Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sint Boys zet sport op de politieke agenda

KNVB Media
KNVB Media
10 maart 2017, 14:51

De voorzitter van Sint Boys Simco Kruijer nam contact op met de wethouders en coalitiepartijen in de gemeente Schagen om sport hoger op de politieke agenda te krijgen. - Foto: Sint Boys

Bij gemeenten wordt doorgaans alleen over sport gepraat, wanneer het om de kosten gaat, vindt Simco Kruijer namens Sint Boys uit het Noord-Hollandse Sint Maarten. Daarom nam de voorzitter contact op met de wethouders en coalitiepartijen in de gemeente Schagen om sport hoger op de politieke agenda te krijgen. Een slimme zet nu de politieke partijen bezig zijn om hun programma voor de gemeenteraadsverkiezingen te schrijven.

De twaalf sportverenigingen in de gemeente Schagen vormen een hecht front. Dit is ontstaan rond 2013 toen de gemeente financieel in zwaar weer verkeerde. Over de hele linie moest er bezuinigd worden, en ook de sport zou worden getroffen. “Toen wij dit hoorden hebben we de andere sportverenigingen uitgenodigd om met elkaar het gesprek aan te gaan. We wilden samen optrekken, zodat we door de gemeente niet tegen elkaar uitgespeeld konden worden”, legt Kruijer uit. “Het resultaat was dat we solidariteit creëerden. De grotere clubs waren bereid om het op te nemen voor de kleinere clubs.”

Het voorstel van de gemeente was uiteindelijk dat de clubs het onderhoud en de renovatie van de accommodatie voortaan volledig voor eigen rekening moesten nemen. “Dat was voor meerdere clubs onbetaalbaar. Per lid zou dat voor een vereniging jaarlijks wel tot 100 en soms zelf 150 euro kosten. Dat kun je onmogelijk realiseren met contributieverhoging.”

Opstand

De clubs kwamen met elkaar in opstand. Ze zochten de pers en spraken ook in tijdens gemeenteraadsvergaderingen. Het leverde nieuwe gesprekken op met de gemeente, met resultaat. “Er kwam een onderhoudsfonds. De gemeente bleef het onderhoud verzorgen en zou ook zelf geld storten in het fonds. Ook alle clubs doen een bijdrage. In het eerste jaar 15 euro per lid, daarna 30 euro en vanaf het derde jaar 45 euro. Natuurlijk, het blijft pittig. Maar het was wel het hoogst haalbare en meest solidaire resultaat.”

Simco Kruijer is ook als scheidsrechter op de club actief.

Inmiddels is het derde jaar aangebroken, maar lijkt de verhoging naar 45 euro niet meer door te gaan. Er wordt zelfs gekeken of het bedrag van 30 euro per lid niet naar beneden kan. “De financiële situatie is nu een stuk beter. Doordat we altijd met elkaar hebben opgetrokken, zijn wij als clubs een sterke gesprekspartner geworden en dan kun je zulke zaken bereiken.”

Nog een stap

Doordat we altijd met elkaar hebben opgetrokken, zijn wij als clubs een sterke gesprekspartner geworden

Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 hoopt Kruijer nog een stap te kunnen zetten. “Ik heb Clarence Seedorf aan tafel gezien bij RTL Late Night en later volgde ook de column van Jan-Dirk van der Zee op KNVB.nl. Dat heeft mij aan het denken gezet. Over sport wordt alleen maar gepraat wanneer het om de kosten gaat. Maar sport kan natuurlijk heel veel betekenen voor een gemeenschap."

Denk aan maatschappelijke issues zoals gezondheid en de vereenzaming van ouderen. "Ik heb daarom de column van Jan-Dirk doorgestuurd naar de wethouder en diverse politieke partijen.”

Op gesprek

Kruijer werd vervolgens op gesprek gevraagd bij het CDA, de grootste coalitiepartij. “Ik heb aangegeven dat sport als speerpunt van de politieke agenda een goed en krachtig verhaal is. Bovendien is het ideaal om je te onderscheiden in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. De politieke partijen zijn nu hun programma aan het schrijven. Dit is dan ook het uitgelezen moment om contact met de partijen te zoeken.”

Sint Boys heeft de basis gelegd voor een goede relatie met de andere verenigingen in de gemeente Schagen.

Kruijer hoopt dan ook dat zijn lobby succes heeft. “Ik heb positieve reacties gehad. Het is nu hopen dat er ook daadwerkelijk iets mee gedaan gaat worden. Ik heb er in elk geval een goed gevoel over.”

Kruijer is trots dat de basis ligt bij de samenwerking tussen de verenigingen. “Het is mooi dat wij als clubs gezamenlijk zo sterk staan. Dat gaat ons zeker verder helpen. Helaas is er nog geen structureel overleg. Maar ik denk dat wij binnenkort alle clubs weer eens uitnodigen om bij elkaar te komen.”

Gemeenteraads-verkiezingen 2018 Gemeenteraads-verkiezingen 2018 Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dat lijkt nog ver weg, maar deze zomer schrijven de partijen hun verkiezingsprogramma’s. Een mooie kans om voetbal in de verschillende gemeenten op de politieke agenda te zetten.

Column Jan Dirk v/d Zee: Zet sport centraal Column Jan Dirk v/d Zee: Zet sport centraal “Sport is hét bindmiddel voor de samenleving en verdient een centrale positie in het regeringsbeleid”, bepleitte Clarence Seedorf vlak voor de verkiezingen van de Tweede Kamer.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen