Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Bundeling van krachten helpt om zaalvoetbal op de kaart te zetten in Almelo

KNVB Media
KNVB Media
27 augustus, 11:17

Een kleine negen jaar na de oprichting van de zaalvoetbalclub, ging Almelo Futsal Combinatie deze zomer verder onder de vlag van de BVO Heracles Almelo. - Foto: nesimages.nl

Een kleine negen jaar na de oprichting van de zaalvoetbalclub, ging Almelo Futsal Combinatie deze zomer verder onder de vlag van de BVO Heracles Almelo. Met gebundelde krachten en onder de nieuwe naam Heracles Almelo Futsal is het doel om de Eredivisie te bereiken en zaalvoetbal als sport nog meer op de kaart te zetten in de regio.

Het vroegere Almelo FC gaat sinds 1 juli 2021 door het leven als Heracles Almelo Futsal. Marco Mahangoe, een van de oprichters en voorzitter van de zaalvoetbalvereniging, is trots op de samenwerking. “Het voelt als een bekroning op ons werk. Negen jaar geleden richtten we zelf een zaalvoetbalclub op omdat we de sport in de regio naar een hoger niveau wilden brengen. Ons doel was mensen verenigen. Nu spelen we in de topklasse en zijn er wekelijks meer dan twintig teams actief in de zaal.”

Sinds de oprichting van Almelo FC op 12-12-2012 ging het de club voor de wind. Het eerste team klom snel op en steeds meer teams meldden zich bij het bestuur. Almelo FC won snel aan naamsbekendheid en werd een begrip in de regio. Ook op sociaal-maatschappelijk vlak liet de club van zich horen. Samen met onder meer de gemeente Almelo, de KNVB en Heracles Almelo werden verschillende projecten gestart.

Impuls

Maar na negen jaar liep Almelo FC tegen haar eigen grenzen aan. Om de sportieve en maatschappelijke ambities waar te maken was een impuls nodig. Mahangoe legt uit dat er twee keuzes waren: samenwerken met Heracles Almelo of een grote sponsor zoeken die geld in de club wilde stoppen. “We werkten met Heracles al samen aan diverse projecten. Daarnaast zijn bijna al onze leden supporter van de club en onze thuiswedstrijden spelen we in de IISPA, gelegen aan hetzelfde plein als Erve Asito. Toen we Heracles benaderden, stonden ze meteen positief tegenover een samenwerking.”

Marco Mahangoe (links) en Rob Toussaint (rechts), algemeen directeur van Heracles Almelo, maken de samenwerking in het Ervo Asito bekend. Foto: nesimages.nl

Na een eerste gesprek tussen Mahangoe en algemeen directeur Rob Toussaint van Heracles Almelo ging het balletje rollen. Almelo FC zorgde voor de gevraagde informatie, zoals de begroting en de ambities voor de toekomst, en binnen Heracles werden de plannen met goedkeuring bekeken. Nadat in een speciaal belegde ALV ook alle leden van Almelo FC akkoord gingen, werden alle papieren in orde gemaakt en ging er bericht naar de KNVB over de naamswijziging.

Zelfstandig bestuur

We hebben meteen gemerkt wat de impact van Heracles is in de regio

Heracles Almelo Futsal maakt gebruik van het logo van Heracles Almelo. Alle teams gaan ook spelen in het shirt van de club. De vereniging behoudt wel een zelfstandig bestuur. Een aantal keer per seizoen is er overleg met het bestuur van Heracles om te kijken of de gevaren koers nog de juiste is. Mahangoe over de voordelen van de samenwerking: “De naam Heracles opent deuren en heeft aantrekkingskracht. Op zowel sponsors als potentiële leden. Zo hebben we nu voor het eerst twee eigen jeugdteams bij de club. Daarnaast is het aantal volgers op social media in korte tijd al verdriedubbeld. We hebben meteen gemerkt wat de impact van Heracles is in de regio.”

Op langere termijn hoopt Mahangoe dat de fusie eraan gaat bijdragen dat Heracles Almelo Futsal in de top van het Nederlandse zaalvoetbal gaat spelen. “Ons doel is dit seizoen kampioen worden, zodat we naar de Eerste divisie promoveren. De samenwerking met Heracles helpt ons dit doel te bereiken. Verder kunnen we samen nog meer maatschappelijke projecten organiseren. Tot slot wint het zaalvoetbal door deze samenwerking aan naamsbekendheid en prestige in de regio. Dat was in eerste instantie waar we de club ook voor hebben opgericht: zorgen dat er in de regio op een laagdrempelige manier, met goede faciliteiten, door iedereen gezaalvoetbald kon worden.”

Sport naar hoger niveau brengen

Ik ben ervan overtuigd dat we de komende jaren kunnen groeien en zaalvoetbal nog meer op de kaart gaan zetten in de regio

Mahangoe is ervan overtuigd dat de fusie veel gaat opleveren. “We merken nu al dat het verwachtingspatroon is gestegen. Mensen verwachten iets van je wanneer je als Heracles Almelo Futsal ergens binnenkomt, zowel op sportief als financieel gebied. Maar financieel moeten we nog steeds onze eigen boontjes doppen. De bomen groeien plots niet tot in de hemel. Al met al ben ik ervan overtuigd dat we de komende jaren kunnen groeien en zaalvoetbal, in samenwerking met de gemeente Almelo en de BVO Heracles Almelo, nog meer op de kaart gaan zetten in de regio."

"Wij hebben de stoute schoenen aangetrokken en zijn het gesprek aangegaan met Heracles Almelo. Als je je zaakjes goed op orde hebt en je goed voorbereid is er soms meer mogelijk dan je denkt. Dankzij de bundeling van krachten kunnen we de sport nog beter promoten en sportievelingen de mogelijkheid bieden onder goede omstandigheden te zaalvoetballen. Dat gaat helpen futsal in Almelo en omstreken naar een hoger niveau te brengen.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen