Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

AWC kiest voor LED-veldverlichting: 'Nu duurzame stappen zetten'

Francis Grondhuis
KNVB Media
6 mei, 12:00

Zondaghoofdklasser AWC uit Wijchen besloot te investeren in LED-veldverlichting: 'Meer kwaliteit, minder kosten'. - Foto: AWC

Energie besparen? Waar moet je in hemelsnaam beginnen? SV AWC kent het dilemma van verenigingen die aanhikken tegen het ondoorzichtige woud van offertes, leensommen en subsidies. Daar had de hoofdklasser uit Wijchen zelf ook last van. "Tot we bij De Groene Club aanklopten en het complete plaatje kregen voorgeschoteld. Dat heeft ons zo gigantisch geholpen."

Na het demonteren van de gasontladingslampen kwam de LED-verlichting. — Foto: AWC.

Op de eerste dag van februari begonnen de werkzaamheden op sportpark De Wychert. Het vrolijke sneeuwdek dat over Nederland werd uitgestrooid, gooide even roet in het eten, maar drie weken later brandde rond vijf velden van AWC compleet nieuwe LED-verlichting. Een eerste stap voor de Alverna Wijchen Combinatie om met duurzame maatregelen de kosten omlaag te brengen.

Vernieuwing is noodzaak

Natuurlijk, het is nog altijd coronatijd. Het AWC-bestuur moest er best even over nadenken om zo'n investering te doen. Er waren dit seizoen nauwelijks kantine-inkomsten en wie weet welke financiële tegenvallers er nog zullen volgen. Maar al snel waren de verantwoordelijke bestuursleden het erover eens dat het bittere noodzaak was om de conventionele veldverlichting te vervangen voor LED.

Bij AWC hingen gedateerde gasontladingslampen in de armaturen. Daarvan gaan de bestaande voorraden nog in de verkoop, maar ze worden niet meer nieuw geproduceerd. "Dat betekent dat het vervangen van die lampen steeds duurder gaat worden en zouden ook de onkosten voor de vereniging toenemen. Een serieus probleem", legt Martijn Verharen, bestuurslid algemene zaken, uit. "Veel verenigingen beseffen niet dat ze die lampen straks alsnog moeten vervangen. Die stap moet je nu zetten en niet pas over vijf jaar, vinden wij."

Offertes uitpluizen

AWC is blij dat het heeft doorgepakt. De Gelderse zondaghoofdklasser, gelegen onder de rook van Nijmegen, was al een paar jaar bezig met informatie vergaren en het opvragen van offertes. Het kwam maar niet van de grond. "Het was heel lastig om alles uit te pluizen. Appels met peren vergelijken. En wat hadden we nu precies nodig? Totdat ons bestuurslid Guus van Schijndel met De Groene Club op de proppen kwam. Hun adviseur Geert Snels wist na een uitvoerige energiescan precies wat er moest gebeuren, stelde goede partijen voor én nam ons de aanvraag voor de BOSA-subsidie uit handen. Het maakte de stap voor ons als vereniging veel kleiner."

  • De BOSA-subsidie bedraagt 20 procent van de totale investering bij reguliere investeringen en 30 procent voor duurzame investeringen in de accommodatie.

Voor een bedrag van 150.000 euro schafte AWC voor vijf velden nieuwe LED-veldverlichting aan. De twee trainingsvelden werden compleet gerenoveerd en kregen ook nieuwe masten en bekabeling, waarbij er ook grondwerk moest worden verricht. De Stimuleringssubsidie Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties (BOSA) verminderde het totaalbedrag met 45.000 euro (30 procent gesubsidieerd). Bij de gemeente kon de vereniging een gunstige duurzaamheidslening van 101.000 euro afsluiten. Voor 15 jaar, tegen 1% rente in plaats van de momenteel gangbare 1,95%.

Lening verdient zich terug

Je zal een keer moeten innoveren, vanwege kostenbesparing én wetgeving qua klimaatdoelen. Je hebt daarbij een betrouwbare partij nodig die alle zaken in één klap zichtbaar maakt.

Dankzij de nieuwe verlichting bespaart AWC nu jaarlijks minimaal 20.000 kWh, omgerekend ongeveer 6.500 euro aan energiekosten "Dat bespaarbedrag, wat we nog voorzichtig hebben berekend, is gelijk aan de rente en aflossing van onze lening. Break-even dus, waardoor we geen eigen geld nodig hebben. Anders was het voor ons ook niet mogelijk geweest", vertelt Verharen die met alle liefde de ervaringen van AWC deelt met andere clubs in de omgeving.

"Het is best pittige materie en ik begrijp dat veel mensen denken: 'Ach, we wachten wel even'. Maar je zal een keer moeten innoveren, vanwege kostenbesparing én wetgeving qua klimaatdoelen. We hebben zelf ook eerst allerlei offertes opgevraagd bij bedrijven, maar dat werkte gewoon niet bij ons. Daarom zou ik andere verenigingen echt adviseren om eens contact op te nemen met De Groene Club. Je hebt een betrouwbare partij nodig die alle zaken in één klap zichtbaar maakt. Het is heel fijn om zo ontlast te worden door kundige mensen."

Eigen sponsors niet vergeten

Voor het grondverzet is een sponsor van AWC bij het project betrokken. — Foto: AWC.

AWC is ook te spreken over het feit dat er door De Groene Club-partner Luximprove lokale bedrijven bij het project betrokken werden. Zo is het grondverzet voor het vervangen van de masten bij de twee trainingsvelden verzorgd door een lokale aannemer, tevens een van de sponsoren van de vereniging. Verharen: "Het mes snijdt zo aan twee kanten als ook onze sponsoren niet worden vergeten in dit traject."

En dat is weer prettig voor het draagvlak binnen de oudste voetbalvereniging van Wijchen. Op de accommodatie van AWC valt er in de nabije toekomst nog genoeg te verduurzamen. De stookkosten mogen omlaag, dubbel glas is gewenst en LED-verlichting in de kantine is ook geen overbodige luxe. Mits de financiën het toelaten. Met de nieuwe veldverlichting is in ieder geval een goed begin gemaakt. "De lichtkwaliteit is veel beter, we besparen kosten en we zijn duurzaam bezig. Waarom zou je het niet doen? Je moet alleen de handschoen een keer oppakken. De Groene Club heeft ons daar gigantisch bij geholpen." De Groene Club De Groene Club Wil je meer weten over de mogelijkheden die de De Groene Club biedt? Neem dan geheel vrijblijvend contact op.

Uit de praktijk Uit de praktijk Wat zijn de ervaringen van andere verenigingen met De Groene Club? Hier vind je diverse verhalen uit de praktijk.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen