Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Bij VV Katwijk staat de deur altijd open

KNVB Media
KNVB Media
19 juli 2017, 13:55

Behalve dat bij VV Katwijk de deur ook open staat als de vereniging er geen gebruik van maakt, is het sinds vorig jaar een samenwerking gestart met de gemeente Welzijnskwartier voor diverse maatschappelijke activiteiten. - Foto: VV Katwijk

De faciliteiten van een voetbalclub worden vaak alleen in de avonduren en in het weekend gebruikt. Onnodig, vinden ze bij VV Katwijk. Daarom heeft de club de deuren van het complex openstaan ook wanneer de vereniging er geen gebruik van maakt. Sinds vorig jaar is de club in samenwerking met de gemeente Katwijk en Welzijnskwartier ook gestart met diverse maatschappelijke activiteiten.

Wie een balletje wilt trappen of een veldje nodig heeft voor andere sportieve activiteiten kan altijd bij VV Katwijk terecht. Hier word je niet door een terreinknecht van het veld gejaagd. Sterker nog, de club juicht de aanwezigheid op de kunstgrasvelden toe.

“In samenspraak met de gemeente hebben we besloten om het complex optimaal te gebruiken”, legt secretaris Wim Nijgh uit. “Bij een aantal leden overheerste de angst dat de faciliteiten gesloopt zouden worden. Dit kan natuurlijk altijd gebeuren, maar wij merken nu vooral dat wij sociale controle hebben gecreëerd. Anders zou je alleen de mensen op je veld hebben die bereid zijn om over het hek te klimmen. Nu staan er meer mensen op de velden die gewoon lekker willen sporten.”

Gezellig eten in de kantine bij VV Katwijk.

Maatschappelijke activiteiten

Het was de eerste aanzet tot een open club. De gemeente kwam vervolgens met het voorstel om samen met Welzijnskwartier diverse maatschappelijke activiteiten te ontplooien op Sportpark De Krom. “De gemeente is een pilot gestart bij voetbalclub Valken ’68 en bij ons. De activiteiten staan onder leiding van twee sportparkmanagers waarvan er één doordeweeks zijn kantoor heeft in de bestuurskamer van VV Katwijk.”

De activiteiten, die plaatsvinden onder de noemer vitale sportvereniging, dragen bij aan het welzijn, de gezondheid en de participatie van de burgers in Katwijk. De sportvereniging is daarbij een ontmoetingsplek en fysiek knooppunt voor kinderen, jongeren, ouderen, gehandicapten en werkzoekenden in de wijk.

Driegangenmenu

Het mooiste zijn de positieve reacties die we krijgen. Sommige mensen zien we ook helemaal opleven

Eén van de activiteiten is Eetkamer De Krom. “Elke dinsdag- en donderdagavond kunnen mensen uit de buurt bij ons in de kantine komen eten, omdat samen eten nu eenmaal gezelliger is dan alleen. Zij krijgen dan voor 5 euro een driegangenmenu geserveerd. De vrijwilligers die helpen in de bediening en in de keuken zijn mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Op deze manier kunnen zij werkervaring opdoen en het gat in hun CV dichten.”

Eetkamer De Krom is een groot succes. Na negen maanden hadden er al ruim 1.000 bezoekers gebruik van gemaakt. “Het mooiste zijn de positieve reacties die we krijgen. Sommige mensen zien we ook helemaal opleven. Daar zijn wij als club trots op.”

Sporten op muziek

De 55-plussers kunnen elke week bij VV Katwijk terecht om te sporten op muziek of deel te nemen aan walking football. Ook voor vergunninghouders (asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen) is er een programma. Zij komen op woensdagmiddag anderhalf uur sporten en combineren dit met Nederlandse les op de club.

De 55-plussers kunnen elke week bij VV Katwijk terecht om te sporten op muziek.

VV Katwijk is ook zelf een initiatief gestart. “We zijn begonnen met een 7x7-competitie waaraan iedereen mag deelnemen. Allerlei soorten teams doen mee, sommigen leden van de club maar er zijn ook bedrijven-, familie- en vriendenteams. Maandelijks is er tenminste één speelavond, altijd op vrijdag. Zo worden er vier rondes afgewerkt in het najaar en voorjaar. Dit zijn heel gezellige en drukbezochte avonden.”

Nieuwe vrijwilligers

De samenwerking met Welzijnskwartier heeft ook diverse nieuwe vrijwilligers opgeleverd. “Zij helpen onder andere met de schoonmaak van de accommodatie. Dit was al jaren in handen van dezelfde groep mannen. Wij merkten echter dat een vrouwelijke hand nodig was. Nu is er een groep dames die twee tot drie keer in de week komt helpen. Ze zijn op een fijne manier opgenomen binnen de club. We zijn daar erg blij mee.”

Walking football bij VV Katwijk.

De club ziet diverse voordelen van de vitale sportvereniging. “We vervullen onze maatschappelijke plicht, hebben een groter aanbod van vrijwilligers, krijgen veel positieve aandacht en scoren ook positief qua omzet in de club. Daar gaan we in totaal als club, en iedereen die daaraan gekoppeld is, alleen maar op  vooruit. We zijn erg blij dat de pilot is verlengd en hopen dat wij dit in de toekomst structureel kunnen blijven aanbieden. Wij zijn er klaar voor."

Samenwerken met maatschappij Samenwerken met maatschappij Clubs spelen een steeds belangrijkere sociaal-maatschappelijke rol in de omgeving. De accommodatie heeft niet alleen meer de functie van clubhuis voor leden, maar biedt tevens mogelijkheden voor andere relevante activiteiten.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen