Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Droomscenario

Waar de spiegelsessie inzicht geeft in wat voor soort vereniging je bent, is de droomsessie bedoeld om vast te stellen wat voor vereniging je wilt worden. Maar dromen over dromen helpt je niet verder: concrete actie om een veranderproces op gang te brengen is nodig om je doel te bereiken.

De resultaten uit de spiegelbijeenkomst neem je mee naar de droomsessie. Onder begeleiding van een procesbegeleider van de KNVB bepaal je hoe de vereniging er in de ideale situatie uit ziet. Dat doe je door middel van een aantal werkvormen. Een ideaalbeeld kan zijn: onze vereniging heeft over vijf jaar voldoende betrokken vrijwilligers die worden gewaardeerd door onze leden. Je gaat op zoek naar welke voorwaarden, in termen van gedrag, nodig zijn om die droom te verwezenlijken. Voor meer betrokken en gewaardeerde vrijwilligers is het wellicht nodig om de status van vrijwilligers te verbeteren. Net als bij de spiegelbijeenkomst geldt dat het bespreken van de droom de ontwikkeling richting de droom in gang zet.

Spiegelsessie Spiegelsessie De spiegelbijeenkomst is bedoeld om scherp te krijgen wat voor vereniging je bent. Dit zelfonderzoek helpt je om inzicht te krijgen in waarom dingen bij je vereniging gaan zoals ze gaan.

Actie

Het vaststellen van je DNA  en je ultieme doel levert automatisch een actielijst op. Je bepaalt wie wat gaat doen, wanneer en op basis van welke argumenten. Het aan de slag gaan met acties hoef je niet alleen te doen: de KNVB helpt je graag. Bijvoorbeeld met opleiding en cursussen, advies en hulpmiddelen. Streef je een sportievere en veiligere vereniging na, dan is het Lokaal Sportakkoord bijvoorbeeld geschikt. Wil je financieel gezonder worden, gebruik onze kennis van sponsor- en subsidiemogelijkheden. Zet een nieuwe voetbalvorm op als je meer leden ambieert. Er is heel veel mogelijk. 

Sportakkoord Sportakkoord Lees hier wat het Sportakkoord is en wat je er als vereniging mee kunt.

Benut het enthousiasme uit de spiegelbijeenkomsten en droomsessies. Ondersteun enthousiastelingen die voorbeeldgedrag laten zien en zo de ontwikkeling richting de droomsituatie in gang zetten. Gedragsverandering is lastig, maar niet onbereikbaar. Het feit dat je samen hebt afgesproken gedrag te willen veranderen, geeft je het recht iemand op ongewenst gedrag aan te spreken.

Intern verkopen

Besef daarnaast dat je de hele vereniging nodig hebt om de verandering te realiseren. Je zult je veranderproces intern moeten ‘verkopen’. Maak reclame: communiceer geregeld over wat je doet en vooral over waaróm je dat doet. Sta open voor ideeën van buiten en laat zien dat je die serieus neemt. Zo zorg je dat je plannen binnen de vereniging breed worden gedragen, een absolute voorwaarde voor een succesvolle verandering.

De verenigingsadviseur helpt je bij vragen of het realiseren van ideeën om jouw droomscenario te verwezenlijken.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning De KNVB is er voor de clubs. Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs.

Laatste nieuws