Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

RKSV Boxtel pakt vol door: in 2023 energieneutraal

Francis Grondhuis
KNVB Media
25 november, 8:30

RKSV Boxtel wil op langere termijn de kosten in de hand houden. Energie is de grootste kostenpost voor amateurverenigingen. - Foto: KNVB Media

Bij RKSV Boxtel laten ze er geen gras over groeien. Drie maanden na het allereerste contact met De Groene Club brandde de LED-verlichting al boven het kunstgrasveld. De Brabantse vierdeklasser zet serieus in op duurzaamheid en wil in 2023 geheel energieneutraal zijn. "We willen het meteen goed doen. Stilzitten is achteruitgang, dus pakken we - ondanks deze coronatijden - vol door."

Zo'n drie jaar geleden begonnen de ideeën te borrelen, vertellen Frans van den Besselaar en voorzitter Ties Pronk. Aangemoedigd door een lokale gemeente die voorloper wil zijn op het gebied van duurzaamheid. Maar ook lettend op de eigen clubkas en mogelijke vergrijzing van het ledenbestand. "Op langere termijn moeten we de kosten in de hand houden. De centrale vraag was: hoe kunnen we besparingen realiseren zonder leeg te lopen op de investeringen?"

Op eigen initiatief liet BOC - zoals de 820 leden tellende club door de meeste dorpelingen wordt genoemd - drie jaar geleden een energiescan uitvoeren. Met de uitkomst daarvan ging het bestuur zelf de boer op. De verlichting in alle binnenruimten werd vervangen door LED en op de dak van de tribune kwamen 64 zonnepanelen te liggen. Dankzij diverse zeer gunstige regelingen kon RKSV Boxtel zo'n 90 procent met subsidie financieren, waardoor de investeringen zich binnen twee jaar terugverdienden.

Frans van den Besselaar en voorzitter Ties Pronk trekken namens RKSV Boxtel de kar van het duurzaamheidstraject.

Energiekosten naar nul

Dat smaakt natuurlijk naar meer. In 2023 is RKSV Boxtel aan de beurt voor de meerjaren onderhoudsplanning (MOP) van de gemeente. Dan wordt het dak van kantine, secretariaat en kleedkamers gerenoveerd. De kosten zijn ongeveer fifty-fifty voor club en gemeente. "Het is onze ambitie om meteen een klap te maken en helemaal energieneutraal te worden. Gasloos, waterpompen, geïsoleerd dak, zonnepanelen etc. Maar wel zodanig dat iedereen een warme douche heeft. Onze energiekosten bedragen nu 22.000 euro per jaar, zo'n 20 procent van de begroting. Die willen we naar nul brengen."

Wij hebben de kennis en kunde niet in huis. Onze ambities zijn groot, maar daar hebben we wel een goed onderbouwde praatplaat voor nodig.

Nadat RKSV Boxtel eind april een mailing  van De Groene Club had ontvangen, schreven de Brabanders zich meteen in. Krap drie weken later voerde adviseur Geert Snels op sportpark Munsel een up-to-date energiescan uit. "Wij hebben de kennis en kunde niet in huis. Onze ambities zijn groot, maar daar hebben we wel een goed onderbouwde praatplaat voor nodig. Wat kost het? Wat brengt het op? Met een dichtgetimmerd plan kunnen we vervolgens bij partijen als de gemeente en de lokale Rabobank aankloppen."

RKSV Boxtel heeft de voordelen van De Groene Club al ondervonden. De energiescan leverde meteen een aantal concrete handvatten op. Zoals: waarom wachten tot 2023 om de conventionele armaturen van het kunstgrasveld te vervangen door LED-verlichting? "We hadden zelf wel eens wat offertes aangevraagd, maar deze van uitvoerder Luximprove (winnaar aanbesteding De Groene Club, red.) was concurrerend. Bovendien werden we aangenaam verrast door het subsidiedeel dat we ontvingen via de gemeente en de BOSA-regeling. Dat was 60 procent. Dankzij een meevaller op het onderhoudsbudget konden we die resterende 40 procent meteen investeren."

Sportpark Munsel in 2023 energieneutraal? "De lat ligt hoog, maar we willen dat het gebeurt."

Sneltreinvaart

In sneltreinvaart werd alles geregeld. Half mei de energiescan, waarna in augustus de LED-lampen werden geplaatst. Alleen al de verlaging van de netwerkaansluiting bespaart de zondagvierdeklasser 1.750 euro op jaarbasis en de verwachting is dat de investering binnen twee jaar is terugverdiend. Bijzonder snel en zeer wenselijk nu de kantine-inkomsten door corona ver achterlopen. De betrokkenen kunnen niet wachten om door te pakken met fase 2. Op naar een duurzaam, geheel energieneutraal sportpark Munsel.

RKSV Boxtel raamt de kosten voor het totale project op 2 à 3 ton. "De lat ligt hoog, maar we willen dat het gebeurt. Dit zijn natuurlijk ook  leuke projecten. Zorgen dat het lukt en zo weinig mogelijk centen uitgeven. Dat is een soort topsport. Maar daar hebben we De Groene Club wel bij nodig. Zij hebben de kennis in huis, wij niet."

Dat de BOSA-regeling is verruimd was bij de club bijvoorbeeld nog niet bekend. Sportorganisaties die investeren in de accommodatie of onderhoud uitvoeren komen daarvoor in aanmerking. De subsidie bedraagt 20 procent van de totale investering bij reguliere investeringen en zelfs 30 procent voor duurzame investeringen in de accommodatie, waarbij een minimaal subsidiebedrag geldt van 5.000 euro. De totale investering moet dus minimaal 25.000 euro omvatten om voor de BOSA-regeling in aanmerking te komen.

De Groene Club weet de weg

"Het voordeel is dat de specialisten van De Groene Club precies de weg weten. Het gaat allemaal veel vlotter. Wij leveren de cijfers aan, zij screenen die en dienen de BOSA-aanvraag in bij het ministerie. Zonder het zelf uit te moeten zoeken, ontvangen we waarschijnlijk meer subsidie dan we ooit hadden kunnen denken." Het restant van de investering probeert de club zelf op te hoesten. Daar wordt al drie jaar driftig voor gespaard. "Onze stelling is dat de vereniging zich met eigen middelen moet bedruipen. We doen ons stinkende best om dat te realiseren."

Ties Pronk en Frans van den Besselaar hebben er zichtbaar plezier in om zich met dit project bezig te houden. Als het lukt staat er in 2023 een prachtig duurzaam complex in Boxtel. "Goed voor het milieu en goed voor onze clubkas. Er zijn 70 verenigingen in ons dorp. De jarenlange automatische groei van het aantal leden is er niet meer. We moeten meer moeite doen om de leden aan ons te binden. Door onze kosten laag te houden, kunnen we aantrekkelijke contributie- en kantineprijzen blijven hanteren."

De Groene Club De Groene Club Wil je meer weten over de mogelijkheden die de De Groene Club biedt? Neem dan geheel vrijblijvend contact op.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen