Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Roken niet meer toegestaan op accommodatie FC Weesp

KNVB Media
KNVB Media
20 oktober 2017, 15:19

Bij FC Weesp mag er sinds begin september niet meer gerookt worden op het sportpark. “Wij vinden dat jeugd en roken niet samengaat”, verklaart voorzitter Bart Horseling de keuze van de voetbalvereniging. - Foto: KNVB Media

Bij FC Weesp mag er sinds begin september niet meer gerookt worden op het sportpark. “Wij vinden dat jeugd en roken niet samengaat”, verklaart voorzitter Bart Horseling de keuze van de voetbalvereniging. “Daarin moet je als club ook je maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken.”

Roken en jeugd gaan niet samen

Het balletje was een paar maanden geleden aan het rollen gekomen toen de jeugdcoördinatoren van de club op het bestuur afstapten. Geïnspireerd door de reclames van de Rookvrije Generatie, vroegen zij het bestuur of ook FC Weesp hier misschien zijn steentje aan zou kunnen bijdragen.  

Zien roken, doet roken

Dat bestuur was direct enthousiast. “Roken en jeugd gaan niet samen”, reageert Horseling. “En bij een voetbalclub is er veel jeugd. Als er dan ouders langs de lijn staan te roken, dan is de kans groter dat die jeugd zelf ook gaat roken. Zien roken, doet roken. Wij vinden dat we daar een voorbeeldfunctie in hebben als club, een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij hebben niet de illusie dat we als bestuur mensen van het roken af kunnen krijgen. Dat is ook helemaal niet onze bedoeling, maar we willen wel dat kinderen niet meer met roken geconfronteerd worden op het voetbalveld.”

Wij vinden dat we een voorbeeldfunctie hebben als club, een maatschappelijke verantwoordelijkheid

Om de accommodatie rookvrij te maken, werd besloten om dat als een tweetrapsraket in te voeren. Eerst zou de accommodatie op de momenten dat jeugd actief is rookvrij moeten worden, gevolgd door een rookvrije accommodatie op alle momenten waarop er gevoetbald werd. “Gelukkig zijn we daar op teruggekomen”, vertelt Horseling. “Dan zou het twee keer ‘pijn’ doen. En hoe kun je verklaren dat op er op zaterdag niet gerookt mag worden op hetzelfde sportcomplex waar dat een dag later ineens wel weer mag?”

Veel reacties

Horseling: 'We hebben heel veel blije en positieve reacties gehad, maar ook negatieve'. 

Om die reden besloot de club om de accommodatie per 1 september in één keer rookvrij te maken. Niet iedereen was daar gelukkig mee, is Horseling eerlijk. “We hebben heel veel blije en positieve reacties gehad, maar ook negatieve. ‘Maar jullie verkopen wel patat en een balletje gehakt’, was dan de reactie. En dat klopt natuurlijk, maar dat is de andere kant op redeneren. Dat het een wel is toegestaan, wil niet zeggen dat het andere ook moet kunnen. En wie weet gaan we naar die zaken nog wel een keer kijken in de toekomst.”

In de afgelopen weken moest Horseling er wel eens iemand op aanspreken. Soms kreeg hij een grote mond terug, maar vaker reageerde degene die rookte zeer begripvol. Mensen snappen het wel, is zijn ervaring. “En als iemand toch blijft roken dan krijgt hij een waarschuwing. En als dat niet helpt moeten we nadenken over andere maatregelen. Maar ik ga ervan uit dat het niet zover komt. Ik vergelijk het een beetje met roken in de kroeg. Daar was destijds veel commotie over, maar nu hoor je er niemand meer over.”

Gewenning

Het is een kwestie van gewenning, denkt de voorzitter. Na verloop van tijd weet niemand meer beter. “Het is mooi wanneer mensen elkaar er dan ook op durven aan te spreken. Niet op een onbehoorlijke manier, maar gewoon op een nette wijze.”

Ik hoop dat ook andere clubs hun accommodatie rookvrij zullen maken

FC Weesp loopt ermee voorop, maar Horseling denkt niet dat het nog lang duurt voor ook andere verenigingen zullen volgen. “Ik hoop en ga er eigenlijk ook wel vanuit dat ook andere clubs hun accommodatie rookvrij zullen maken. Iedereen weet dat roken nou niet bepaald bijdraagt aan een gezonder leven. Ik verwacht dat steeds meer verenigingen hier hun verantwoordelijkheid in zullen nemen.”

Rookvrije accommodatie

Doe mee! Doe mee! De KNVB stimuleert verenigingen graag om hun sportaccommodatie rookvrij te maken. Hoe? Dat doe je zo!

Feiten en cijfers Feiten en cijfers Bekijk hier de feiten en cijfers over het roken.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen