Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Bestuur SV Unitas ’59 stelt Raad van Advies aan

KNVB Media
KNVB Media
23 januari 2018, 13:11

SV Unitas'59 heeft een Raad van Advies. Voor de leden daarvan is een band met de club essentieel. - Foto: SV Unitas'59

Verenigingen gaan op bestuurlijk vlak steeds meer lijken op bedrijven. Mede daarom moeten ze op soortgelijke manier bestuurd worden, vindt Herman Matheij van SV Unitas’59. De voorzitter stelde daarom een Raad van Advies aan.

"We zijn met 1400 leden de grootste amateurclub van Eindhoven. En dus zijn we altijd in beweging. We kunnen onze ogen dan ook niet sluiten voor wat er om ons heen gebeurt. Een besturingsmodel zoals in het bedrijfsleven is dan ook geen overbodige luxe", legt Matheij uit.

Vernieuwd en jong bestuur

De voorzitter geeft sturing aan een onlangs vernieuwd en jong bestuur. "Nieuw bloed is goed. Historisch besef is echter ook van grote waarde. Daarom hebben wij een Raad van Advies aangesteld. De leden daarvan kunnen ons gevraagd en ongevraagd adviseren over van alles en nog wat."

SV Unitas '59 is met 1.400 leden de grootste amateurclub van Eindhoven.

Matheij vond vier ervaren experts bereid om plaats te nemen in de Raad van Advies. "We hebben twee oud-voorzitters waarvan de één ondernemer is en de ander notaris. Ook is er een financieel expert en een oud-jeugdvoorzitter met kennis op het technische vlak. Het is een ideale combinatie."

Objectief

Bij een bepaalde mate van afstand kunnen ze objectief zaken benaderen

Een band met de club is van essentieel belang, vindt Matheij. "Ze moeten natuurlijk wel weten hoe het eraan toe gaat op de club. Het kan echter geen kwaad wanneer er wel een bepaalde mate van afstand is, zodat ze objectief zaken kunnen benaderen."

De Raad van Advies is een onafhankelijk orgaan, dat niet op de plaats van het bestuur gaat zitten. "Dat is een duidelijke afspraak die we hebben gemaakt. Minstens twee keer per jaar komen we samen. In de praktijk is dit echter vaker. Soms met het complete bestuur, maar vaak ook met een aantal afgevaardigden. Dit is afhankelijk van het onderwerp.”

Beleidsplan

De Raad van Advies werkt ook samen met het bestuur aan een algemeen- en technisch beleidsplan. “Hierin staat duidelijk vastgelegd wie we willen worden in de komende jaren, zowel op algemeen gebied als op het technische vlak."

Mascotte Boktie typeert volgens de voorzitter de club.

Ook is er een duidelijke visie en missie. "We gaan deze binnenkort voorleggen tijdens de Algemene Ledenvergadering. Daarmee leggen we een goede basis voor de toekomst."

Verenigingsbeleid Verenigingsbeleid Het leiden van een vereniging is een eervolle, maar tegelijk ook omvangrijke taak. Als bestuur heb je te maken met tal van partijen en je dient je als club aan veel regels en wetten te houden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen