Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Plastic bierglazen en patatbakjes zijn verleden tijd bij VVV Westzaan

Ruud Scheper
KNVB Media
20 december 2019, 12:30

Voorzitter Stefan Gorthuis (l) en penningmeester Dennis Nuy genieten van een biertje in een biologisch afbreekbaar bierglas gemaakt van mais. - Foto: VVV Westzaan

De plastic bierglazen en plastic bakjes voor patat of frikadellen? Ze zijn verleden tijd bij VVV Westzaan. De vereniging uit het gelijknamige dorp in Noord-Holland is sinds een aantal weken overgestapt op biologisch afbreekbaar materiaal en dat bevalt uitstekend. “Door een paar simpele maatregelen hebben we een enorme vermindering van het plastic gerealiseerd. Wie wil dat nou niet?”

Als je ziet hoe simpel het is en hoeveel impact het heeft, dan vraag je je eigenlijk af; waarom zou je het niet doen?

Dat het zo gemakkelijk zou zijn om het gebruik van plastic te verminderen, ook bij VVV Westzaan keken ze er verbaasd van op. Het begon allemaal met de installatie van een nieuwe koffiemachine, nu slechts een paar weken terug. ‘Of ze wel eens hadden gehoord van alternatieven die het plastic zouden kunnen vervangen’, vroeg de installateur die het apparaat plaatste.

Eén telefoontje 

Getriggerd door die opmerking ging de penningmeester van de club op zoek. Al snel stuitte hij via een leverancier op de kartonnen patatbakjes en bierglazen van mais. “Eigenlijk was het heel eenvoudig”, vertelt voorzitter Stefan Gorthuis. “Eén telefoontje naar de leverancier en we wisten genoeg. Iedereen weet wel van het plasticprobleem in de wereld, maar dat het voor onze club zo simpel was om over te schakelen naar milieuvriendelijkere alternatieven, dat was voor ons echt een verrassing.”

De bekers en bakjes die in de plaats zijn gekomen van hun plastic voorgangers.

Lang hoefde het bestuur er dan ook niet over na te denken voor het een beslissing nam. “Ik had eerlijk gezegd nog nooit van bierglazen van mais gehoord, maar het drinkt net zo lekker hoor”, lacht Gorthuis. “En hetzelfde geldt ook voor de koffiebekers, de roerstaafjes en de patatbakjes. Het is vrij geruisloos gegaan en dat we er niemand over hebben gehoord, zegt eigenlijk wel genoeg. Het ziet er net zo mooi uit en het verschil zie en merk je niet of nauwelijks. En nog mooier; het afval kan gewoon in de biobak.”

Kosten blijven nagenoeg gelijk

Ook voor de kosten hoeft een vereniging het niet te laten, vertelt de voorzitter van VVV Westzaan. “De duurzamere verpakkingen zijn íéts duurder, maar het verschil is verwaarloosbaar. Wij hebben er dan ook voor gekozen om niets aan de prijzen te doen, maar als je wilt, zou je het door kunnen berekenen. Dat is prima uit te leggen aan je leden. Maar zoals ik al zei: het gaat om zulke kleine bedragen dat het eigenlijk verwaarloosbaar is.”

Koffie wordt bij VVV Westzaan tegenwoordig gedronken in afbreekbare kartonnen bekers.

Naast het reduceren van het plastic is de club ook op andere vlakken bezig om te verduurzamen. Bij de verbouwing van de kleedkamers en de bestuurskamer is de club overgeschakeld op LED-verlichting en heeft het de isolatiewaarde opgevoerd door onder andere isolatieglas te plaatsen. Deze zomer is de kantine aan de beurt en ook daar staan dezelfde aanpassingen op het programma. “Met de installatie van LED-verlichting op een van de velden zitten we nu ongeveer op tachtig procent LED-verlichting”, schat de preses. “In de toekomst willen we nog kijken naar zonnepanelen en een warmtepomp, maar dat is voor nu nog toekomstmuziek.”

Enorme impact

Het ziet er net zo mooi uit en het verschil zie en merk je niet of nauwelijks. En nog mooier; het afval kan gewoon in de biobak

Het spreekt voor zich dat de club uit de Zaanstreek het andere verenigingen van harte aanraadt om ook dergelijke stappen te ondernemen. Samen kun je immers veel meer bereiken, weet ook Gorthuis. “Wij zouden het dan ook zeker toejuichen als ook andere verenigingen het plastic zo veel mogelijk vervangen door andere materialen. Als je ziet hoe simpel de verandering bij ons is doorgevoerd en hoeveel impact het heeft, dan vraag je je eigenlijk af; waarom zou je het niet doen?”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen