Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Leden

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders binden wekelijks de schoenen onder voor een voetbalwedstrijd of training. Ook bij jouw vereniging staan ze er elk weekend weer: de kids met broekjes tot over de knieën en de vierde reserveteamspelers met te kleine shirts. Het streven is dan ook: een leven lang voetbal.

De KNVB noteert onderaan de streep een redelijk stabiel aantal voetballende leden, maar ontwikkelingen verschillen sterk per leeftijdsgroep of regio. Zo zien we een grote groei bij meisjes en vrouwen, maar blijkt het steeds moeilijker te zijn om de groep 12- tot 18-jarigen te binden. Bevolkingsontwikkelingen (vergrijzing, regionale krimp), de groei van het aantal alternatieven voor vrijetijdsbesteding en een veranderende behoefte van de voetballer maken dat verenigingen actief moeten blijven nadenken over diverse voetbalvormen.

Ook de KNVB ontwikkelt, naast het reguliere voetbal, een nieuw aanbod voor de verschillende doelgroepen. Passende voetbalvormen bij elke leeftijdsgroep, die samen met verenigingen en spelers ontwikkeld zijn om een leven lang voetbal mogelijk te maken. Per leeftijdscategorie geven we hieronder informatie over de voetbalvormen die jouw club kan inzetten, aangevuld met inspirerende succesverhalen van andere clubs.

De verenigingsadviseur in jouw regio helpt je graag deze inzichten te vertalen naar een plan voor jouw club. Het ledenaantal vergroten begint dus hier!

De KNVB streeft naar een leven lang voetbal.

Pupillen Pupillen Veel kinderen maken voor het eerst kennis met voetbal bij de verenigingen. Ze mogen ‘op voetbal’! De meeste kinderen zijn niet te houden en staan te trappelen om te beginnen. Andere zijn wat meer bedeesd en worden geholpen door hun ouders. Junioren Junioren De overgang van de pupillen naar de junioren valt samen met de overgang naar de middelbare school, ze maken nieuwe vrienden, en krijgen nieuwe interesses. Een periode vol veranderingen. Senioren | 18+ Senioren | 18+ De overstap van de jeugd naar senioren is een bijzondere – voor de speler en voor de club. De voetballer van 18 jaar en ouder sluit het hoofdstuk jeugdvoetbal af en gaat verder als senior. Doorvoetballen is voor hen niet altijd vanzelfsprekend. Meiden- en vrouwenvoetbal Meiden- en vrouwenvoetbal Het meiden- en vrouwenvoetbal groeit in rap tempo. Tegenwoordig zijn voetballende meiden en vrouwen niet meer weg te denken op de Nederlandse voetbalvelden. G-voetbal op jouw club G-voetbal op jouw club Organiseert jouw club nog geen G-voetbal activiteiten of is er nog geen G-voetbal aanbod in de regio? Dan kan dit een goede aanvulling zijn op het huidige aanbod. Zaalvoetbal Zaalvoetbal Werving en behoud van leden door middel van zaalvoetbal? Goed idee! Zaalvoetbal is niet voor niets de grootste zaalsport van Nederland. Zaalvoetbal is interessant voor zowel beginnende voetballers als uitstromende veldvoetballers. Bind kinderen & jongeren uit armere gezinnen Bind kinderen & jongeren uit armere gezinnen Door het Jeugdsportfonds kunnen kinderen en jongeren waar thuis onvoldoende geld is om de contributie te betalen, lid worden of blijven van een voetbalclub.

Het KNVB Voetbalfestival, powered by Tribe Sports Het KNVB Voetbalfestival, powered by Tribe Sports Het voetbalfestival bij jouw vereniging, school of locatie waar tussen de 40 en 110 kinderen (t/m 12 jaar, zowel leden als niet-leden) 3 uur voetbalplezier beleven.

Veelgestelde vragen Veelgestelde vragen Bekijk hier een overzicht van de veelgestelde vragen over het thema Ledenwerving en -behoud.

Downloads Downloads Bekijk hier alle downloads die betrekking hebben op het thema Ledenwerving en -behoud.

Eén tweetje Eén tweetje Doorpraten over dit onderwerp met andere verenigingen? Ga nu naar de community Eén tweetje en meld je aan!

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Laatste nieuws