Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Verzoeningsgesprek loont voor G-teams

KNVB Media
KNVB Media
31 mei 2017, 15:10

Wat er in het verleden precies was voorgevallen? Ach, daar ging het misschien wel helemaal niet meer om. Feit was dat de G-teams van Faja Lobi KDS en SJO/OSC niet meer tegen elkaar wilden en durfden te voetballen. - Foto: KNVB Media

Wat er in het verleden precies was voorgevallen? Ach, daar ging het misschien wel helemaal niet meer om. Feit was dat de G-teams van Faja Lobi KDS en SJO/OSC niet meer tegen elkaar wilden en durfden te voetballen. Een verzoeningstraject bood uitkomst. “Vaak wordt een akkefietje in de loop van de tijd alleen maar groter en groter.” 

Ze hadden al een tijd niet meer tegen elkaar gespeeld, de G-teams van Faja Lobi en SJO/OSC. Ooit was er iets voorgevallen tijdens een wedstrijd en omdat dat nooit was uitgesproken, werd het voorval in de hoofden van de spelers alleen maar groter en groter. Tot begin dit jaar. Na een gesprek tussen de begeleiders van beide clubs werd besloten om een keer samen te trainen.  

Gezamenlijke partij 

Ik denk dat het belangrijkste is dat je met elkaar in gesprek komt

Was er eerst misschien nog wat wrevel en waren er wat schuchtere blikken over en weer, bij de afsluitende gezamenlijke partij verdween dat gevoel als sneeuw voor de zon. De teams werden door elkaar gehusseld en in de afsluitende partij speelden de spelers alsof er nooit wat tussen hen voorgevallen was. “Wat andere clubs hiervan kunnen leren?” Mirjam Meulemans, procesbegeleider aan de kant van Faja Lobi, denkt even na. “Ik denk dat het belangrijkste is dat je met elkaar in gesprek komt.” 

Maar dat is nog maar het begin, waarschuwt ze. “In dat gesprek moet je niet blijven hangen in wat is gebeurd. Je moet je kwetsbaar durven opstellen en toegeven dat je er ook van baalt. Toegeven ook dat je snapt hoe de ander zich voelt en vragen wat jij er aan kunt doen om dat te veranderen. Dat was mooi te zien bij deze twee teams, niemand zat op deze situatie te wachten, dat bleek al snel. Maar als je blijft hangen in verwijten over en weer dan kom je niet verder.” 

Gesprek aan gaan 

Een gezamenlijke training is dan misschien een brug te ver voor het gemiddelde voetbalteam, toch loont het wel om het gesprek met elkaar aan te gaan. Het liefst zo snel mogelijk na een incident, denkt Meulemans. “Haal de angel er zo snel mogelijk uit", tipt ze. “Anders begint hij te zweren. Wat je vaak ziet is dat zoiets in de loop der tijd steeds een groter struikelblok wordt, terwijl het in eerste instantie, vlak na de gebeurtenis, misschien wel gemakkelijk uit te praten was.” 

Maak duidelijke afspraken over hoe met elkaar om te gaan en houd je daaraan

Mocht er in het verleden iets zijn voorgevallen tussen twee teams, dan loont het vaak om ook voor de wedstrijd al in contact met elkaar te komen. Dat geldt zowel voor leiders en trainers, als voor de spelers op het veld. “Begin met handen schudden”, suggereert Meulemans. “Dat zorgt al voor een contactmoment, hoe klein ook. En ook trainers en coaches spelen daar een grote rol in. Hoe spreken ze hun team toe?” Tot slot is er natuurlijk een belangrijke rol weggelegd voor de scheidsrechter. “Zorg dat hij van de situatie op de hoogte is. Maak duidelijke afspraken over hoe met elkaar om te gaan en houd je daaraan.” 

Spannende en sportieve pot 

Bij de G-teams van Faja Lobi en SJO/OSC pakte het heel goed uit. De zaterdag na de gezamenlijke training stonden de beide teams voor het eerst sinds lange tijd weer tegenover elkaar. “De kou was uit de lucht”, zag Meulemans. En de wedstrijd? Het werd een spannende en sportieve pot, die uitkwam op een 2-1 eindstand. SJO/OSC was de winnaar, maar eigenlijk waren beide teams dat deze ochtend.  

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen