Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Aanmoedigingen vanaf de zijlijn, theatershow geeft goede voorbeeld

KNVB Media
KNVB Media
19 november 2015, 11:52

Het is een vraag waar veel clubs mee worstelen. Hoe ga je om met schreeuwende ouders en begeleiders die elke beslissing bekritiseren. - Foto: KNVB Media

Het is een vraag waar veel clubs mee worstelen. Hoe ga je om met schreeuwende ouders en begeleiders die elke beslissing van de scheidsrechter bekritiseren en mopperen op hun eigen team en de tegenstander? Coachen vanaf de kant is prima en de betrokkenheid te prijzen, maar houd het positief. Dat is essentieel voor de goede sfeer op en rond de velden.

Ga er in ieder geval mee aan de slag, pak het aan! Dat is het belangrijkste advies van SV Roggel. Wacht niet tot het te laat is, maar wees de echte problemen voor. Niemand is roomser dan de paus, geen vereniging waar nooit iets gebeurt. Wacht niet af tot het escaleert, maar reageer preventief.
 
Hoe? Geef je vrijwilligers handvatten, manieren om met dit soort gedrag om te gaan. “Zoek laagdrempelige en leuke manieren om je vrijwilligers die handvatten te geven”, benadrukt John Vossen, voorzitter jeugdcommissie SV Roggel. “Je wilt ze niet nóg meer belasten.” Dat kan bijvoorbeeld door je vrijwilligers een theatervoorstelling van de KNVB te laten bezoeken. De voorstelling ‘Wel winnen hè!’ is speciaal bedoeld voor vrijwilligers bij sportverenigingen en gaat over het negatieve gedrag van mensen in de sport en de kracht van positiviteit. Naast vrijwilligers is de voorstelling ook zeer geschikt voor ouders met voetballende kinderen.

In gesprek

Tijdens de theatervoorstelling wordt de aanwezigen een spiegel voorgehouden. Hoe reageert een kind op gemopper vanaf de zijlijn? Heel sterk, zo is de overtuiging van scheidsrechters en trainers. Aanmoedigen is prima, als dat maar op een positieve manier gebeurt. De theatervoorstelling is een zeer geschikt middel, maar natuurlijk niet het doel. Het doel is om met elkaar in gesprek te gaan binnen je voetbalvereniging en dat kun je net zo goed (ook) bereiken met workshops rondom een thema als positief coachen. Betrek ook de gemeente hierbij, adviseert SV Roggel. Het gaat namelijk om een maatschappelijke uitdaging, niet alleen om een probleem van de voetbalclub. En de gemeente wil daarin graag haar steentje bijdragen, zo is hun ervaring.

Goed voor voetbal én gemeente

Veel incidenten heeft dorpsclub SV Roggel niet gehad in de afgelopen jaren. Maar regeren is vooruitzien weet de club. Daarom is het in samenwerking met de gemeente Leudal aan de slag gegaan met het onderwerp positief coachen en organiseert het de theatervoorstelling ‘Wel winnen hè!’, gevolgd door enkele workshops rondom dat thema. Niet alleen de voetbalclub en de gemeente trekken hierin samen op, maar ook de andere sportverenigingen uit het dorp en de andere kernen van de gemeente worden er bij betrokken en zijn zeer geïnteresseerd. Dat is goed voor de onderlinge samenwerking tussen de clubs én de leefbaarheid in de gehele gemeente. John Vossen is zeer enthousiast, maar ook reëel. “Wij gaan hiermee de maatschappij niet veranderen, maar dat wil niet zeggen dat je je kop maar in het zand moet steken en het maar moet accepteren.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen