Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gezamenlijke visie brengt Helmondse clubs bij elkaar

KNVB Media
KNVB Media
14 april 2017, 13:52

Voetbalclubs uit Helmond overleggen sinds kort zeer regelmatig met elkaar en werken daardoor op veel gebieden samen. Daar is een gezamenlijke voetbalvisie uitgekomen. "We proberen elkaar echt te helpen waar mogelijk.” - Foto: KNVB Media

In het verleden hadden de voetbalclubs uit Helmond ook wel een voorzittersoverleg eens per twee maanden, maar sinds kort is er toch wat veranderd. De intensiteit van het overleg is enorm toegenomen. “We vertellen elkaar veel meer en zijn veel opener. We proberen elkaar echt te helpen waar mogelijk.”

Het begon allemaal nu zo’n twee jaar geleden met een voorzet vanuit de gemeente. Die was het zat om zich steeds op individuele verzoeken van de clubs te moeten richten. Als jullie nou eens met een gezamenlijke visie komen, zo legde het de voetbalclubs uit de gemeente voor. Het zou voordeel opleveren voor alle betrokkenen, zo klonk het.

Gezamenlijke visie

De voorzitters van de clubs pakten de handschoen op en kwamen met een gezamenlijke, clubonafhankelijke visie over het amateurvoetbal in Helmond. “Daarbij zijn we niet uitgegaan van een situatie met teveel of te weinig clubs”, vertelt Arjen Vos, voorzitter van het Helmondse MULO. “We hebben gekeken naar verschillende onderwerpen. Wat is er beschikbaar? Wat is er gewenst? En hoe kunnen we van elkaar leren?”

Een coördinator is aangesteld om het samenwerkingsproces fulltime te begeleiden

In oktober vorig jaar werd de visie aan de wethouder van sport voorgelegd. Het eerste resultaat is inmiddels geboekt; er werd een coördinator aangesteld die het samenwerkingsproces fulltime gaat begeleiden. “Of eigenlijk is dat beter gezegd het tweede resultaat”, vindt Vos. “Want het eerste succes was al de totstandkoming van een gezamenlijke visie.” Maar daarmee zijn de clubs er nog lang niet. “De visie en de aanstelling van de coördinator zijn pas het begin. Nu moeten we de plannen verder zien uit te rollen en de knelpunten zien uit te werken.”

Handen ineen geslagen

Veel concrete successen lijken er derhalve nog niet geboekt. Maar schijnt bedriegt. Want was het in het verleden vooral ‘eigen vereniging eerst’, daar hebben de clubs inmiddels de handen stevig ineen geslagen. “We hebben het gevoel gekregen dat we gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het amateurvoetbal in Helmond. Dat is echt een ommekeer. We bestrijden elkaar nog wel binnen de lijnen, maar daar buiten proberen we waar mogelijk samen op te trekken.”

We bestrijden elkaar nog wel binnen de lijnen, maar daar buiten proberen we waar mogelijk samen op te trekken

Het was niet zo dat er in het verleden nooit contact was tussen de verenigingen. Integendeel. Iedere twee maanden kwamen de voorzitters van de verschillende clubs bijeen om met elkaar in gesprek te gaan. “Maar voorheen was het een uurtje bijpraten”, weet Vos. “Nu is het allemaal veel hechter en opener geworden. We vertellen elkaar echt met welke problemen we stoeien en proberen elkaar te helpen waar mogelijk.”

Samen sta je sterker

Samen sta je sterker, zo ondervonden de Helmondse verenigingen. Kom je individueel met je ideeën of verzoeken over bijvoorbeeld duurzaamheid bij de gemeente, of doe je dat met tien verenigingen samen? Het maakt een groot verschil, zo ontdekten ze. “Maar ook op andere thema’s denken we stappen te kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van voetbalvormen van als G-voetbal of Walking Football. Apart wordt het heel lastig om dat in de benen te krijgen, maar samen komen we een heel eind.”

Ook bij het aanbieden van voetbalvormen als, meidenvoetbal, G-voetbal of Walking Football hebben we elkaar nodig

En zelfs bij het meidenvoetbal zijn er nog grote stappen te maken. “Nu heeft de ene vereniging een senioren dameselftal, terwijl een andere alleen Meiden onder 19 en Meiden onder 15 aanbiedt. En bij weer een andere vereniging bestaat die mogelijkheid er helemaal niet. Ook hier geldt; als we de handen ineen slaan dan komen we verder. Die gedachte is echt bij ons ingedaald. De gemeente wil twee accommodaties sluiten. Voorheen hadden de andere acht gedacht; ‘poeh, gelukkig zijn wij niet aan de beurt’ en waren ze weer overgegaan tot de orde van de dag. Nu kijken we samen naar wat er mogelijk is. Ja, we moeten nog grote stappen zetten, maar de wil om het samen te doen is er. En dat is het belangrijkste.”

Samenwerken Samenwerken In een tijd waarin iedereen z’n beste beentje voor moeten zetten om de vereniging overeind te houden, kan goede samenwerking met andere verenigingen en instanties in de omgeving van grote waarde zijn.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen