunstige tijdstippen, zoals laat in de avond. Een paar jaar geleden is er een nieuwe sporthal gebouwd in Hardenberg. Mede door onze lobby en goede contacten met de gemeente kunnen wij vijf doordeweekse avonden terecht in de sporthal. Dat maakt het meteen een stuk aantrekkelijker om bij ons te zaalvoetballen.”

Zichtbaarheid creëren

De visie van HHC is iedereen de mogelijkheid geven te voetballen, daarom willen we ook zaalvoetbal aan een grote groep mensen aanbieden

Sinds een aantal jaar heeft het zaalvoetbal ook een plek gekregen in het hoofdbestuur van HHC, waardoor de tak zichtbaarder is binnen de vereniging. Volgens Van Benten, voorzitter van de commissie zaal, is het ook een voordeel dat HHC een combinatieclub is, die zowel veld- als zaalvoetbal aanbiedt. “Op financieel terrein vallen we onder de verantwoordelijkheid van de volledige club. De contributie-inning gaat automatisch, de ledenadministratie wordt op orde gehouden en er zijn sponsors van de volledige club. Dat scheelt ons bestuur zaalvoetbal heel veel werk, samen maken we HHC.”

Olsman stelt dat het ook heel belangrijk is zoveel mogelijk zichtbaar te zijn als zaalvoetbaltak, om op die manier mensen enthousiast te maken voor de sport. “De visie van HHC is dat we iedereen de mogelijkheid willen geven om te voetballen. Of dat nu G-voetbal, vrouwenvoetbal, walking football of zaalvoetbal is. We vinden het dus belangrijk zaalvoetbal aan een grote groep mensen aan te bieden. Daarom geven we de onderbouw van de jeugd de mogelijkheid ’s winters in de zaal te trainen en spelen. Op vrijdagavond vindt er normaal gesproken een bedrijvenzaalvoetbaltoernooi plaats en in de kerstvakantie is er altijd een groot zaaltoernooi waar verschillende teams van HHC aan meedoen, van een team bestaande uit bestuursleden tot teams met selectiespelers. Daarmee zorgen we voor verbinding en zijn we weer zichtbaar voor alle leden. Allemaal vanuit onze centrale ‘zaalvoetbalhal’.”

De laatste jaren werd er ook meer ingezet op goed presteren met het eerste team van HHC in de zaal. Dat heeft ervoor gezorgd dat het team nu in de Topklasse speelt. “Onze ambitie is om zo hoog mogelijk te spelen. Dat is goed gelukt. Door goede prestaties te leveren en de juiste staf met gediplomeerde trainers, trek je spelers en publiek aan. Succes heeft een aanzuigende werking.”

Teamfoto van het eerste zaalteam van HHC (voor de corona-uitbraak genomen), dat inmiddels in de Topklasse speelt.

Zaalvoetbal als middel voor ledenbehoud

Zaalvoetbal bewijst zich bij HHC ook als een plek waar tieners die niet meer op het veld willen voetballen toch voor de sport behouden blijven. “Er hebben zich de afgelopen jaren twee teams aangemeld die uitsluitend bestaan uit jongeren. Dat zijn vriendenteams die wel willen blijven voetballen, maar niet meer in het weekend willen spelen of drie keer per week willen trainen. Zaalvoetbal is dan een ideaal alternatief”, zegt Van Benten. “We proberen ook de uitschrijvingen bij het veldvoetbal in de gaten te houden. Het kan lonen contact op te nemen met jonge jongens en te vragen of ze door willen gaan in de zaal. Dan heb je minder mensen nodig om een team samen te stellen en ben je flexibeler in de speeldagen.”

Meer inzetten op de jeugd

Met name in de categorie 14-18 jaar is er nog heel veel groeipotentieel voor zaalvoetbal

Vanwege het coronavirus ligt het zaalvoetbal al enige tijd stil. Sporthallen zijn gesloten en trainingen en wedstrijden niet mogelijk. Maar met een EK in Nederland voor de boeg in januari 2022 weet de sport de komende periode wel de schijnwerpers op zich gericht. HHC gaat zich de komende jaren meer richten op (oudere) jeugd. “Ik denk dat er met name in de categorie 14-18 jaar nog heel veel groeipotentieel voor zaalvoetbal is. Een doel van ons is de jeugd meer te betrekken bij de sport. Omdat de bevolkingsdichtheid in Hardenberg minder hoog dan in grote steden, is dat een uitdaging. Maar we geloven dat het voor de ontwikkeling van een jeugdspeler goed is zoveel mogelijk voetbalmomenten te hebben. We vinden ook dat je als veldvoetbal en zaalvoetbal samen moet optrekken hierin. Doordat we een plek in het hoofdbestuur hebben zijn de lijnen kort en informeren we elkaar op regelmatige basis over de ontwikkelingen en plannen die we hebben”, aldus Olsman.

Zo zijn er de laatste jaren de nodige ontwikkelingen geweest die ervoor hebben gezorgd dat het zaalvoetbal bij HHC staat als een huis. Zowel Olsman als Van Benten onderschrijft dat de allerbelangrijkste succesfactor hierbij de energie en passie van een groep mensen is. “Als je met meerdere mensen bent, kun je samen zaken oppakken en elkaar opvangen. Iedereen kan doen waar hij of zij goed in is en wat die persoon leuk vindt”, zegt Van Benten.

“Zonder groepje mensen dat de kar trekt, kun je nog zulke mooie plannen hebben, maar dan kom er niets van terecht. Bovendien is het zo dat hoe meer mensen ergens bij betrokken zijn, hoe minder kwetsbaar je bent. Door het enthousiasme en de volharding van een aantal mensen hebben we veel weten te bereiken en dat maakt mij trots. Als je dat combineert met een goed plan en korte lijnen met het bestuur, is er veel mogelijk”, besluit Olsman.

Zaalvoetbal Zaalvoetbal Kijk hier voor meer informatie over zaalvoetbal en de mogelijkheden die de sport biedt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen