Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Venlose aanvoerders dragen bij aan sportiviteit en respect

KNVB Media
KNVB Media
11 september 2016, 15:06

Onder de naam Venloverbroedert werken veertien voetbalclubs uit Venlo samen om sportiviteit en respect te bevorderen. Dit seizoen is er speciale aandacht voor de rol van de aanvoerder. - Foto: KNVB Media

Onder de naam Venloverbroedert werken veertien voetbalclubs uit Venlo samen om sportiviteit en respect op de vereniging te bevorderen. Dit seizoen is er speciale aandacht voor de rol van de aanvoerder.

Twee keer per jaar probeert Venloverbroedert met een ludieke actie het thema sportiviteit en respect extra onder de aandacht te brengen. Daarbij richt het platform zich steeds op een andere doelgroep. Waren eerder de ouders langs de lijn en de trainers al aan de beurt, dit seizoen richt het initiatief zich op de aanvoerders van de Onder19-, Onder17- en Onder15-teams.

Aanvoerder

Aanvoerders hebben echt invloed op medespelers

Wat kan de aanvoerder betekenen voor de bevordering van het respect in het veld? Over die vraag bogen Marc Orval van team Sportontwikkeling gemeente Venlo en de vrijwilligers van Venloverbroedert zich de afgelopen tijd. “Wij zijn van mening dat een aanvoerder echt invloed heeft op zijn medespelers”, vertelt Orval. “Hij of zij heeft overwicht op de groep. Vandaar dat we ervoor hebben gekozen om ons dit seizoen op hen te richten. De leeftijd van vijftien tot en met negentien jaar is daarnaast een perfecte leeftijd om ze ook zelf mee te laten denken over thema’s als sportiviteit en respect.”

De verantwoordelijkheid ligt natuurlijk niet alleen bij de captain, zo realiseert Orval zich terdege, maar bij het hele team en zelfs bij de hele vereniging. “Het is dus van belang dat het bottom-up gebeurt, dus vanuit de aanvoerders naar hun medespelers, maar net zo goed is het van belang dat het top-down gebeurt, vanuit het bestuur naar de hele vereniging. Want je kunt wel iets vragen van de aanvoerders en de trainers, maar je hebt het bestuur ook nodig wanneer je iets wilt borgen binnen de club.”

Respect

De aanvoerders van de jeugdteams voetbalden met een speciale respect-aanvoerdersband

Om het thema op een ludieke manier onder de aandacht te brengen speelden de aanvoerders van alle jeugdteams van vijftien jaar en ouder zaterdag 5 november met een aanvoerdersband met het woord ‘respect’ daarop. Daarnaast droegen alle andere spelers een armbandje met diezelfde boodschap.

“Vooraf hebben we iemand van de club laten uitleggen waarom we het belangrijk vinden dat er aandacht is voor dit thema”, aldus Orval. “De reacties waren heel positief, vanuit onze eigen clubs, maar ook vanuit de tegenstanders. ‘Goed dat er aandacht voor is’, zo hoorden we vaak. En ‘dat zouden wij misschien ook eens meer moeten doen’.”

Fair Play

Diezelfde aanvoerders werden een paar dagen later met een aantal bestuursleden van hun club uitgenodigd op een thema-avond rondom Fair Play op het Blariacum College in Venlo. De avond, verzorgd door de Anne Frank Stichting, stond in het teken van verantwoordelijkheid, respect, tolerantie en verdraagzaamheid. Na het spelen van een interactieve game gingen de aanvoerders en andere aanwezigen met elkaar in gesprek over situaties en thema’s waar ze mee te maken hebben in het veld, maar ook op school en in het dagelijkse leven.

Tijdens de thema-avond spraken de aanvoerders met elkaar over onderwerpen als tolerantie, respect, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid. 

“We werden bijvoorbeeld gevraagd om uit een vijftal kinderen een aanvoerder te kiezen”, vertelt Orval. “Vervolgens kwamen we beetje bij beetje meer te weten over die kinderen en werd die vraag steeds opnieuw gesteld. Daarover gingen we vervolgens in gesprek. Waarom kies je voor een bepaald persoon als aanvoerder? Wat verwacht je van diegene? Het zette ons echt aan het denken en leverde mooie discussies tussen de aanwezigen op.”

Discussies

Waarover die discussies gingen? Orval lacht. “Over verschillende zaken. Bijvoorbeeld over wat te doen als er iets gebeurt in het veld. Wanneer moet je daarover met elkaar in gesprek gaan. Direct tijdens de wedstrijd, of liever na afloop. Leuk was om te zien dat de meningen daarover verschilden. Daar gaan we mee aan de slag, maar ook over andere thema’s die ter sprake kwamen en hoe we hier een vervolg aan kunnen geven. Want dat er een vervolg aan wordt gegeven, dat is zeker.” 

De KNVB kan je helpen om initiatieven op te zetten om sportiviteit en respect op de club te bevorderen. Bekijk de pagina op KNVB ASSIST of neem contact op met de verenigingsadviseur.

Sportiviteit en respect Sportiviteit en respect De liefde voor de bal staat voorop. Iedereen moet op een veilige en plezierige manier van voetbal kunnen genieten en daar maken de KNVB én alle clubs zich hard voor. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen