Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

FC Burgum grijpt fusie aan voor nieuw alcoholbeleid

KNVB Media
KNVB Media
21 juli 2020, 11:28

De vereniging uit Tytsjerksteradiel is volop aan de slag met verantwoord alcoholgebruik: "Onze slogan luidt: hart voor de club, hart voor de sport, hart voor de omgeving." - Foto: KNVB Media

FC Burgum is na een fusie in 2019 volop aan de slag gegaan met het creëren van een gezonde sportomgeving. Daarbij hoort onder meer een goed alcoholbeleid. De vereniging uit Tytsjerksteradiel neemt hierin haar verantwoordelijkheid en gaat actief aan de slag om bij te dragen aan verantwoord alcoholgebruik.

Het thema 'Alcohol en Sport' is een onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Dit werd eind 2018 door ongeveer 70 organisaties, waaronder de KNVB en NOC*NSF, ondertekend en kent drie deelakkoorden: roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht. Op al die deelakkoorden worden inmiddels acties ondernomen.

Een club die al volop aan de slag is met het onderwerp, is FC Burgum uit Tytsjerksteradiel. Dirk van der Woude is voorzitter van de club, die medio vorig jaar is ontstaan als fusievereniging uit een zaterdag- en een zondagvoetbalclub uit het 11.000 inwoners tellende Burgum. Van der Woude vertelt: "Ook al speelde de jeugd van de twee clubs al sinds 2005 samen, toch werden door de fusie twee culturen bij elkaar gebracht. En dat moment hebben we aangegrepen om meteen met een aantal zaken aan de slag te gaan. De kantinevrijwilligers van de twee clubs zijn als een nieuwe groep mensen gestart, dat maakt nieuwe afspraken gemakkelijker. Daar is bijvoorbeeld veel aandacht voor het opleiden van de mensen achter de bar."

Vitaal sportpark

Maar het belangrijkste aspect is de missie van de nieuwe club. Van der Woude: "Onze slogan luidt: hart voor de club, hart voor de sport, hart voor de omgeving. En dat willen we waarmaken. We zijn naar buiten gericht, willen samenwerken met andere organisaties, zoals scholen en de gemeente. En daarbij willen we dan ook onze verantwoordelijkheid nemen: aan verantwoord alcoholgebruik moet ook door ons bijgedragen worden."

Momenteel wordt er een nieuwe kantine gebouwd voor het nieuwe sportcomplex, waar FC Burgum toe gaat behoren. Van der Woude: "We moeten onze kans grijpen met het Sportcafé in het nieuwe multifunctionele centrum. We willen er een vitaal sportpark van maken, waar iedereen kan sporten, elkaar kan ontmoeten. Het wordt gewoon anders dan voorheen."

Hoe ziet Van der Woude dat gebeuren binnen de club? "Heel concreet: we maken flyers, we communiceren actief over NIX18. We hebben onze leden opgeroepen om elkaar aan te spreken. En we kijken niet alleen naar de jeugd, maar we kijken kritisch naar het alcoholgebruik in de volle breedte. Natuurlijk, het heeft even tijd nodig, omdat het anders is als wat men gewend was. Uiteindelijk willen we er een gezondere voetbalkantine neerzetten, met een goed alcoholbeleid met alternatieven (alcoholvrije drankjes) aanbieden, gezonde voeding, en alles wat erbij hoort."

E-learning

In het kader van het Nationaal Preventieakkoord heeft het ministerie VWS een e-learning ontwikkeld voor een verantwoorde verstrekking van alcohol. Deze e-learning is speciaal gericht op barmedewerkers van sportverenigingen. De bijscholing is gratis te gebruiken voor de hele sport.

Nieuwe e-learning ‘verantwoord alcohol schenken’ voor medewerkers kantine Nieuwe e-learning ‘verantwoord alcohol schenken’ voor medewerkers kantine Lees hier meer over de e-learning 'Verantwoord alcohol schenken'.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen