Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Senioren | 18+

De overstap van de jeugd naar senioren is een bijzondere – voor de speler en voor de club. De voetballer van 18 jaar en ouder sluit het hoofdstuk jeugdvoetbal af en gaat verder als senior. Doorvoetballen is voor hen niet altijd vanzelfsprekend.

Voor voetbal is in deze leeftijdsfase soms minder of juist (veel) meer ruimte. Mannen en vrouwen gaan studeren of werken, ze willen voetballen wanneer het hen uitkomt, het liefst tegen even energieke leeftijdsgenoten. Voor oudere seniorenvoetballers draait het meer om gezelligheid en een lekker potje voetballen met een vriendenteam.

Uitdagingen vereniging

 • Voetballers rond de 18 jaar krijgen minder tijd voor de club, gaan studeren of werken.
 • Voetballers willen met vrienden/vriendinnen voetballen.
 • Voetballers willen prestatievoetbal of juist recreatievoetbal.
 • Voetballers willen tegen leeftijdsgenoten spelen.
 • Voetballers willen (steeds meer) voetballen als het hen uitkomt; en vaak is dat niet meer wekelijks. Dat betekent meer flexibel voetbal in plaats van georganiseerd voetbal – en een passend lidmaatschap.

Beweegredenen

Verschillende redenen liggen eraan ten grondslag voor een voetballer om te blijven voetballen of om juist te stoppen met het geliefde spelletje.

Beweegredenen om te blijven voetballen

19-2425-3435-4445-5960+
Gezelligheid teamGezelligheid teamGezelligheid teamGezelligheid teamGezondheid
Ontwikkelen
als voetballer
Voetballen met vrienden/familieVoetballen met vrienden/familieVoetbalplezier/
verslaafd aan het spel
Plezier
PlezierVoetbalplezier/
verslaafd aan het spel
Voetbalplezier/
verslaafd aan het spel
GezondheidGezelligheid team
GezondheidGezondheidGezondheid Sociaal contact
Voetballen met vrienden    
Uitlaatklep    

Beweegredenen om te stoppen

19-2425-3435-4445-5960+
Verhuizing door studie/werkDruk gezin/werkDruk gezin/werkBlessuresGezondheid
AgressieAgressieBlessuresDruk gezin/werk 
Overgang naar seniorenBlessuresUit elkaar vallen team  
BlessuresUit elkaar vallen team   

Werven, binden en behouden

Er zijn verschillende manieren om jongens en meiden bij de club te verwelkomen, te binden en te behouden.

Werven

Het werven van volwassen voetballers is een (nog) grotere uitdaging dan het behoud van volwassen voetballers bij de club of vereniging. Probeer bij het werven scherp te houden waarom volwassenen voetballen. In de meeste gevallen is dat voornamelijk vanwege de gezelligheid van het team:

 • Organiseer bijvoorbeeld een (vaste) vriendenavond waarbij teams vrienden kunnen uitnodigen om een potje mee te voetballen en daarna een drankje in de kantine te doen.
 • Ook kun je een vriendentoernooi organiseren, zodat oud-voetballers weer in aanraking komen met het plezier van voetbal en wellicht wel willen instromen in een vriendenteam. 

Binden

Het binden van senioren voetballers is vaak lastig: ze hebben een druk bestaan door studie, werk en/of gezin. De meeste van hen komen naar de vereniging om een potje te voetballen samen met vrienden. Om deze senioren te behouden is het belangrijk om ze te betrekken bij de club:

 • Gezelligheid met het team is de belangrijkste reden om te voetballen voor senioren voetballers. Stel jezelf als vereniging de vraag: “Wat kan je voor diverse teams betekenen om deze gezelligheid te stimuleren?” Zo kun je bijvoorbeeld een jaarlijks voetbaltoernooi organiseren, maar ook een dartavondje op de club kan werken. Ook organiseren veel verenigingen in de zomer een zomeravondcompetitie.

Ideaal voor in het voorjaar; een 7x7 toernooi Ideaal voor in het voorjaar; een 7x7 toernooi Gezelligheid staat bij deze toernooien centraal. De KNVB helpt verenigingen graag met de communicatie van hun eigen 7x7 toernooi. De deelnemende teams regelen alles zelf De deelnemende teams regelen alles zelf Het zomeravondtoernooi bij AVV Swift is alleen voor de eigen teams waarbij de selectieteams zijn uitgesloten. Het toernooi is namelijk ook bedoeld om elkaar beter te leren kennen.

 • De meeste voetballers willen trainen en wedstrijden spelen. Probeer zo goed mogelijk in te spelen op de wensen qua speeltijd/-dag, dit is belangrijk voor seniorenteams. Denk daarbij aan de spelvorm (11x11 of 7x7) en ook aan de speeldag. Datzelfde geldt voor de trainingsbehoefte. Willen de teams trainen en is dat als team apart of juist samen met overige trainingsteams? Probeer daar op in te spelen.
 • Verzorg een voetbalclinic van het 1e elftal aan de seniorenteams. Vaak wordt dit gedaan voor de jeugdteams. Het kan ook goed werken om dit een keer aan seniorenteams aan te bieden, het zorgt voor enthousiasme en betrokkenheid.

Behoud

Een seniorenvoetballer die stopt is lastiger weer aan het voetballen te krijgen dan een jeugdvoetballer. Daarom is het belangrijk om de uitstroom van voetballers zo veel mogelijk te monitoren.

 • Weet wat de behoefte van de seniorenteams en de voetballers is. Wellicht een open deur, want veel verenigingen denken te weten wat hun voetballers willen. Toch blijkt dat in de praktijk niet altijd op te gaan. Vooral “overige senioren” (de B-categorie) voelen zich niet gezien. Een veelgehoord gevoel vanuit overige seniorenteams is dat er niet naar ze geluisterd wordt, dat ze worden achtergesteld qua materialen en veldgebruik en dat ze er ‘maar een beetje bijhangen.
 • Tip: Organiseer een informele bijeenkomst voor de aanvoerders/leiders, organiseer een BBQ of ontbijt-ochtend en schuif bij ze aan tafel en luister naar hun wensen.  
 • Blessures zijn een veelgehoorde reden om te stoppen met voetballen. Dit hangt er vaak mee samen dat er niet getraind wordt of dat er geen goede warming-up wordt gedaan. Wat kan de vereniging hierin betekenen voor de diverse teams/voetballers?
 • Denk na over lidmaatschapsvormen. Sommige recreatieve voetballers willen minder en flexibeler voetballen. Een volledige contributie is dan wellicht niet passend. Wellicht is het mogelijk om te variëren in lidmaatschap of per team een contributie vaststellen zodat het team zelf een verdeelsleutel kan maken of nadenken over lidmaatschap voor reserveleden (die max. aantal wedstrijden mogen spelen).

Walking Football Walking Football Je bent zo jong als je jezelf voelt en je bent nooit te oud om te leren. Dat zijn de basisprincipes van het Walking Football, een nieuwe voetbalvorm voor 60-plussers die op hun oude dag nog lekker actief bezig willen zijn.

Wat houdt senioren bezig?

Binnen de senioren heb je verschillende type voetballers en verschillende leeftijdsfases. Voor voetbal is soms minder of juist (veel) meer ruimte. Hieronder per leeftijdsfase een aantal kenmerken voor de voetballer.

 

19 t/m 24 jaar

 • Jongeren worden echt volwassen: ze gaan werken of studeren, ze gaan zelfstandig wonen en weken zich los van hun ouders.
 • Ze hebben een eigen identiteit gevormd. De mening van hun ouders of vrienden is niet altijd meer leidend, maar ze durven en kunnen zelfstandig keuzes maken.
 • Door de veranderende omgeving is er niet altijd meer plek voor voetbal. Sommigen verhuizen naar een andere stad en verkennen het studentenleven, studie vraagt te veel tijd of (bij)banen zorgen ervoor dat er in het weekend geen tijd meer is om te voetballen.
 • Vanaf 23 jaar ligt er een omslagpunt: vanaf die leeftijd volgt meer dan de helft geen onderwijs meer en is aan het werk. Meer dan de helft woont niet meer thuis.
 • Deze zogeheten millennial-generatie is ook een generatie waar keuzestress, 24/7 bereikbaar en online zijn en de angst om iets te missen duidelijk naar voren komt, waardoor ze sneller te maken krijgen met burn-out klachten.
 

25 t/m 34 jaar

 • Centraal staan het werk en het settelen; in de vorm van een vaste baan, het kopen van een huis en/of de start van een gezin.
 • De tijd wordt vooral besteed aan werk, huishouden en jonge kinderen. Dat betekent minder vrije tijd en dus minder tijd om te sporten.
 • Kicks, voetballen wanneer het jou uitkomt, is een vorm die goed bij deze leeftijdsfase past.
 

35 t/m 60 jaar

 • In de periode tussen de 35 en 50 jaar heeft de volwassene gekozen voor een bepaalde levenswijze. Hierin spelen partnerkeuze, werk en kinderen een belangrijke rol.
 • Het leven is voor een belangrijk deel ingevuld en de toekomst ligt minder open dan een aantal jaren geleden. Dat kan het risico op sleur of teleurstelling met zich meebrengen.
 • Eventuele kinderen zijn inmiddels wat ouder, waardoor er weer vrije tijd ontstaat. Niet alles draait meer om kleine kinderen die zorg en aandacht vragen.
 • 7X7 voetbal is voor deze doelgroep een vorm die goed past bij hun behoeftes.
 

60+

 • Deze doelgroep gaat op zoek naar nieuwe routines, want er breekt een nieuwe levensfase aan. Kinderen gaan het huis uit en men gaat minder werken of (bijna) stoppen.
 • Het gevoel vrij te zijn en tijd te hebben voor andere zaken dan werk of gezin, wordt verschillend ervaren. Sommige mensen genieten ervan en hebben het gevoel eindelijk toe te komen aan de dingen die zij altijd al hebben willen doen. Sommige missen het contact met het werk en de structuur die het gaf.
 • Voor sommige ouderen geldt dat de eenzaamheid toeneemt. Voetballen of vrijwilligerswerk kan een mooie manier zijn om sociaal actief te blijven.
 • Het fysiek wordt, vroeg of laat, minder. Sporten blijft essentieel om fit te blijven, al zal dat minder intensief en fanatiek kunnen dan vroeger. Veteranenvoetbal of walking football zijn mooie alternatieven voor deze doelgroep.

Verschil tussen mannen en vrouwen

MannenVrouwen
Doel, frequentie en gebondenheid van de training is belangrijkKwaliteit van begeleiding is belangrijk
Wedstrijddag, spelvorm & competitie is belangrijksteWedstrijdsfeer is belangrijkste
Voetballen vanwege het spel en het contact met vrienden, familie en bekendenVoetballen vanwege gezelligheid in team en om zichzelf te ontwikkelen
Hechten meer belang aan ‘lekker voetballen’Hechten meer belang aan goede organisatie en goede trainers

Laatste nieuws