Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

SC Welberg blinkt ook uit in tijden van corona

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
12 november 2020, 13:12

De jeugd van SC Welberg ontvangt de burgemeester en wethouder. - Foto: SC Welberg

SC Welberg zit sinds een jaar of tien flink in de lift. Op alle fronten maakt de club grote stappen en dat is ook in de omgeving niet onopgemerkt gebleven. Het ledenaantal groeit gestaag, wat vooral zichtbaar is bij de meiden en vrouwen. Ook voor de Brabantse club is de coronacrisis echter zwaar. Toch gaat het jonge bestuur niet bij de pakken neerzitten. De afgelopen maanden hebben zij meerdere goede initiatieven opgezet waar zij de komende jaren de vruchten van plukken.

Hoewel het rustig is op de club, heeft Gidion Tunders het nu minstens zo druk met zijn werkzaamheden voor SC Welberg als anders. De secretaris heeft zijn handen vol aan alle coronaprotocollen en de handhaving daarvan. Dit is voor hem en zijn mede-bestuursleden echter geen reden om andere zaken te laten versloffen. Sterker nog, zij zien deze periode juist als het moment om de stijgende lijn van de club verder door te trekken.

Groeispurt

Waar iedereen voor de crisis vooral naar zichzelf keek, weten we elkaar nu goed te vinden

"Het is een proces dat een jaar of tien geleden is ingezet", legt Tunders uit. "We waren een kleine club met één wedstrijdveld, geen eigen kantine en ongeveer 120 leden. Vanaf de ingebruikname van onze nieuwe accommodatie hebben we een groeispurt ondergaan. We hebben nu onze zaken veel beter voor elkaar, op alle vlakken. Zo hebben we nu twee velden, een eigen kantine en ongeveer 400 leden waarvan bijna de helft vrouw is."

Ook financieel heeft de club zijn zaken goed op orde. SC Welberg heeft maar liefst 125 lokale sponsoren. Hierdoor is de contributie vrij laag. Zo kunnen jeugdleden al voor 60 tot 97,50 euro een jaar voetballen. De coronacrisis kwam echter hard aan. "Niet alleen voor ons is het zwaar, maar ook voor onze sponsoren. Wij denken daarom graag met ze mee. We hebben ze een factuur gestuurd met 35 procent korting en daarbij de mogelijkheid opengelaten om een extra donatie te doen. Sommige bedrijven kunnen de korting heel goed gebruiken, maar je ziet dat andere bedrijven die minder hard getroffen zijn graag die extra donatie geven. We hadden verlies op dit vlak ingecalculeerd, maar nu blijkt het eindresultaat veel beter dan verwacht. Door deze maatregel hebben we ons goede gezicht getoond bij de sponsoren, wat erg belangrijk is voor de samenwerking in de toekomst. Hierdoor kunnen we voetbal betaalbaar houden bij SC Welberg."

SC Welberg heeft sinds tien jaar een volledig nieuwe accommodatie.

Afspraken

Ook met de trainers en kantinebeheerders heeft het bestuur afspraken gemaakt. "We hebben in goed overleg besloten geen vergoeding te geven op het moment dat er niet wordt getraind of de kantine dicht is. We zijn heel blij dat zij akkoord hebben geven. Hieruit blijkt veel clubliefde. De volgende stap is dat we ons gaan buigen of we de contributie wel volledig willen innen als niet iedereen maximaal gebruik heeft kunnen maken van het voetbal. We zijn tenslotte een club van de leden én voor de leden."

Hoewel de club het 75-jarig jubileumfeest heeft moeten afblazen, wil het bestuur andere lopende zaken zoveel mogelijk door laten gaan. "We zijn erg actief met de verduurzaming van de accommodatie. Wij zien nu geen reden om dat proces stop te zetten. In samenspraak met de gemeente gaat we dus gewoon verder waar we gebleven waren. Zo hebben we de TL-balken al vervangen door LED-verlichting, hebben we 67 zonnepanelen op het dak van de kantine geplaatst en zijn we begonnen met een slimme thermostaat. De volgende stap is dat we de veldverlichting omzetten naar LED. Hiervoor zijn we nog volop in gesprek."

De 67 zonnepanelen op het dak van de kantine.

Contact

Het doet Tunders goed dat de club zo actief blijft in deze moeilijke periode. Hij ziet dat SC Welberg op bepaalde punten zelfs sterker wordt. "We hebben het contact met de gemeente aanzienlijk verbeterd. Ook zijn er kortere lijntjes ontstaan met de andere clubs in Steenbergen. Waar iedereen voor de crisis vooral naar zichzelf keek, weten we elkaar nu goed te vinden in bijvoorbeeld het contact met de gemeente en de KNVB. Ook proberen we zoveel mogelijk één lijn te trekken. Het kan niet zo zijn dat de ene club de training weer kan oppakken na het versoepelen van de maatregelen en de andere niet. Deze goede contacten zijn heel waardevol. Daar gaan we in de toekomst veel profijt van hebben."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen