Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Amsterdamse clubs werken samen aan arbitrage

KNVB Media
KNVB Media
30 oktober 2017, 14:16

Kennis en scheidsrechters uitwisselen. Dat was het doel van vijf clubs uit Amsterdam-Oost toen zij in 2016 begonnen met een samenwerking op het gebied van arbitrage. - Foto: KNVB Media

Kennis en scheidsrechters uitwisselen. Dat was het doel van vijf clubs uit Amsterdam-Oost toen zij in 2016 begonnen met een samenwerking op het gebied van arbitrage. Inmiddels is de samenwerking geïntensiveerd tot het Amsterdamse Netwerk Scheidsrechterscoördinatie (ANS) en kunnen ook andere clubs uit de regio aansluiten.

Zeeburgia nam het initiatief voor de samenwerking. “Het vinden van voldoende scheidsrechters was een wekelijks terugkerend probleem. Daarom heb ik contact gezocht met de KNVB en zijn we samen met AFC IJburg, Geuzen Middenmeer, WV-HEDW en Tos Actief een pilot gestart om ervaringen op het gebied van scheidsrechterscoördinatie uit te wisselen”, vertelt Rally Rijkschroeff als scheidsrechtercoördinator van Zeeburgia.

IJburgscheidsrechters Abdel Kaddour (links) en Tino Wallaart.

Uitwisselen

Bij Zeeburgia kunnen onze scheidsrechters zich verder ontwikkelen

De pilot was direct succesvol. Samen begonnen zij met het opstarten van scheidsrechterscursussen, er kwamen gerichte plannen om scheidsrechters te behouden en er werd een start gemaakt met het uitwisselen van scheidsrechters. Vooral dat laatste punt werkt erg goed.

“Omdat  Zeeburgia een tekort heeft aan scheidsrechters springen onze scheidsrechters geregeld bij”, legt Abdel Kaddour van AFC IJburg uit. “Vaak is dit voor onze scheidsrechters een goede manier om zich verder te ontwikkelen, omdat er bij Zeeburgia meer wedstrijden op hoog niveau worden gespeeld.”

Volgende stap

De clubs hebben in de zomer van 2017 de samenwerking geëvalueerd. Samen vonden zij het tijd voor een volgende stap. “We hebben besloten het overleg open te stellen voor andere clubs in de regio, in de vorm van het Amsterdamse Netwerk Scheidsrechterscoördinatie. FC Abcoude en Devo’58 hebben zich vervolgens aangesloten. Maar er kunnen nog meer clubs bij”, vertelt Huub Wilbrink (bestuurslid Zeeburgia).

Rally Rijkschroeff: 'Het vinden van scheidsrechters was een wekelijks terugkerend probleem.'

De aangesloten verenigingen leren van elkaar, ze brengen ervaringen en halen ideeën. Wilbrink: “We communiceren via een open mailgroep en sturen regelmatig updates rond met bijdragen en informatie vanuit de KNVB. Ook plannen we jaarlijks een bijeenkomst bij één van de deelnemende clubs.”

Refugees Referees

Een nieuw project binnen het ANS is het opleiden van statushouders in de regio tot scheidsrechters. “We noemen dit Refugees Referees”, vertelt Tino Wallaart van AFC IJburg.

“We leiden de statushouders op tot KNVB-scheidsrechters en betrekken ze op deze manier bij de club. Via het verenigingsleven vinden ze een plek in de samenleving. Iedereen wordt er beter van. Statushouders krijgen een opleiding en toegang tot een sociaal netwerk. De clubs krijgen er een scheidsrechters voor terug. Met het ANS hebben we een mooie basis om dit gezamenlijk op te pakken.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen