Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Bestuurscoaching

Besturen is net als voetbal een teamsport, waarbij je elkaar allemaal nodig hebt om succes te boeken. Wanneer een vereniging een goed lopend bestuur heeft, wordt alles bij de club makkelijker. Om verenigingen hierbij te helpen start de KNVB het traject bestuurscoaching.

Waarom bestuurscoaching?

Al jaren is de KNVB het logische adres voor veel mensen in de voetballerij die zich verder willen ontwikkelen. Coaches, scheidsrechters en leiders zijn door het hele land opgeleid om op allerlei niveaus het geleerde in de praktijk te brengen. Een tot voor kort onderbelichte groep betreft de bestuursteams van de verenigingen. Een belangrijke groep vanwege de impact die een bestuursteam heeft op de keuzes en koers van de club. Het causale verband tussen een succesvol bestuursteam en een succesvolle vereniging is al meermaals aangetoond.

Wat is bestuurscoaching?

Feitelijk hebben we het hier over teamcoaching. De meeste mensen zitten in verschillende teams; op het werk, bij het organiseren van een feest, in een sportteam etc. Vraag deze mensen wat het beste team is waar ze ooit in hebben gezeten en ze kunnen je direct vertellen welk team dat was, wat er in dat team zat en wat het zo’n goed team maakte. In grote lijnen worden er ingrediënten genoemd als: voldoende middelen, kwalitatief goede mensen, een goede structuur en strategie etc. Maar daarnaast noemen ze ook zaken als: plezier, vertrouwen, kwetsbaarheid, respect etc. En in het beste team ooit is het nooit het één of het ander, maar zijn beide elementen cruciaal.

Bij de traditionele aanpak van teamcoaching verbeteren de prestaties van het team door niet alleen op het teamniveau maar vooral op het individu in te zoomen. Deze manier van werken erkent dat personen invloed hebben op het team, maar erkent ook dat het team en haar cultuur krachtige invloed hebben op het individu. Met deze aanpak wordt gewerkt aan de echte oorzaak (ook wel genoemd de onderstroom) van de uitdagingen die het team aangaat en wordt voorkomen dat slechts symptoombestrijding plaatsvindt. 

Voor welke bestuursteams?

Het is verleidelijk om te denken dat bestuurscoaching alleen zou moeten worden ingezet als het niet goed gaat in het bestuursteam. In tegendeel; heb je ambitie, wil je gebruik maken van de (misschien wel verborgen) aanwezige kwaliteiten in je team of wil je gewoon een nog beter team worden? Dan kan bestuurscoaching voor ieder team van toegevoegde waarde zijn. Juist omdat in de aanpak altijd een maatwerk begeleidingstraject ontstaat. 

Er zijn twee verschillen om je als bestuursteam verder te helpen: 'reflectie bestuur' en 'naar een krachtig bestuursteam'.

Trajecten

We hebben twee verschillende trajecten om je als bestuursteam verder te helpen:

  1. Reflectie bestuur
    Hebben jullie als bestuur de behoefte om op weg geholpen te worden om het team sterker te maken? Met deze reflectie sluit één van onze coaches een avond aan bij een overleg met het bestuur. Dat kan bijvoorbeeld tijdens een reguliere bestuursvergadering. De coach gaat dan met het bestuur in gesprek. Vanuit een oprecht gesprek geeft de coach jullie handvatten waar je als team mee verder kunt en reflecteert hij of zij hetgeen aan de bestuurstafel wordt besproken.
  2. Naar een krachtig bestuursteam
    Als bestuur hebben jullie de ambitie om te groeien naar misschien wel het beste team ooit of jullie hebben een heel duidelijke coachvraag vanuit het team. Als team gaan jullie het gesprek aan vanuit het geloof dat je met elkaar meer kan bereiken dan alleen. In maximaal 5 avonden gaan jullie onder begeleiding van een coach aan de slag om met meer plezier en effectiever te besturen.

De coaches

Wij werken met externe professionals die we inzetten bij de verenigingen. Deze coaches zijn geselecteerd op basis van hun professionele achtergrond op het gebied van teamcoaching en kennis van de sportcontext. De coaches werken vanuit dezelfde visie en delen hun kennis onder het label van Courius / Back2Basic.

Video Toon Gerbrands

Hoogtepunten digitale inspiratiesessie 'Naar een krachtig bestuursteam'

Aan de slag

Willen jullie met het bestuursteam van jouw vereniging aan de slag om met nog meer plezier en meer effectiviteit te besturen? Stuur een mail naar onderstaand emailadres met een korte motivatie en we nemen op korte termijn contact met je op.

KNVB Bestuurscoaching

Praktijkervaringen

KNVB helpt clubs met traject bestuurscoaching: KNVB helpt clubs met traject bestuurscoaching: "Zijn naar elkaar toegegroeid" Zinkwegse Boys deed mee aan de pilot en dankzij het traject is de communicatie als bestuur significant verbeterd.

‘De bestuursreflectie was een echte eye-opener’ ‘De bestuursreflectie was een echte eye-opener’ VV Baarlo en VV Peursum bruisen na afloop van de reflectie-avond van de energie om met de uitkomsten aan de slag te gaan.

BESTUURDERS­OPLEIDINGEN

De opleiding 'Besturen met Impact' geeft bestuurders de mogelijkheid geven zich te ontwikkelen en biedt hen het juiste gereedschap aan om de club nog beter te organiseren.

Laatste nieuws