Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

SVF Cothen stelt BHV-actieplan op na hartstilstand keeper

KNVB Media
KNVB Media
12 juni 2018, 12:33

Doelman Reinier Kesselaar (midden) poseert met zijn hulpverleners en de voorzitters van de betrokken clubs. - Foto: KNVB Media

Tijdens een oefenduel tussen de eerste elftallen van SVF Cothen en EDO zakte de keeper van de Utrechtse club plotseling door zijn benen. Hij bleek een hartstilstand te hebben. Dankzij goed optreden van omstanders en de hulpdiensten is het goed afgelopen en werkt de doelman aan zijn volledige herstel. Het incident leidde er toe dat de clubleiding van SVF Cothen een actieplan op heeft gesteld hoe te handelen bij soortgelijke levensbedreigende situaties.

Wanneer Erwin Rieff zijn ogen sluit, kan hij het beeld van de keeper, de paniek en het ingrijpen van  de omstanders direct oproepen. Dit blijft voorlopig nog wel even zo bij de voorzitter van SVF Cothen. Het incident heeft logischerwijs veel impact gehad op iedereen die de bewuste dag in januari op het complex aanwezig was. "Mensen waren emotioneel en verslagen. Maar ik herinner me ook dat een aantal omstanders direct in actie kwam. Zij en de professionele hulpverleners hebben het leven van de keeper gered. Ik ben enorm blij en opgelucht dat het goed is afgelopen."

Besef

Rieff zegt er veel van te hebben geleerd. "Door dit incident is het besef ontstaan dat er altijd zoiets kan gebeuren. Dan is het goed dat je precies weet wat te doen en wie kunnen helpen. Een aantal dagen na de heftige gebeurtenis hebben we iedereen die erbij was, uitgenodigd op de club. Het was een moment om met elkaar te praten over wat er gebeurd was, maar ook direct een begin om een plan op te stellen voor eventuele toekomstige incidenten."

Doelman Reinier Kesselaar bedankt zijn redders Ilo Venetis (trainer EDO) en Tim Verkuijl (SVF Cothen). Uiterst rechts staat verenigingsadviseur en speelster van SVF Cothen Sharuska Smelik.

Eén van de spelers werkt voor de vrijwillige brandweer. Hij gaf tijdens de bijeenkomst aan om als club een eigen AED aan te schaffen. "We hadden wel een AED, maar deze was net buiten de club geplaatst. We deelden deze samen met de basisschool en de kinderopvang. Op het moment dat wij er gebruik van wilden maken, bleek dat wij de inbraakbeveiliging van de AED niet konden ontgrendelen. We hebben het advies dan ook opgevolgd en een eigen AED aangeschaft inclusief onderhoudscontract. Volgend seizoen gaan we ook extra BHV-training (bedrijfshulpverlening) verzorgen voor al onze leiders en trainers."

Protocol

Door dit incident is het besef ontstaan dat er altijd iets kan gebeuren

Deze training maakt deel uit van het BHV-plan dat de club in samenwerking met de EHBO-specialist van de naastgelegen kinderopvang heeft opgesteld. "We hebben allereerst via de website een oproep gedaan met de vraag wie er BHV- en EHBO-diploma’s hebben. Hierna hebben we een complete lijst opgesteld."

Ook zijn er vanaf komend seizoen twee keer per jaar BHV-dagen op de club. Er is een samenkomst van de aangemelde BHV’ers en een extra bijeenkomst voor de BHV-hoofden. Ook is onder andere vastgelegd dat er voor versieringen bij in de kantine gebruik wordt gemaakt van brandveilig materiaal, hoe er gehandeld moet worden bij brand en brandwonden. Onderdeel van het plan is ook het op regelmatige basis uitvoeren van een ontruimingsoefening. "Gelukkig beseft iedereen binnen de club dat het vastleggen van dergelijke maatregelen van levensbelang is. Het is nu aan ons om dit goed te communiceren."

Bijzondere band

Met EDO heeft de club inmiddels een bijzondere band opgebouwd. "Wij betrekken hen volledig bij de stappen die wij nemen. Zij kunnen hier ook gebruik van maken. De oefenwedstrijd hebben wij nooit afgemaakt. We hebben het plan om dit alsnog te doen, wellicht aan het begin van het nieuwe seizoen. Dan plannen we er direct een barbecue bij om te proosten dat het goed is afgelopen."

Het BHV-plan van SVF Cothen

 • Procedure BHV-medewerkers tijdens evenementen
 • Periodiek overleg BHV-medewerkers
 • Plattegrond vluchtroute + verzamelplaats
 • Adressenlijst BHV- en EHBO-medewerkers
 • Procedure aanwezigheid / afwezigheid tijdens wedstrijden
 • Registratie ongevallen
 • Reanimatie kinderen
 • Brandveiligheid feestversiering en aankleding
 • Ontruimingsoefening brandweer
 • Verbandmiddelen
 • AED + periodiek onderhoud
 • Electra hoofdschakelaar

Veiligheid op sportaccommodaties Veiligheid op sportaccommodaties Bij het snel kunnen behandelen (binnen zes minuten) met een automatische externe defibrillator (AED) is de kans op overleven van een hartaanval vele malen groter.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen