Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Fusie beste voor heel Oudewater

KNVB Media
KNVB Media
31 augustus 2016, 13:41

Van noodzaak was geen sprake. OVS en Unio werkten de afgelopen jaren al vaker samen. - Foto: KNVB Media

Van noodzaak was geen sprake. OVS en Unio werkten de afgelopen jaren al vaker samen. Een fusie was volgens beide partijen een ‘logisch gevolg’. De oprichting van FC Oudewater is daarvan het prachtige resultaat.

Twee gezonde voetbalverenigingen in een gemeente met circa tienduizend inwoners. Dat was tot voor kort ruim tachtig jaar de situatie in het Utrechtse Oudewater. De accommodaties van OVS (± 300 leden) en Unio ±700 leden) lagen nog geen tweehonderd meter van elkaar verwijderd. Uiteraard had iedere vereniging zijn eigen cultuur, maar van nijd of iets wat daarop lijkt was geen sprake. “Er werd juist steeds meer de samenwerking gezocht”, zegt Ton Hendrickx, één van de twee voorzitters van de nieuwe fusieclub FC Oudewater. “Eerst hadden we een gezamenlijk dameselftal, daarna werd ook een jeugdteam samengevoegd. Zo ontstaan er ingangen die mensen rondom beide clubs aan het denken zetten.”

Voorzitter Ton Hendrickx van FC Oudewater: 'We koesteren het verleden, maar kijken vooral naar de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat deze fusie een succes is voor heel Oudewater.'

Cultuurcommissie

In zijn tijd als voorzitter van Unio had Hendrickx al nauw contact met zijn collega bij OVS, Gors Stekelenburg. Beide heren waren voorstander van een fusie en bedachten plannen om het proces daadwerkelijk in gang te zetten. Toen op de achtergrond de seinen op groen gingen, stelden beide clubs acht verschillende commissies samen met minimaal twee leden van elke vereniging. Tevens werd een onafhankelijke fusiecommissie-voorzitter aangesteld die geen enkele binding met voetbal had. Volgens Hendrickx moesten de grootste noten gekraakt worden door de leden van de zogenoemde cultuurcommissie. “Zij moesten over veel subjectieve onderwerpen intensieve discussies voeren. Ligt het zwaartepunt bij gezelligheid of prestaties? Wat worden de clubkleuren? Dat zijn vragen waar je geen simpel antwoord op hebt. Maar door met elkaar in gesprek te gaan kom je verder. Leidend was dat de situatie te allen tijde werd bekeken vanuit het perspectief van een jeugdspeler. Zij moeten hier over twintig jaar nog steeds voetballen. De aanstelling van een onafhankelijke voorzitter helpt om zonder te veel gevoel voor sentiment keuzes te maken.”

Leidend was dat de situatie te allen tijde werd bekeken vanuit het perspectief van een jeugdspeler.

Clubkleuren geïnspireerd door Grenada

De totstandkoming van het clubtenue vindt Hendrickx een mooi voorbeeld van een goede samenwerking. “De clubkleuren OVS waren rood, wit en zwart en die van Unio blauw, geel en wit. Om niet in regenboogtenue te spelen moesten beide verenigingen één kleur laten vallen. Logischerwijs behielden beiden de kleur wit. Zo ontstond een tenue met de kleuren rood, wit en blauw en spelen de keepers in het geel-zwart. Toen het tenuevoorstel aan de betrokkenen gepresenteerd werd kreeg iedereen een lach op zijn of haar gezicht. We zijn geïnspireerd door het shirt van de Spaanse club Grenada. Rood-wit-blauw met horizontale strepen.”

Negentig procent vóór

Jeugdspelers van FC Oudewater zijn enthousiast over hun nieuwe clubshirt.

Nadat alle denkbaar onderwerpen door de commissies waren behandeld, stelde de fusiecommissie één allesomvattend fusieplan op. Van de speeldag van het vlaggenschip tot de kleuren van de kantine: alles stond beschreven in het document. Tegelijktijdig belegden zowel OVS als Unio een Algemene Ledenvergadering waarin een stemming werd gehouden. Van de jongste jeugd tot de veteranen; elk lid mocht laten blijken of hij of zij vóór of tegen het plan was. Dat er geen mogelijkheden waren voor deeldiscussies is volgens Hendrickx één van de succesfactoren van de fusie. “Je kunt simpelweg niet voldoen aan de wensen van elk lid. Het gaat erom dat het totaalplaatje klopt. Misschien ben je het er niet mee eens dat het standaardteam nu op zaterdag voetbalt. Maar is dat een reden om tegen de fusie te zijn, terwijl je je wel kunt vinden in de rest van het plan? Veel mensen dachten er zo over en vandaar dat liefst negentig procent ‘ja’ stemde. Wat belangrijk is, is dat je iets doet met de argumenten van de mensen die tégen stemden. Er zijn mensen met standpunten waar je als team niet eerder aan hebt gedacht. Een jeugdspeler van Unio vond het bijvoorbeeld doodzonde dat hij nu niet meer de derby tegen OVS kon spelen. Dat is voor hem een gegronde reden om ‘nee’ te stemmen. Daar is niks aan te doen. Maar de teams die op zondag blijven voetballen uitten hun zorg, nu de speeldag van het eerste naar de zaterdag verhuist. Daar kunnen we wel wat mee, want die zondag moet ook aantrekkelijk blijven voor de spelers die daar voor kiezen.”

Vanaf het moment van de witte rook kon het nieuwe bestuur van FC Oudewater (een mix van bestuursleden van beide verenigingen) écht gaan bouwen aan de nieuwe club. Op zaterdag 20 augustus 2016 kwamen alle leden en betrokkenen bijeen om op feestelijke wijze de club in te zegenen. Hendrickx: “Alles komt samen op zo’n dag. Iedereen heeft er keihard voor gewerkt. We koesteren het verleden, maar kijken vooral naar de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat deze fusie een succes is voor heel Oudewater.”

ING-aanvoerder

Johan van der Zanden poseert namens hoofdsponsor ING met het nieuwe tricot van FC Oudewater.

Ook enkele trouwe sponsors werden intensief betrokken bij het fusieplan. Johan van der Zanden, meer dan 10 jaar inwoner van Oudewater, bekleedde als ING-aanvoerder en hoofdsponsor een rol als adviseur in het proces. ING geeft werknemers de mogelijkheid om tijdens kantooruren vrijwilligerswerk te verrichten bij je voetbalclub. “Ik ben trots dat ik een positieve bijdrage heb kunnen leveren aan deze fusie. Als sponsor en als inwoner van Oudewater was ik betrokken en juichte ik de fusie toe. Het is andere clubs aan te raden om alle stakeholders te informeren over de plannen van de fusie, zodat je draagvlak creëert. Een sponsor is op die manier ook bereid mee te denken. Dat ik als ING-aanvoerder mijn steentje bij kan dragen is mooi. Ik kan op mijn beurt weer een mooi verhaal delen met collega’s.”

Tijdens de feestelijke inzegening van FC Oudewater afgelopen augustus kon Van der Zanden zijn lach maar moeilijk onderdrukken. “Dat ING op het nieuwe shirt staat is natuurlijk mooi. Maar het gaat om alle lachende gezichten die ik zie. In het leven zijn er nog maar weinig zaken die verbroederen. Maar voetbal is er één van. Soms hebben ouderen sentimentgevoelens, maar kinderen hebben daar minder last van.. En dat merk je aan alles.”

Meer weten over de mogelijke manieren om samen te werken met andere verenigingen? Kijk dan op de speciale pagina op KNVB ASSIST. Daarnaast kan de verenigingsadviseur uit jouw regio je helpen bij dit onderwerp. Samenwerken Samenwerken In een tijd waarin iedereen z’n beste beentje voor moeten zetten om de vereniging overeind te houden, kan goede samenwerking met andere verenigingen en instanties in de omgeving van grote waarde zijn.

FC Oudewater

Wil je naar aanleiding van dit verhaal in contact komen met het bestuur van FC Oudewater? Stuur dan een e-mail.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen