Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

SDOUC gaat voor een vitale gemeenschap

KNVB Media
KNVB Media
28 september 2016, 13:47

Als club maatschappelijk verder ontwikkelen, dat is de missie van SDOUC. Ger Melissen trekt de kar en heeft van de voetbalvereniging uit Ulft een open club gemaakt. - Foto: KNVB Media

Als club maatschappelijk verder ontwikkelen, dat is de missie van SDOUC. Ger Melissen trekt de kar en heeft van de voetbalvereniging uit Ulft een open club gemaakt. De voormalig voorzitter en lid van de commissie maatschappelijke activiteiten kijkt echter verder en wil ook de clubs uit de regio op weg helpen.

Melissen spreekt trots over wat hij in een kleine drie jaar tijd heeft opgebouwd bij SDOUC. Door middel van diverse programma's speelt hij in op actuele thema's in de gemeente Oude IJsselstreek, zoals vitaliteit, gezonde levensstijl en vergrijzing. “In Ulft zijn relatief veel volwassenen en ouderen geen lid van een sportvereniging. Ze zijn inactief of hebben een beweegachterstand, meestal in combinatie met overgewicht. Er was dus een dringende behoefte aan meer sport- en beweegaanbod voor deze doelgroep.”

Vitaal op weg

“Op Sportpark IJsselweide hebben we alle faciliteiten”, vervolgt Melissen. “In samenwerking met diverse partners hebben we een goed aanbod kunnen creëeren met onder andere de programma's Scoren met gezondheid, Vitaal ouder worden en Walking football. Elke week komen hiervoor zo'n zeventig ouderen en 45-plussers bij ons om te sporten.”

Het is de basis voor het complete programma van Vitaal op weg. Naast de genoemde projecten worden ook Alle kinderen vitaal en Samen vitaal uitgerold. Ook is de club gestart met De gezonde sportkantine. “We willen de hele gemeenschap erbij betrekken. Van nul tot honderd jaar, mensen met en zonder beperking en van elke culturele achtergrond kunnen hier terecht.”

Breed aanbod

Clubs die zich maatschappelijk verder ontwikkelen en inzetten hebben vaak een streepje voor bij lokale overheden.

Het aanbod is breed, zoals zwangerschapsgym voor zwangere damesvoetballers, Sport BSO voor basisschool kinderen, huiswerkbegeleiding en sport voor leerlingen in het voortgezet onderwijs, re-integratie en sport, vluchtelingen en sport, 45-plus voetbal en 60-plus voetbal. Iedereen kan meedoen.

SDOUC is hierdoor niet alleen een vitale en sterke sportvereniging, maar vervult ook een brede maatschappelijke rol. Melissen: “Wij geloven in de positieve waarde van sport voor het individu en de maatschappij. Sport is een aanjager voor een meer vitale lokale samenleving en draagt bij aan de sociale en economische ontwikkeling van de gemeente. En vergeet niet, de lokale overheden worden steeds kritischer op subsidies. Clubs die zich maatschappelijk verder ontwikkelen en inzetten hebben vaak een streepje voor.”

Meer verenigingen

De projecten die als pilots zijn begonnen, worden de komende jaren verder geïmplementeerd binnen de club. Melissen kijkt echter ook verder dan SDOUC. “Het zou mooi zijn als binnen de gemeente meerdere sportverenigingen of organisaties dergelijke programma's gaan aanbieden. Elke club kan er zijn voordeel mee doen en een belangrijke bijdrage leveren aan de maatschappij.”

Meer weten over hoe je als vereniging een Open Club kunt zijn of hoe je maatschappelijke initiatieven kunt opzetten. Kijk dan op de pagina op KNVB ASSIST over dit onderwerp. Hier lees je ook goede initiatieven van andere verenigingen.

Samenwerken met maatschappij Samenwerken met maatschappij Verenigingen spelen een steeds belangrijkere sociaal-maatschappelijke rol. De accommodatie heeft niet alleen meer de functie van clubhuis voor leden, maar biedt tevens mogelijkheden voor andere relevante activiteiten en samenwerkingen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen