Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrijwilligers

Voetbal kan alleen bestaan door de inmiddels ruim 400.000 vrijwilligers die week in week uit helpen bij een voetbalclub bij hen in de buurt. Onder andere scheidsrechters, trainers en mensen in de kantine zorgen dat elk weekend miljoenen jongens, meisjes, mannen en vrouwen kunnen genieten van deze prachtige sport.

Iedereen kan een steentje bijdragen

Het voortbestaan van een amateurvereniging valt of staat bij de inzet van zijn vrijwilligers. Veel clubs worden helemaal gerund door vrijwilligers. Sommigen zie je op of langs het veld, of achter de bar in de kantine. Veel andere vrijwilligers zijn een stuk minder zichtbaar. Neem bijvoorbeeld de bestuurders, de veld- en kleedkamerplanners, de wedstrijdsecretarissen. Ook zij vervullen iedere dag weer een belangrijke rol in het mogelijk maken van het amateurvoetbal.

Om clubs te helpen bij het werven en behouden van vrijwilligers, heeft de KNVB handvatten opgesteld waar clubs mee aan de slag kunnen om hun vrijwilligersbeleid te optimaliseren. Ben je op korte termijn op zoek naar meer vrijwilligers? Ga dan zelf aan de slag met de vijf B's (binnenhalen, begeleiden, belonen, behouden, beëindigen). Heb je behoefte aan tips over hoe je je als club voor de lange termijn kunt profileren richting vrijwilligers? Dan kun je hiervoor de spiegelsessies gebruiken. Via deze sessies bepaal jij het droomscenario van jouw vereniging. Zelf aan de slag Zelf aan de slag Bedenk op welk terrein jouw uitdaging ligt: binnenhalen, begeleiden, belonen, behouden of beëindigen. Met een klein beetje theorie als basis, tips uit de praktijk en handige documenten kun je de uitdaging aan. Begeleid maatwerk Begeleid maatwerk Vrijwilligersproblematiek binnen een club komt in veel gevallen door het niet goed functioneren van de vereniging.

Jeugdraad Jeugdraad Door het oprichten van een KNVB Jeugdraad zorgen we als KNVB ervoor dat we continue in gesprek zijn met jongeren, nog beter weten wat er leeft binnen deze doelgroep en hoe zij het voetbal ervaren.

Word jij de nieuwe clubheld? Word jij de nieuwe clubheld? Via een speciale test ontdek je welke vrijwilligersrol er bij jou past.

 

Praktijkverhalen Praktijkverhalen Bekijk hier de praktijkverhalen voor het thema Vrijwilligers.

Veelgestelde vragen Veelgestelde vragen Bekijk hier een overzicht van de veelgestelde vragen over het thema Vrijwilligers.

Downloads Downloads Bekijk hier alle downloads die betrekking hebben op het thema Vrijwilligers.

Eén tweetje Eén tweetje Doorpraten over dit onderwerp met andere verenigingen? Ga nu naar de community Eén tweetje en meld je aan!

Laatste nieuws