Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sportiviteit en respect in DNA GC&FC Olympia

KNVB Media
KNVB Media
6 maart 2018, 10:25

In augustus 2017 is voor de vijfde keer het seizoen afgetrapt met het aanbieden van Generation Next aan weer ruim honderd voetballers en hun ouders en coaches. - Foto: KNVB Media

In 2013 begon voetbalvereniging GC&FC Olympia uit Gouda met Generation Next, een door hun werkgroep sportiviteit en respect zelf ontwikkeld programma voor voetballers en hun ouders. Het bevalt de club uitstekend.

Generation Next is geïnspireerd door de pedagogische aanpak van de vreedzame school

Een van de drijvende krachten achter het project is Wilma Neefjes, coördinator van de werkgroep sportiviteit en respect. “Bij het aantreden van een nieuw bestuur in 2007 was een belangrijk speerpunt het bevorderen van sportief en correct gedrag binnen de club”, vertelt ze.

In de jaren die volgden werd er onder andere een Normen en Waardenbeleid vastgesteld. Wat verwachten wij van Olympianen? Wat gebeurt er als je je hier niet aan houdt en wie mag sancties opleggen? Een volgende stap was het oprichten van een werkgroep door de jeugdcommissie, die preventief sportief gedrag binnen de club moest bevorderen. Een van de activiteiten van die werkgroep was het ontwikkelen van het programma Generation Next.

Vreedzame school

“Generation Next is geïnspireerd door de pedagogische aanpak van de vreedzame school”, vertelt Neefjes. “Op teamniveau wordt afgesproken hoe ze er een leuk seizoen van gaan maken.” In augustus 2017 is voor de vijfde keer het seizoen afgetrapt met het aanbieden van Generation Next aan weer ruim honderd voetballers en hun ouders en coaches.

Terwijl de kinderen hun voetbalschoenen onder binden en beginnen aan een training om elkaar wat beter te leren kennen, is er een informatieve bijeenkomst voor de ouders en leiders.

Terwijl de kinderen hun voetbalschoenen onder binden en beginnen aan een training om elkaar wat beter te leren kennen, is er een informatieve bijeenkomst voor de ouders en leiders. “We delen informatie over de vereniging, de jeugdopleiding en lopen het seizoen door. Dit keer passeerden ook de nieuwe spelvormen de revue en zijn ouders voorbereid op de taak van spelbegeleider”, aldus Neefjes. “De leiders stellen zichzelf voor en we bespreken wat we van elkaar verwachten. De kennismaking creëert een basis om samen aan sportiviteit te kunnen werken.”

Afspraken maken

Doordat het uit jezelf komt, in je eigen taal, leven de afspraken meer dan wanneer alleen gedragsregels van bovenaf door het bestuur worden opgelegd

Vervolgens gaan ze met de ouders in gesprek over gedrag. Daarbij worden onder meer YouTube-filmpjes getoond over supporters langs de lijn. “Hoe gedraag jij je als ouder? En wat doe jij als iemand zich niet gedraagt? Dit seizoen hebben we voor het eerst ook de ouders op teamniveau schriftelijk afspraken laten maken. We leggen daarbij niet op wat ze afspreken, het is aan de ouders om samen te bepalen hoe ze er een leuk jaar van willen maken. Naast bewustzijn over sportief gedrag zien groeien, is het helemaal mooi wanneer je ziet dat mensen elkaar er in stimuleren en op aan spreken. De teamafspraken helpen daarbij.”

Na hun training gaan ook de kinderen naar binnen om afspraken te maken samen met hun trainers en leiders.

Na hun training gaan ook de kinderen naar binnen om afspraken te maken samen met hun trainers en leiders. Ze worden hierin begeleid door Olympianen met een pedagogische achtergrond, zoals leerkrachten. “Dat doen we in ieder geval met de jongste jeugd die overstapt van de voetbalschool naar de competitie. Maar ook met teams die helemaal nieuw zijn, zoals dit jaar met een meidenteam O11”, vertelt Neefjes. “Naast kennis maken en informatie delen word je met elkaar aan het denken gezet over wat je graag als gedrag wilt zien of juist niet. Doordat het uit jezelf komt, in je eigen taal, leven de afspraken meer dan wanneer alleen gedragsregels van bovenaf door het bestuur worden opgelegd.”

Codewoord Hamster

Als andere teams er behoefte aan hebben, kunnen die dan ook geholpen worden? Neefjes knikt. “Je ziet teams al zelf afspraken maken a la Generation Next.” Als er hulp van buitenaf gewenst is, dan springt de werkgroep bij. “Zo hadden we laatst een team dat in het veld teveel op elkaar mopperde. We zijn toen in gesprek gegaan met die spelers en leiders. Een van de kinderen had thuis een hamster. Zo kwamen ze op het codewoord 'hamster' om elkaar op het veld het signaal te geven als er iets gebeurt wat ze niet willen. Het eerste resultaat: meer plezier!”

Werken aan sportiviteit werkt alleen als de hele vereniging er achter staat

De aanpak bevalt Olympia erg goed, stelt Neefjes. Er is echter wel één belangrijk vereiste. “Werken aan sportiviteit werkt alleen als de hele vereniging er achter staat, als het in het DNA van je club zit. Zo is betrokkenheid van de leiders essentieel”, waarschuwt ze. “Goede communicatie en natuurlijk een mix van voetballen en praten, zijn voor het programma ook belangrijk.”

Sportiviteit en respect Sportiviteit en respect Iedereen moet op een veilige en plezierige manier van de sport kunnen genieten en daar maken de KNVB én alle clubs zich hard voor. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Rinus

Het grootste aanbod voetbaltrainingen, losse oefeningen en meerweekse programma’s. Plan ze in, vink ze af en zorg voor gevarieerde trainingen en een goede ontwikkeling van je team!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen