Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

HBSV streeft naar een totaal veilig sportklimaat

KNVB Media
KNVB Media
13 november 2017, 15:24

Het bestuur van HBSV had in 2008 geen weet dat er zich bij de club regelmatig negatieve incidenten voordeden. Tot de bestuursleden van de club uit Venlo een uitnodiging kregen van de molestatiecommissie van de KNVB. - Foto: HBSV

Het bestuur van HBSV had in 2008 geen weet dat er zich bij de club regelmatig negatieve incidenten voordeden. Tot de bestuursleden van de club uit Venlo een uitnodiging kregen van de molestatiecommissie van de KNVB. Het opende hun ogen waarna ze direct in actie kwamen. Tegenwoordig ‘waakt’ de commissie De Waardevolle Club en is het takenpakket van de vertrouwenspersoon uitgebreid.

"Het aantal incidenten rondom onze wedstrijden was de laatste jaren flink gestegen, kregen we bij de molestatiecommissie te horen", vertelt vertrouwenspersoon Bert Janssen. "Erg schokkend, omdat wij hier totaal geen weet van hadden. We hadden er dus ook niets aan gedaan om dit te voorkomen. Het heeft ons op scherp gezet. Wij wilden zo snel mogelijk zaken verbeteren en zijn de uitdaging aangegaan. HBSV moest weer een club worden waar met respect met elkaar en tegenstanders wordt omgegaan."

Het bestuur begon direct met het achterhalen van de incidenten die hadden plaatsgevonden. Hiervoor introduceerde het een online meldingsformulier. "Iedereen kan hierop onacceptabel gedrag melden. Alles wat binnenkwam, hebben we onderzocht door gesprekken aan te gaan. Ook hebben we meerdere sancties uitgesproken."

HBSV moest zo snel mogelijk weer een club worden waar met respect met elkaar en tegenstanders wordt omgegaan.

Beleid

De eerste stappen bleken te werken. Het aantal incidenten nam snel af. Nu was het zaak om beleid rondom een veilig sportklimaat op te tuigen. Onderdeel hiervan waren duidelijke afspraken over wat van leden, ouders en bezoekers verwacht werd, maar ook de consequenties wanneer iemand zich niet aan gemaakte afspraken hield.

Ook kwam De Waardevolle Club tot leven. "Deze commissie ging aan de slag met preventieve- en correctieve acties rondom zichtbaar onacceptabel gedrag van ouders, leiders en spelers. Door daar veel aandacht aan te besteden, werden leden zich meer bewust van wat wel en niet hoort, alsook van hun eigen gedrag."

VOG verplicht

Bij een veilig sportklimaat hoort ook dat seksuele intimidatie en -misbruik geen taboe-onderwerp is

Het beleid gaat echter verder dan het voetbalveld alleen. "Wij willen een totaal veilig sportklimaat. En daar hoort ook bij dat seksuele intimidatie en -misbruik geen taboe-onderwerp meer is. Ik ben daarom gecertificeerd vertrouwenspersoon van de club geworden, na het volgen van een cursus bij het NOC/NSF."

Eén van de eerste zaken die Janssen in zijn nieuwe rol oppakte, was het verplicht stellen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor trainers en leiders. "Het is natuurlijk geen garantie dat er niets gebeurt. Maar er gaat wel een preventieve werking vanuit. Bij een vereniging waar een VOG is vereist, zijn de leden alerter op signalen die daders en slachtoffers afgeven."

Contacten

Maatschappelijke problemen komen ook bij sportverenigingen binnen, is Janssen zich bewust. "Daar zijn we nog niet op ingericht en voor opgeleid. Het is dus belangrijk om contacten te hebben bij de KNVB, gemeentes, NOC/NSF, Veilig Thuis of andere maatschappelijke organisaties die je kunnen ondersteunen bij problematieken die je als vereniging boven het hoofd groeien."

Janssen beseft wel dat de club niet alle incidenten kan voorkomen. "Het is een kwestie van duidelijke afspraken maken en daar ook naar te handelen. Dan weet iedereen waar hij aan toe is."

Veilig sportklimaat Veilig sportklimaat Meer informatie over een veilig sportklimaat.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen