Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Positief Coachen in het DNA van RKSV Brakkenstein

KNVB Media
KNVB Media
9 november 2017, 15:21

Bij rksv Brakkenstein staat Positief Coachen centraal. De club uit Nijmegen is begonnen bij het toenmalige B1-elftal en verspreidt de boodschap met beleid naar de overige leden. - Foto: KNVB Media

Bij rksv Brakkenstein staat Positief Coachen centraal. De club uit Nijmegen is begonnen bij het toenmalige B1-elftal en verspreidt de boodschap met beleid naar de overige leden. In 2020 moet Positief Coachen in het DNA van alle betrokkenen bij de vereniging zitten.

Toen Jacqueline Rombout in 2014 leider werd bij het B1-elftal van haar zoon viel haar direct op dat de sfeer tijdens trainingen en wedstrijden veel beter zou kunnen. "De jongens speelden al jaren samen en waren goede vrienden geworden. Maar op het veld werd voortdurend gemopperd op elkaar."

Rombout deelde haar bevindingen met de trainer Mark Otten (ex-prof van onder andere NEC) en ging op internet op zoek naar een manier om de situatie om te buigen. "Ik kwam terecht bij de Stichting Positief Coachen en vond bij hen veel tips. Aan de hand daarvan hebben we met de jongens en de ouders gesprekken gevoerd. Daaruit is een aantal afspraken voortgekomen waaronder positieve coaching en mondje dicht tegen de scheidsrechter."

Mark Otten en Jacqueline Rombout zijn de kartrekkers van Positief Coachen.

Andere teams

Een team moet goede afspraken met elkaar maken zodat er een wij-gevoel ontstaat

Omdat Rombout binnen haar team al snel resultaat boekte, besloot ze samen met Otten te bekijken hoe het er bij andere teams aan toe ging. Ook daar zag ze veel verbeterpunten. "Wij zijn een hele fatsoenlijke en zeker geen moeilijke club, maar met de informatie die wij inmiddels hadden, zagen we dat de onderlinge communicatie op en rondom het veld nog veel beter kon."

Het duo overtuigde het bestuur van het belang van Positief Coachen en maakte plannen om de Stichting Positief Coachen een voorstelling op de club te laten geven. "We hebben dit gefinancierd met subsidie van de bank en door een actie waarbij elk gemaakt doelpunt geld opleverde. We hebben voor deze avond alle leiders en trainers uitgenodigd. Zij staan in direct contact met onze spelers. Hun handelen is bepalend tijdens trainingen en wedstrijden. Zij moeten het goede voorbeeld geven. Ook waren er veel vrijwilligers aanwezig. Doel van deze voorstelling was bewustzijn creëren. Het was een zeer leerzame avond, die menigeen de ogen heeft doen openen."

Praktijk

Alleen bewustwording was echter niet genoeg. Rombout en Otten wilden dat Positief Coachen ook in de praktijk zou worden toegepast. "We zijn in contact gekomen met Gert Bloemendaal van de KNVB. Hij heeft zes workshops op de club gegeven aan de trainers en leiders. Inmiddels geeft Mark nu zelf de workshops met behulp van het aangeleverde materiaal door de KNVB."

Positief Coachen werd ook zichtbaar op de accommodatie van rksv Brakkenstein. "We hebben een communicatieplan opgesteld en dit low budget uitgevoerd. Ons logo zie je vaak terugkomen, waaronder op de reclameborden. Ook hebben we eigen briefpapier en communiceren we via een nieuwsbrief. Het voormalige B1-elftal geeft nog altijd het goede voorbeeld. Zij dragen tijdens de warming-up shirts met onze slogan ‘voetbal is plezier’. We creëren hierdoor ook bewustwording bij de tegenstander."

Positief Coachen is goed zichtbaar op meerdere plekken op de accommodatie van rksv Brakkenstein.

Ouders

Wanneer ouders over de wedstrijd willen praten, kunnen ze dat het beste doen met een open vraag

De volgende stap van het duo is om de ouders bij het Positieve Coachen te betrekken. "Hiervoor hanteren we onder andere het stoplichtspel. Kinderen kunnen met de kleuren rood, oranje en groen aangeven wat ze fijn vinden om rondom een wedstrijd van hun ouders te horen en wat vooral niet. Wat belangrijk is dat ouders het coachen aan de trainers en / of leiders overlaten. Ouders zijn er voor de support. En wanneer ze na afloop over de wedstrijd willen praten, kunnen ze dat het beste doen met een open vraag zoals: ‘hoe vond jij dat het ging?’. Dat is prettiger dan direct een mening geven en te vertellen wat er niet goed ging."

Praten is de basis, vindt Rombout. "Een team moet goede afspraken met elkaar maken zodat er een wij-gevoel ontstaat. Spreek ook de verwachtingen naar elkaar uit. En wanneer iemand zich niet aan de afspraken houdt, kan de trainer of leider hier heus wel wat van zeggen. Zolang het maar gebeurt door middel van een dialoog. Elke keer een donderspeech waarbij de kinderen niets terug kunnen zeggen, heeft geen enkele zin. Nog beter is het wanneer het team elkaar aanspreekt op verbeterpunten of niet nagekomen afspraken."

Het voormalige B1-elftal geeft nog altijd het goede voorbeeld.

Dit ‘wij-gevoel’ is de basis van het succes. "Wij proberen dit toe te passen binnen alle geledingen van de club. Mensen verplichten om vrijwilligerswerk voor de club te doen, heeft geen zin. Wij steken het positief in en gaan ervan uit dat wij als club uitdragen dat je juist enthousiast wordt  om als vrijwilliger jouw kennis en ervaring in te zetten, dat je onderdeel van de club wilt zijn en erbij wilt horen. Dat levert veel meer succes op. Positief Coachen reikt dus veel verder dan alleen het veld."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen