Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

DOVO en VRC op weg naar een rookvrije sportaccommodatie

Ruud Scheper
KNVB Media
31 mei 2018, 8:05

De voorzitters van Dovo (Jan Willem de Groot) en VRC (Gerrit Jan van de Weerthof) bij het bord Rookvrije generatie. - Foto: KNVB Media

Niet meer roken op het sportpark waar kinderen bij zijn, dat is de afspraak die DOVO en VRC uit Veenendaal gezamenlijk hebben gemaakt. Over iets meer dan een jaar moeten de sportaccommodaties vrijwel helemaal rookvrij zijn. VRC-voorzitter Gerrit Jan van de Weerthof is er blij mee. “Dit zou de tendens in heel Nederland moeten worden.”

Wanneer je samen optrekt, wordt het gemakkelijker geaccepteerd dan wanneer je er alleen voor staat

De aanleiding voor de maatregelen was een mailtje van een ouder, nu een dik jaar geleden. Of het roken niet aan banden gelegd kon worden bij de voetbalclub, zo luidde de vraag. Een terechte opmerking, vonden ze bij VRC. Na het bestuderen van het stappenplan van de Hartstichting kwam de club via een informatieavond van Sportservice Veenendaal in contact met DOVO, de grootste vereniging van Veenendaal. De clubs besloten samen op te trekken.

Acceptatie

Dat had zo zijn voordelen, vertelt Van de Weerthof. “Bij het ontwikkelen van het beleid, maar vooral ook in de acceptatie. Wanneer je dit als twee grootste voetbalverenigingen van Veenendaal invoert, dan wordt het gemakkelijker geaccepteerd dan wanneer je er alleen voor staat. We hebben zeker steun aan elkaar gehad.” Contact werd er ook gezocht met andere voetbalverenigingen. “Maar daar hebben we verder niets meer op gehoord. Jammer, maar ik respecteer hun keuze. Hopelijk willen zij er op een later moment ook nog stappen in gaan zetten.”

De afgeschermde plek waar nog wel gerookt mag worden bij VRC.

Op het persbericht dat eind maart vanuit de twee clubs de media in werd gebracht, kwam maar weinig reactie. “We hebben positieve geluiden gehoord, dat zeker”, weet de VRC-voorzitter. “Maar echt heel veel, nee. En eigenlijk in het geheel geen negatieve reacties.” Misschien dat het algemeen geaccepteerd wordt? Hij schudt zijn hoofd. “Een paar weken na het persbericht zagen we nog steeds sigarettenpeuken liggen langs het kunstgrasveld. Beleid maken is één, maar het handhaven is een tweede.”

Stappenplan

Beleid maken is één, maar het handhaven is een tweede

Van de Weerthof hoopt dan ook dat mensen elkaar op hun gedrag zullen gaan aanspreken. “Je wilt zelf niet als politieagent rondom de velden moeten struinen. Je wilt graag dat de mensen een appèl doen op elkaar.” Om dat proces zoveel mogelijk natuurlijk te laten verlopen, hebben DOVO en VRC de maatregelen uitgespreid over een langere periode. In drie stappen moeten de verenigingen in het seizoen 2019-2020 een vrijwel geheel rookvrij sportterrein hebben.

Stap één ging daarbij in met het versturen van het persbericht. Niet meer roken op de kunstgrasvelden en niet meer roken op alle velden waar kinderen bij zijn, zo luidde die. Fase twee gaat in bij aanvang van het nieuwe seizoen. Niet meer roken op alle velden, of er nou kinderen in de buurt zijn of niet. Stap drie is de laatste fase. Vanaf het volgende seizoen, seizoen 2019-2020, zal er ook op het terras bij de kantine niet meer worden gerookt, op een kleine, afgesloten rookzone na.

Wennen

“We hebben begrepen van andere verenigingen in West I waarmee we regelmatig een ‘benen op tafel-vergadering’ hebben – waarin alle onderwerpen bespreekbaar zijn – dat zo’n geleidelijke invoering het beste werkt. Mensen krijgen dan de gelegenheid om aan het beleid te wennen en wanneer het algemeen geaccepteerd is, zal iemand ook sneller iemand anders die wel staat te roken, daarop aanspreken.”

Roken op plekken waar veel kinderen zijn, moet zoveel mogelijk aan banden worden gelegd

Van de Weerthof en de andere bestuursleden van VRC en DOVO staan volledig achter het beleid. “Dit zou de norm moeten worden bij alle sportverenigingen in Nederland”, betoogt de preses. “Ik vind ook dat mensen niet teveel betutteld moeten worden, maar roken op plekken waar veel kinderen zijn, moet zoveel mogelijk aan banden worden gelegd. Zien roken doet roken. We moeten er alles aan doen om dat te voorkomen, zeker op een sportpark.”

Rookvrije voetbalvereniging Rookvrije voetbalvereniging Er zijn veel gratis materialen beschikbaar die sportbestuurders ondersteunen om actief aan de slag te gaan op hun eigen vereniging. Bekijk ook hoe andere voetbalclubs aan de slag zijn gegaan met dit onderwerp.

Stappenplan Hartstichting Stappenplan Hartstichting Bekijk hier het stappenplan van de Hartstichting naar een rookvrije sportaccommodatie.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen