Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Samenwerking levert Creil en Bant nieuw voetbalgeluk op

Ruud Scheper
KNVB Media
7 februari 2020, 9:49

De selectie van Creil-Bant 1, dit seizoen voor het eerst samen actief in de competitie. - Foto: KieQ.nu

Creëer draagvlak en heb geduld. Bestuurslid Wim van Wegen benadrukt het keer op keer. In 2014 werd een eerste stap naar samenwerking gezet tussen de buurclubs SC Bant en SC Creil. Dit jaar komen beide verenigingen voor het eerst ook bij de senioren gezamenlijk uit in de competitie. “Er is wat lef voor nodig en je moet wat weerstand overwinnen, maar je krijgt er heel veel voor terug”, weet hij inmiddels uit ervaring.

Gaandeweg het jaar zagen we nieuwe vriendschappen ontstaan, waardoor ook de ouders overtuigd raakten

Het begon allemaal nu een jaar of zes geleden met een telefoontje vanuit Creil richting Bant. “Of wij er wat in zagen om een gezamenlijk B-juniorenteam op de been te brengen”, vertelt Van Wegen. Nou, daar zag ook Bant de voordelen wel van in. “Door de teruglopende ledenaantallen was het voor ons al jaren heel moeilijk om in elke leeftijdscategorie een team op de been te krijgen. Dat was dat jaar niet anders. Door samen te werken konden we dat wel aanbieden voor de jeugd uit die leeftijdscategorie.”

Nieuwe vriendschappen

Het leverde hier en daar wel een gefronste wenkbrauw op, herinnert Van Wegen zich. Van ouders en oudere leden welteverstaan. Niet vanuit de jeugd zelf, die was direct enthousiast. “Gaandeweg het jaar zagen we nieuwe vriendschappen ontstaan, waardoor ook de ouders overtuigd raakten.” Al halverwege het seizoen besloten de twee clubs de samenwerking uit te breiden naar de gehele jeugdafdeling.

In het nieuwe shirt zitten het zwart van beide clubs, het geel van SC Creil en het wit van SC Bant. Bron: KieQ.nu.

In de jaren die volgden, groeide het besef bij beide besturen dat een volgende stap het samenvoegen van de seniorenteams zou moeten zijn. “Dat was wel even een serieuzere stap”, lacht Van Wegen. “Maar het was een stip op de horizon die we als bestuur al vroeg hadden gezet, want ook daar konden we alleen met kunst- en vliegwerk de teams in de benen houden.”

Voldoende draagvlak

Net als bij de jeugd werden verschillende informatieavonden gehouden om de leden te informeren over het proces en hen de mond te gunnen. Dat is essentieel, benadrukt Van Wegen. “Daarmee verzeker je je van voldoende draagvlak voor de te nemen stappen. Is dat er niet, dan is de samenwerking gedoemd om te mislukken.”

Ik durf wel te zeggen dat we in Creil en Bant nieuw voetbalgeluk hebben gevonden

Anders dan bij de jeugd besloten de twee verenigingen hun leden te laten stemmen over de samenwerking bij de senioren. Een overgrote meerderheid stemde begin 2019 voor die samenwerking, zodat de clubs dit jaar voor het eerst gezamenlijk meedoen aan de competitie. “Dat gaat heel erg goed”, weet Van Wegen. “Zo goed dat we uiteindelijk binnen een paar jaar willen fuseren tot één club. Volgend jaar gaan de besturen al verder als één bestuur. Dat blijkt nu al praktischer.”

Nieuw voetbalgeluk

De samenwerking leverde beide verenigingen veel op, stelt het bestuurslid samenwerking. “Ik durf wel te zeggen dat we in Creil en Bant nieuw voetbalgeluk hebben gevonden. Ik zou alle clubs die in eenzelfde situatie zitten, met teruglopende ledenaantallen, serieus aanraden om te kijken naar samenwerking met andere clubs. Het levert zo veel energie op en voordelen voor zowel de jeugd als de senioren.”

Wim van Wegen als coach van Creil-Bant JO19-1. Bron: KieQ.nu.

Zo spelen de JO15, JO17 en JO19 van Creil-Bant inmiddels in de eerste klasse. Van Wegen: “Iets wat we als zelfstandige dorpsclub nooit voor elkaar hadden gekregen. Dat zorgt er ook weer voor dat de talentvolle jeugdspelers sneller kunnen aanhaken bij het eerste elftal. Die stap is minder groot omdat ze al meer voetbalbagage hebben. En minstens zo belangrijk is ook dat de wat minder getalenteerde jeugdspeler kan voetballen op een niveau dat het beste bij hem of haar past. Behalve voor de prestatieteams is de samenwerking dus ook goed voor de breedtesport. Een win-winsituatie. We hebben al verschillende spelers zien terugkeren.”

Gelijkwaardige partners

Het draagvlak onder je leden is cruciaal om een samenwerking te laten slagen

Zorg dat de clubs, ongeacht het ledenaantal, gelijkwaardige partners zijn, tipt Van Wegen. "Creil is een wat grotere vereniging dan Bant, maar we zijn er op basis van gelijkwaardigheid ingestapt. Een mooi voorbeeld is ons nieuwe shirt. Dat is zwart, van beide clubs, met evenredig geel van Creil en wit van Bant. Dat lijkt misschien iets kleins, maar doe je dat niet, dan voelt de kleinere vereniging zich misschien niet serieus genomen en is de samenwerking geen lang leven beschoren.”

Neem de tijd, adviseert hij tot slot aan clubs die eenzelfde traject willen ingaan of in zijn gegaan. “Doe het stapje voor stapje en zorg dat je de leden direct vanaf de voorkant betrekt en blijft betrekken in het proces. Het draagvlak onder je leden is cruciaal om een samenwerking te laten slagen.”

Samenwerking tussen clubs Samenwerking tussen clubs Lees meer over een fusie of gecombineerde voetbalafdelingen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen