Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Hoe stimuleer ik Fair Play binnen de vereniging?

KNVB Media
KNVB Media
12 september 2015, 12:00

Voetbal is plezier, Fair Play het fundament van een voetbalvereniging. Hoe kun je Fair Play stimuleren bij jouw eigen voetbalclub? - Foto: KNVB Media

Voetbal is plezier, Fair Play het fundament van een voetbalvereniging. Hoe kun je Fair Play stimuleren bij jouw eigen voetbalclub?

Plan van aanpak

Arnhemse Boys is sinds een paar jaar actief bezig om Fair Play binnen de verschillende geledingen van de club te stimuleren. De club startte het traject met het in het leven roepen van een Fair Play-commissie. De leden van deze commissie gingen op zoek naar hoe zaken als sportiviteit en respect tot uiting gebracht konden worden binnen het verenigingsleven. Maar er is een valkuil, zo waarschuwt de club. Zorg dat het niet alleen een project van dit kleine clubje wordt. De sleutel tot succes is om de ideeën te vertalen naar de gehele club. Het moet gaan leven bij de spelers, speelsters, trainers, leiders en ouders. Juist in de verbinding binnen de club bereik je resultaat!

Die verbinding ontstaat onder meer tijdens speciaal georganiseerde thema-avonden over sportiviteit en respect. Trainers, bestuurders, leiders en/of spelers kunnen dan met elkaar in debat over wat Fair Play nou eigenlijk is. En hoe ‘Fair Play’ is hun eigen vereniging eigenlijk? Leuzen over sportiviteit op en rondom het sportcomplex zijn een andere manier om meer aandacht te generen voor sportief gedrag. Bij Arnhemse Boys staan die leuzen niet alleen op reclameborden rondom het veld, maar sieren ze ook de muren van de kleedkamers, toiletten en kantine. ‘Voor een schouderklopje is nog nooit iemand van het veld gestuurd’ en ‘Supporter als twaalfde man, niet als coach’, zo is er te lezen.

Fair Play begint natuurlijk al op en rond het veld van de allerkleinste spelers. Als variant op de blauwe kaart van de KNVB hebben ze bij Arnhemse Boys daarom de ‘Held van het Veld’ bedacht. De meest sportieve speler van elk team krijgt een vaantje, uitgereikt door beide aanvoerders. Gewenst gedrag wordt zo gestimuleerd.

Resultaat

Een doorslaand succes, zo betitelt Edwin Maalderink van Arnhemse Boys dat laatste initiatief. De voorzitter van de Fair Play-commissie van de club ziet dat de vaantjes vol trots in ontvangst genomen worden door de pupillen, die ze later ook weer aan opa of oma laten zien. Zo bereikt het initiatief steeds meer mensen. De coaches zijn daarnaast ook al voor de wedstrijd met elkaar in gesprek om uit te leggen wat de bedoeling is achter het vaantje, hetgeen eveneens een positieve invloed heeft op de sfeer rondom het veld tijdens de wedstrijd.

Met vaantjes, leuzen en speciale thema-avonden voorkom je niet dat er ooit iets vervelends gebeurt, zo weet ook Maalderink uit ervaring. Maar je kunt hierdoor wel het gedrag in positieve zin beïnvloeden. En elke stap in de juiste richting is er één.

Quotes

Edwin Maalderink, voorzitter Fair Play-commissie Arnhemse Boys:

“Goed voetbal is natuurlijk prachtig, maar sportief gedrag eigenlijk nog mooier.”

“Probeer veranderingen niet te snel door te voeren, run een vereniging niet als een bedrijf. Juist die geleidelijkheid heeft het nodig om op een duurzame manier in een vereniging te landen.”

“We doen een appèl op de mensen die ons sportpark opkomen. En we zien dat dat aanslaat.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen