Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wat is Passend Voetbal?

Voetbal is voor iedereen toegankelijk, maar voor een grote groep Nederlanders is de weg naar de plaatselijke voetbalclub minder gemakkelijk te vinden. Voor voetballiefhebbers met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking zijn namelijk aanpassingen nodig zodat ook zij kunnen voetballen. Bijvoorbeeld door extra begeleiding of met passend voetbalaanbod in de buurt zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan voetballen.

Passend Voetbal is de verzamelnaam van de verschillende vormen van aangepast voetballen voor mensen met een beperking. We kennen een aantal specifieke doelgroepen die soms aangepast voetballen en soms regulier voetballen. 

Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet

Normaal wat normaal kan. Niet iedere voetballer met een beperking dient aangepast te voetballen. Met sommige beperkingen kun je prima in een regulier voetbalteam spelen. Dit uiteraard wanneer de beperking en het speelniveau dit toe laat. Soms heeft dit meer begeleiding nodig om dit voor elkaar te krijgen. 

Speciaal wat speciaal moet. Mocht de beperking het niet toe laten om in een regulier team te voetballen, denk bijvoorbeeld aan de amputatie van een been of een visuele beperking, dan dient er gezocht te worden naar passend voetbal aanbod. Dit geldt bijvoorbeeld ook wanneer de speler of speelster zich door zijn of haar beperking niet thuis voelt in een regulier voetbalteam. 

Voetbal is voetbal en voetbal blijft voetbal

Ook bij alle aangepaste voetbalvormen blijft het uitgangspunt dat het ene team wil winnen van het andere team. Daarnaast is de basis van de aangepaste voetbalvorm altijd hetzelfde als in het reguliere voetbal. Bij iedere vorm van passend voetbal gaat het ook om winnen. De bal is altijd vrij en ook hierin komt aanvallen, verdedigen en omschakelen terug. Het ene team (met bal) heeft de functie om aan te vallen en het andere team (zonder bal) op dat moment de functie om te verdedigen. Echter zijn er vaak wel een aantal aanpassingen gemaakt binnen de aangepaste vorm. De KNVB erkent de volgende aangepaste voetbalvormen:

Klankbordgroep

Klankbordgroep Klankbordgroep Lees alles over de leden van de klankbordgroep.

Zwaluwen Jeugd Actie

Zwaluwen Jeugd Actie Zwaluwen Jeugd Actie Bijna 500.000 jeugdspelers doen elk voetbalseizoen mee aan de KNVB Zwaluwen Jeugd Beker. Ze komen hiermee in actie voor jongeren met een beperking.

Meer weten over Passend Voetbal?

Magazine passend voetbal Magazine passend voetbal Wil je meer weten over Passend Voetbal ga dan naar het online magazine. Infographic Passend Voetbal Infographic Passend Voetbal Alles over Passend Voetbal overzichtelijk op een rij.

 

Laatste nieuws