Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Kolping Boys geeft met jeugdbestuur inspraak aan nieuwe generatie

KNVB Media
KNVB Media
20 maart 2018, 15:39

Het jeugdbestuur aan tafel met het hoofdbestuur van Kolping Boys. - Foto: Kolping Boys

Wat leeft er onder de jeugdleden en welke creatieve ideeën hebben zij die de club verder kunnen helpen? Bij Kolping Boys willen ze graag de antwoorden op deze vragen nadat de Noord-Hollandse vereniging aan de slag is gegaan met het ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal. Een van de voortvloeisels was het initiatief voor een jeugdbestuur.

Joyce Gerber is de initiatiefnemer van het jeugdbestuur en de toekomstig voorzitter. De speelster van MO17 was samen met teamgenoot Lisanne Delver aanwezig tijdens een analysegesprek van het ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal. "Vanuit het bestuur was er de wens om een goede afvaardiging van alle onderdelen van het meiden- en vrouwenvoetbal van de club aanwezig te laten zijn. Daar horen dus ook jeugdspelers bij", legt Gerber uit.

Pratend in groepjes kwam het idee van een jeugdbestuur naar voren. "Wij gaven aan dat we graag meer inspraak wilden hebben. Voorzitter Ab Groot kwam vervolgens met het idee van een jeugdbestuur. Ik was daar samen met Lisanne direct enthousiast over en wilde graag helpen."

Kwaliteiten

Wanneer jeugdleden ergens tegenaan lopen, komen ze eerder naar ons dan naar het hoofdbestuur

Gerber startte direct met de samenstelling van het bestuur. "Ik had een paar mensen voor ogen met verschillende kwaliteiten. Ik had dan ook al snel het beoogde aantal van zeven personen gevonden in de leeftijd tussen de veertien en zeventien jaar. Helaas is er iemand afgevallen, dus we hebben momenteel weer een vacature. Via een advertentie op de club hopen wij iemand te vinden."

Via de groepsapp organiseerde Gerber snel een eerste kennismakingsvergadering. "We hebben vooral besproken hoe we te werk willen gaan en hoe de samenwerking met het hoofdbestuur gaat worden. De functies en taken hebben we nog niet verdeeld. Dat is van latere zorg. Wel hebben we afgesproken om voor mei een enquête onder de jeugdleden te houden. Hierdoor weten we goed wat er leeft bij de teams waarmee we vervolgens aan de slag kunnen."

Belangrijke punten

Gerber, die graag wil helpen om de club te laten groeien en het jeugdbestuur zeer leerzaam vindt, denkt al een paar punten te weten waarmee ze wat wil doen. "Ik denk dan aan de vraag naar trainingen wanneer een wedstrijd wordt afgelast en het tekort aan scheidsrechters en gediplomeerde trainers voor de selectieteams."

Officieel is het jeugdbestuur nog niet actief. "Een procesbegeleider van de KNVB helpt ons om dit op te zetten. Vervolgens gaan we nog een keer met het hoofdbestuur om tafel hoe we het beste kunnen samenwerken. Ik weet in elk geval zeker dat de overige jeugdleden blij zijn met dit initiatief. Wanneer zij ergens tegenaan lopen, komen ze eerder naar ons toe dan naar het hoofdbestuur. Het is aan ons om daar zo goed mogelijk mee om te gaan."

Ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal Ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal Steeds meer verenigingen omarmen het vrouwenvoetbal, waardoor het ledenaantal onder vrouwen blijft groeien. Ook zijn steeds meer vrouwen werkzaam als coach, scheidsrechter, vrijwilliger en bestuurder. Een goede ontwikkeling. Vrijwilligers Vrijwilligers Onder andere scheidsrechters, trainers en mensen in de kantine zorgen dat elk weekend miljoenen jongens, meisjes, mannen en vrouwen kunnen genieten van deze prachtige sport.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen