Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voetbalclubs in Tilburg zorgen met elkaar voor positief voetbalklimaat

KNVB Media
KNVB Media
10 oktober 2018, 15:07

Tijdens het aftrapweekend geeft iedereen elkaar een handje. - Foto: Gemeente Tilburg

De dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen heeft de ogen geopend van de clubs in Tilburg. Zoiets mag hier nooit gebeuren, was de algehele gedachte. Aangestuurd door onder andere de gemeente werken zij nu met elkaar aan een positief voetbalklimaat in de stad.

Het is een traject dat breed gedragen wordt in Tilburg. Inmiddels breidt het zich zelfs als een olievlek uit over Brabant. Het idee is simpel, door middel van diverse acties het besef van sportiviteit en respect op het veld laten toenemen. Door de focus op de jeugd en hun ouders, begeleiders en coaches moet er een cultuurverandering ontstaan.

Traject

Een werkgroep vertegenwoordigd door de RTAV (overkoepelend voetbalorgaan in Tilburg), verenigingen, COVS (Centrale Orgaan van VoetbalScheidsrechters), KNVB, P&M jeugdvoetbalbegeleiding en een team verenigingsondersteuning van de gemeente heeft het traject op gang gebracht.

De toeschouwers maken tijdens het aftrapweekeinde een erehaag voor de spelers op het veld.

Het eerste competitieweekend van het seizoen staat jaarlijks in het teken van het positieve voetbalklimaat. “Voor elke wedstrijd is er een praatje over wat het positieve voetbalweekend inhoudt. Vervolgens geven alle spelers, maar ook leiders, trainers en ouders elkaar een handje. Dit draagt bij aan de bewustwording van het doel om er een leuke wedstrijd van te maken”, legt verenigingsadviseur van de gemeente Dennis Mallant uit. “Na afloop maken alle toeschouwers een erehaag voor de spelers op het veld. Voor de jeugd vanaf Onder-13 stellen wij bovendien voor de uit- en thuisploeg- een respect-aanvoerdersband beschikbaar.”

Workshops en clinics

Gedurende het seizoen zijn er diverse activiteiten. Zo kunnen trainer/coaches, maar ook ouders workshops en clinics volgen met positief coachen als thema. Bij evenementen van de clubs zijn er diverse uitingen van Positief Voetbalklimaat beschikbaar zoals een spandoek en een gatendoek. Ook zijn er regelmatig netwerkbijeenkomsten waarop alle betrokken partijen welkom zijn om de stand van zaken te bespreken.”

Het uitdelen van de Respect-aanvoerdersband.

Hier komen regelmatig nieuwe ideeën uit voort. “Vanuit Breda zijn wij op het idee van een scheidsrechtersbegeleider gestuit. Vaak hebben jeugdige scheidsrechters de leiding bij de jongste teams. Eén van de ouders is dan de begeleiders. Hij of zij bespreekt vooraf de wedstrijd met de scheidsrechter en spreekt ouders ook aan wanneer zij zich te veel met de scheidsrechter bemoeien.”

Convenant

Alle voetbalverenigingen in Tilburg hebben het convenant ondertekend waarbij ze hun deelname aan het traject bevestigen. Inmiddels zijn dertien van de veertien verenigingen actief met Positief Voetbalklimaat bezig. “We hebben na vijf jaar veel bekendheid en bewustzijn gecreëerd. Ook buiten Tilburg. De uitspelende teams hebben gezien waar we mee bezig zijn en ook andere gemeenten in de regio hebben een soortgelijk traject opgestart. In de toekomst willen we binnen de verenigingen nog meer borging en commitment creëren. Ook willen we concrete resultaten inzichtelijk maken.”

Clubs kunnen diverse uitingen gebruiken van het traject Positief Voetbalklimaat.

De gemeente kijkt inmiddels ook verder dan voetbal. “Het is onderdeel geworden van de sportvisie. Een goede ontwikkeling. We spreken in dit geval over een positief sportklimaat. De kennis vanuit de praktijk in het voetbal kunnen we daarvoor goed gebruiken.”

Sportiviteit en respect Sportiviteit en respect Bekijk wat jouw club kan doen om een veilig sportklimaat op de club te bevorderen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen