Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wat houdt senioren bezig?

Binnen de senioren heb je verschillende type voetballers en verschillende leeftijdsfases. Voor voetbal is soms minder of juist (veel) meer ruimte. Hieronder per leeftijdsfase een aantal kenmerken voor de voetballer.

19 t/m 24 jaar

 • Jongeren worden echt volwassen: ze gaan werken of studeren, ze gaan zelfstandig wonen en weken zich los van hun ouders.
 • Ze hebben een eigen identiteit gevormd. De mening van hun ouders of vrienden is niet altijd meer leidend, maar ze durven en kunnen zelfstandig keuzes maken.
 • Door de veranderende omgeving is er niet altijd meer plek voor voetbal. Sommigen verhuizen naar een andere stad en verkennen het studentenleven, studie vraagt te veel tijd of (bij)banen zorgen ervoor dat er in het weekend geen tijd meer is om te voetballen.
 • Vanaf 23 jaar ligt er een omslagpunt: vanaf die leeftijd volgt meer dan de helft geen onderwijs meer en is aan het werk. Meer dan de helft woont niet meer thuis.
 • Deze zogeheten millennial-generatie is ook een generatie waar keuzestress, 24/7 bereikbaar en online zijn en de angst om iets te missen duidelijk naar voren komt, waardoor ze sneller te maken krijgen met burn-out klachten.

25 t/m 34 jaar

 • Centraal staan het werk en het settelen; in de vorm van een vaste baan, het kopen van een huis en/of de start van een gezin.
 • De tijd wordt vooral besteed aan werk, huishouden en jonge kinderen. Dat betekent minder vrije tijd en dus minder tijd om te sporten.
 • Kicks, voetballen wanneer het jou uitkomt, is een vorm die goed bij deze leeftijdsfase past.

35 t/m 60 jaar

 • In de periode tussen de 35 en 50 jaar heeft de volwassene gekozen voor een bepaalde levenswijze. Hierin spelen partnerkeuze, werk en kinderen een belangrijke rol.
 • Het leven is voor een belangrijk deel ingevuld en de toekomst ligt minder open dan een aantal jaren geleden. Dat kan het risico op sleur of teleurstelling met zich meebrengen.
 • Eventuele kinderen zijn inmiddels wat ouder, waardoor er weer vrije tijd ontstaat. Niet alles draait meer om kleine kinderen die zorg en aandacht vragen.
 • 7X7 voetbal is voor deze doelgroep een vorm die goed past bij hun behoeftes.

60+

 • Deze doelgroep gaat op zoek naar nieuwe routines, want er breekt een nieuwe levensfase aan. Kinderen gaan het huis uit en men gaat minder werken of (bijna) stoppen.
 • Het gevoel vrij te zijn en tijd te hebben voor andere zaken dan werk of gezin, wordt verschillend ervaren. Sommige mensen genieten ervan en hebben het gevoel eindelijk toe te komen aan de dingen die zij altijd al hebben willen doen. Sommigen missen het contact met het werk en de structuur die het gaf.
 • Voor sommige ouderen geldt dat de eenzaamheid toeneemt. Voetballen of vrijwilligerswerk kan een mooie manier zijn om sociaal actief te blijven.
 • Het fysiek wordt, vroeg of laat, minder. Sporten blijft essentieel om fit te blijven, al zal dat minder intensief en fanatiek kunnen dan vroeger. Veteranenvoetbal of Walking Football zijn mooie alternatieven voor deze doelgroep.

Verschil tussen man en vrouw

MannenVrouwen
Doel, frequentie en gebondenheid van de training is belangrijkKwaliteit van begeleiding is belangrijk
Wedstrijddag, spelvorm & competitie is belangrijksteWedstrijdsfeer is belangrijkste
Voetballen vanwege het spel en het contact met vrienden, familie en bekendenVoetballen vanwege gezelligheid in team en om zichzelf te ontwikkelen
Hechten meer belang aan ‘lekker voetballen’Hechten meer belang aan goede organisatie en goede trainers

Beweegredenen

Verschillende redenen liggen eraan ten grondslag voor een voetballer om te blijven voetballen of om juist te stoppen met het geliefde spelletje.

Beweegredenen om te blijven voetballen

19-2425-3435-4445-5960+
Gezelligheid teamGezelligheid teamGezelligheid teamGezelligheid teamGezondheid
Ontwikkelen
als voetballer
Voetballen met vrienden/familieVoetballen met vrienden/familieVoetbalplezier/
verslaafd aan het spel
Plezier
PlezierVoetbalplezier/
verslaafd aan het spel
Voetbalplezier/
verslaafd aan het spel
GezondheidGezelligheid team
GezondheidGezondheidGezondheid Sociaal contact
Voetballen met vrienden    
Uitlaatklep    

Beweegredenen om te stoppen

19-2425-3435-4445-5960+
Verhuizing door studie/werkDruk gezin/werkDruk gezin/werkBlessuresGezondheid
AgressieAgressieBlessuresDruk gezin/werk 
Overgang naar seniorenBlessuresUit elkaar vallen team  
BlessuresUit elkaar vallen team