Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

BFC start team met Syrische voetballers

KNVB Media
KNVB Media
10 november 2017, 14:07

Het derde zondagelftal van BFC bestaat sinds het seizoen 2017/’18 volledig uit Syrische statushouders. De mannen voetbalden daarvoor onderling tegen elkaar op een trapveldje, maar hebben nu de aansluiting gevonden. - Foto: KNVB Media

Het derde zondagelftal van BFC bestaat sinds het seizoen 2017/’18 volledig uit Syrische statushouders. De mannen voetbalden daarvoor onderling tegen elkaar op een trapveldje, maar hebben nu de aansluiting bij de club uit Bussum gevonden. Bestuurslid Anneke Frenk is er trots op.

Een Syrisch team dat uitkomt voor het keurige BFC, gelegen aan de rand van een villawijk in Bussum. Het heeft de afgelopen maanden veel media-aandacht gekregen.

Hartstikke leuk, vindt Frenk het. Te meer omdat de club veel hulp van buitenaf heeft gekregen. “Zo is er een oudere dame die het gezellig vindt om af en toe met de jongens koffie te drinken zodat ze de taal kunnen leren, een gezin heeft aangeboden dat een aantal jongens kan aanschuiven bij het eten, er is iemand die wilt rijden bij de uitwedstrijden en er heeft zelfs een bedrijf werk aangeboden. Het is hartverwarmend.”

Vriendenteam

Dit is een vriendenteam. Waarom zouden zij niet welkom zijn?

BFC kreeg afgelopen zomer het verzoek van de maatschappelijke organisatie Versa Welzijn of de mannen konden toetreden tot de club. “Binnen het bestuur heeft niemand getwijfeld. Wat is er ook op tegen? Dit is een vriendenteam. Waarom zouden zij niet welkom zijn?”

Frenk ging langs bij de ‘trainingsavond’ van de mannen en knoopte een gesprek aan. “De insteek was direct om ze te helpen. Wel was er financieel een probleem. Ze hadden al gezien dat de contributie voor hen niet haalbaar is. We hebben daarom uitgerekend wat ze moeten betalen om het kostendekkend voor de club te laten zijn. Verder kunnen ze bij ons extra vrijwilligerswerk doen. Dit aanbod werd direct geaccepteerd.”

Competitie

Frenk zocht contact met de KNVB om het team nog tijdig toe te laten treden tot de competitie. “We hebben daarbij gevraagd of het mogelijk was of onze drie zondagteams gelijktijdig thuis en uit kunnen spelen zodat ze zich vooraf en na afloop kunnen mengen tussen de overige leden, ook moesten de uitwedstrijden niet te ver weg zijn zodat ze zoveel mogelijk met de fiets naar uitwedstrijden konden gaan. Het is geweldig dat dit allemaal is gelukt.”

Inmiddels is er voor het vervoer een oplossing gevonden. “We hebben mensen die willen rijden, ze hebben zelf twee auto’s en ze kunnen gebruik maken van het busje van SKBNM, de kinderopvang dat in het weekend toch stilstaat.”

Opstartproblemen

BFC 3 heeft in de competitie wel wat opstartproblemen gekend. “Niet iedereen kent de spelregels even goed. Bovendien wordt er in Syrië anders gevoetbald dan hier. Zo snapten ze er eerst niets van dat er iemand moest vlaggen, kreeg de keeper een rode kaart vanwege hands omdat hij de bal net buiten het strafschopgebied pakte en hebben ze moeten leren dat alleen de aanvoerder praat met de scheidsrechter."

NOS NOS Bekijk de reportage over BFC 3 van de NOS.

Om alles goed te laten verlopen, zorgt een vrijwilliger voor de begeleiding van het team. "Hij zoekt ook contact met de tegenstander en de scheidsrechter om de situatie uit te leggen.”

Eerste stap

Daarmee is voorzichtig de eerste stap gezet. BFC heeft de mannen aan het voetballen gekregen. Nu kan er voorzichtig worden gewerkt aan stap twee: het team integreren binnen de club. “Je ziet dat ze zich steeds meer thuis voelen op de club. Ook andersom reageren de andere leden erg positief op ze. We hebben nog geen wanklank gehoord. Dat is ook iets wat wij scherp in de gaten houden. Niet discrimineren, is gedragsregel nummer één. We gaan nu kijken wat de jongens voor de club kunnen doen, zodat wij ze nog meer bij de vereniging betrekken.”

Frenk is er trots op wat de club voor deze Syrische mannen kan betekenen. “Wij helpen ze door ze te laten voetballen en te integreren binnen de samenleving. Andersom krijgen wij allemaal meer begrip voor vluchtelingen. De verhalen die we van ze hebben gehoord zijn hartverscheurend.”

Samenwerken met maatschappij Samenwerken met maatschappij Verenigingen spelen een steeds belangrijkere sociaal-maatschappelijke rol in de omgeving. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen