Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Spiegelsessie

De spiegelbijeenkomst is bedoeld om scherp te krijgen wat voor vereniging je bent. Dit zelfonderzoek helpt je om inzicht te krijgen in waarom dingen bij je vereniging gaan zoals ze gaan. Welke kwaliteiten en eigenschappen in je vereniging kun je gebruiken om de verandering naar een sterke vereniging te realiseren? En welke zaken hinderen dat proces en zullen dus moeten veranderen?

Voor een spiegelbijeenkomst nodig je een dwarsdoorsnede van je vereniging uit. Met elkaar gaan jullie op zoek het DNA van je vereniging. Dat doe je bij voorkeur onder leiding van een verenigingsadviseur van de KNVB. Deze persoon leidt vaker spiegelbijeenkomsten en brengt dus kennis en ervaring in van andere verenigingen. Bovendien is hij onafhankelijk en waardenvrij waardoor hij gevoelige of moeilijke kwesties in goede banen kan leiden. Aan de hand van een aantal werkvormen worden de volgende vragen beantwoord:

1. Wat kenmerkt onze vereniging?

Deelnemers beantwoorden vragen als: Wat zijn onze karaktereigenschappen? Wat zijn onze kernwaarden (krachten en tegenwerkingen)? Welke functioneringsprincipe is bij ons van toepassing: zijn we een vereniging van samenwerking of van marktwerking? Hebben we überhaupt nog een verhaal?

2. Wat onderscheidt onze vereniging van anderen?

Deelnemers beantwoorden vragen als: Waar zijn we trots op? Wat is de kracht van onze vereniging? Wat gaat er goed en hoe kunnen we dat gebruiken voor het verenigen?

3. Wat zal nooit veranderen?

Deelnemers beantwoorden vragen als: Waar tornen we nooit aan? En wat zal er juist moeten veranderen om ontwikkeling mogelijk te maken?

De spiegelbijeenkomst levert een beeld (bijvoorbeeld een woordenwolk) op van de kernwaarden van je vereniging. Dit zijn krachten en tegenwerkingen. Daarnaast stel je samen vast hoe het proces er na de bijeenkomst uit ziet.

De resultaten van de spiegelbijeenkomst neem je mee naar de droomsessie. In deze bijeenkomsten bepaal je samen met je leden hoe jullie ideale vereniging er uit ziet. En vooral: wat er voor nodig is om dat ideaalbeeld te bereiken. Wil je dat de verenigingsadviseur van jouw regio een spiegelbijeenkomst van jouw club leidt? Neem dan contact op met hem of haar.

Droomscenario Droomscenario Waar de spiegelsessie inzicht geeft in wat voor soort vereniging je bent, is de droomsessie bedoeld om vast te stellen wat voor vereniging je wilt worden.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning De KNVB is er voor de clubs. Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs.

Laatste nieuws