Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

FC Trias bestrijdt droogte met nieuwe sproei-installatie

KNVB Media
KNVB Media
29 juni 2020, 13:46

Door in mogelijkheden te denken heeft de vereniging uit Winterswijk voor het eerst sinds jaren weer goede grasvelden in de zomer. - Foto: FC Trias

De droogte van de afgelopen jaren heeft extra eisen gesteld aan het beheer van de sportvelden bij voetbalclubs. Met de warmere en steeds drogere lentes en zomers wordt het moeilijker de grasvelden goed te onderhouden. FC Trias heeft deze problematiek dit jaar de kop ingedrukt door een sproei-installatie aan te schaffen. De investering werpt nu al zijn vruchten af, stelt voorzitter Bart Berenschot.

Weinig regen, veel zon, hoge temperaturen en competities die tot in juni duurden. De twee grasvelden die FC Trias rijk is, hadden het de afgelopen jaren zwaar te verduren. Het beregenen van de sportvelden was noodzakelijk om blijvende schade aan de grasmat tegen te gaan. "Vanwege de extreem droge zomers, waren de velden de laatste jaren nog niet bespeelbaar als de competities weer begonnen. Vorig jaar waren de velden heel droog en hard. Toen bereikten we het punt dat er echt iets moest gebeuren", blikt voorzitter Bart Berenschot van FC Trias terug.

De vereniging uit Winterswijk ging in gesprek met de Stichting Sport Bataafseweg dat het complex in bezit heeft en beheerd. "In de gesprekken zijn allerlei opties de revue gepasseerd. De stichting heeft een aantal offertes aangevraagd en daar hebben we gezamenlijk naar gekeken. In dit proces is ook het Algemeen Bestuur betrokken om veel draagvlak te creëren. Uiteindelijk is besloten een sproei-installatie aan te schaffen waarbij we ook konden rekenen op een financiële bijdrage van de Stichting Vrienden van FC Trias", zegt Berenschot.

Groep vrijwilligers

Er werd onder meer voor deze oplossing gekozen, omdat FC Trias over twee bronnen voor grondwater beschikt, die gebruikt kunnen worden om de grasvelden te beregenen. Nadat vanuit het bestuur de beslissing was genomen de sproei-installatie aan te schaffen, kon de groep vrijwilligers die over het accommodatiebeheer gaat daadwerkelijk beginnen met het beregenen van de velden.

De vrijwilligers zijn de experts en degenen die ervoor zorgen dat de sproei-installatie naar behoren werkt

"Onze vrijwilligers spelen een cruciale rol in het verhaal. Vrijwel iedereen binnen de vereniging wilde dat er iets aan de velden werd gedaan, maar de vrijwilligers zijn de experts en degenen die ervoor zorgen dat de sproei-installatie naar behoren werkt. Het is een vaste groep mensen die het leuk vindt om bezig te blijven en met elkaar in contact te zijn. Ze zijn goud waard voor ons", aldus Berenschot.

Groenere velden

Waar in sommige gebieden in Nederland een sproeiverbod geldt vanwege de aanhoudende droogte, is daar in Winterswijk nog geen sprake van. Maar zelfs mocht er een beregeningsverbod worden ingesteld, dan denkt Berenschot alsnog dat de velden van FC Trias een droge zomer goed kunnen doorstaan. "We zijn al in april begonnen met het beregenen van de velden. De velden zijn dit jaar aanmerkelijk groener dan de afgelopen jaren. Natuurlijk speelt het afbreken van de competities en stopzetten van de trainingen door het coronavirus daar een grote rol in. Als je tijdig bent met beregenen, kun je een periode waarin het eventueel verboden zou zijn te sproeien ook goed doorkomen."

De aanschaf van de sproei-installatie werpt nu al zijn vruchten af voor FC Trias.

In mogelijkheden denken

Bij FC Trias is men blij dat de velden er deze zomer eindelijk weer eens goed bij liggen. "Een oplossing om velden te beregenen kost serieus geld, maar op de lange termijn is het de investering meer dan waard", stelt Berenschot. "Het zal per vereniging verschillen wat de beste oplossing is. Het is in ieder geval belangrijk om in mogelijkheden te denken. Zo hebben we ook met onze buren van de Winterswijkse IJs Vereniging (WIJV) overlegd. Wij delen samen met hen, en honkbalvereniging Hickory, de accommodatie. Samen maken we gebruik van dezelfde watervoorraad: in de zomer gebruiken wij hun bassin en in de winter wordt er bij wijze van spreken op ons water geschaatst. Het mag duidelijk zijn dat het onderhouden van je velden van groot belang is voor de vereniging. Je hebt er het hele seizoen profijt van en iedereen binnen de vereniging kan gebruikmaken van de faciliteiten waar ze recht op hebben. De sproei-installatie werpt bij ons nu al zijn vruchten af."

Beregen de velden tijdens periode van droogte Beregen de velden tijdens periode van droogte Het niet of onvoldoende beregenen van velden kan ervoor zorgen dat de onderhoudskosten hoger uitvallen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen