Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Clubs halen geld op met opruimen van zwerfafval

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
11 februari 2020, 8:28

De meisjes Onder 13 van VV Jonge Kracht ruimen zwerfafval op voor hun club. - Foto: VV Ophemert en VV Jonge Kracht

Iets goeds doen voor het milieu en tegelijkertijd geld ophalen voor de club. VV Ophemert en VV Jonge Kracht (Huissen) hebben hiervoor een goede formule gevonden. Zij helpen met het opruimen van een zwerfafval en halen daarmee een mooi zakcentje binnen.

VV Ophemert is vorig jaar begonnen met hun deelname aan de actie Waaljutters van de Gemeente West-Betuwe. “Speelsters van onze club hadden hierover gelezen in de krant en wilden graag mee doen”, vertelt voorzitter Paul Sterk. “Het doel was om met een groep zwerfafval te prikken langs de kant van de Waal. Hiervoor kreeg je van de gemeente een financiële vergoeding.”

De club schreef een groep van zes mensen in. “Dit was een combinatie van speelsters van het damesteam en spelers van het tweede. Ik heb zelf ook geholpen. We kregen een strook van 4 kilometer toegewezen en zijn gaan prikken. Met elkaar hebben we een paar honderd euro opgehaald. We hebben hiervoor geen specifiek doel, maar kunnen het uiteraard goed gebruiken. Dit jaar willen we weer meedoen. Hopelijk kunnen we hiervoor een groep leden enthousiast maken.”

Vaste afspraak

Wanneer je ziet dat er niets op de grond ligt, gooi je sneller iets in de afvalbak

VV Jonge Kracht heeft een vaste afspraak met de gemeente. “Wij houden de directe omgeving van de accommodatie schoon door zwerfafval op te ruimen. Elke keer dat wij dit doen, krijgen wij een vergoeding van 100 euro”, vertelt voorzitter Lambert Neijenhuis. “We hebben geen vaste afspraak over de frequentie, maar het is wel een paar keer per jaar.”

Elke keer is er andere groep binnen de vereniging die in actie komt. “Je moet hierbij denken aan een team dat bijvoorbeeld voor een uitje aan het einde van het seizoen budget nodig heeft. Zij gaan een ochtendje aan het werk en krijgen hiervoor een vergoeding. Het geld gaat dan dus naar het team. Wij hebben als club geen gezamenlijk doel.”

VV Ophemert ruimt het zwerfafval op langs de oevers van de Waal.

Oud papier

De club uit Huissen verdient ook iets bij door de inzameling van oud papier. “We hebben op de club een aantal grote containers staan waar mensen hun papier kunnen achterlaten. Een groep vrijwilligers coördineert dit en zorgt ervoor dat het netjes blijft en er op tijd een nieuwe container open gaat. Elke maand gaan we ook met een wagen door de buurt om oud papier op te halen.”

Neijenhuis merkt dat de opruimacties stimuleren om de omgeving rondom de club schoon te houden. “Wanneer je ziet dat er mensen aan het opruimen zijn of dat er niets op de grond ligt, gooit iemand sneller iets in de afvalbak. Dit merken wij ook op de club zelf waar bijna dagelijks vrijwilligers de club schoon houden. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen