Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

VV Steenwijk werkt mee aan een rookvrije generatie

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
10 oktober 2019, 14:49

Direct bij binnenkomst wijst VV Steenwijk de bezoekers op het anti-rookbeleid. - Foto: VV Steenwijk

Niet roken is een belangrijk thema bij VV Steenwijk. Stapsgewijs voert de club maatregelen door om roken op de sportaccommodatie uit te bannen. Door het logo van de ‘Rookvrije generatie’ prominent op de shirts van de JO15-en JO-12 teams te zetten, blijft deze missie voortdurend onder de aandacht.

“Het idee is bij toeval ontstaan”, legt bestuurslid Gerrit Oosterhuis uit. “Deze teams hadden nieuwe tenues nodig en we hadden geen sponsor. Ik heb toen bedacht om de ‘Rookvrije generatie’ op de shirts te plaatsen. We hebben weliswaar niet de inkomsten van een shirtsponsor, maar het levert ons indirect toch veel op. Het thema blijft onder de aandacht en we bereiken de jeugd in een leeftijd waarop veel rokers vaak beginnen.”

Teamfoto van VV Steenwijk JO15-1 met de nieuwe tenues.

Contact

Mocht er iemand toch roken,spreken de leden diegene daar op aan

Het contact met de ‘Rookvrije generatie’ was al eerder gelegd. “Zo’n twee jaar geleden is niet roken bij ons een belangrijk thema geworden. Het kwam naar voren tijdens gesprekken met leden. Zij gaven aan dat wij hier als club een maatschappelijk belangrijke taak in kunnen vervullen. Vervolgens zijn wij in contact gekomen met deze instantie. Zij helpen ons door middel van een stappenplan om onze sportaccommodatie rookvrij te krijgen.”

VV Steenwijk zette op twee lokaties rookruimtes neer, bij de kantine en naast de kleedkamers. In eerste instantie mocht er alleen op deze plekken gerookt worden tijdens jeugdwedstrijden. Inmiddels geldt deze regel elke dag. Het plan is om over drie jaar ook de rookruimtes te verwijderen. “Mocht er iemand toch roken buiten de rookruimtes spreken de leden diegene daar op aan. Dat werkt erg goed. Binnen de club weet iedereen het inmiddels wel, maar de tegenstanders moeten we er wel eens op wijzen. Natuurlijk is niet iedereen het er altijd mee eens, maar het heeft nog nooit problemen opgeleverd.”

Borden

Het beleid is goed zichtbaar op de club. “We hebben wat borden staan, waaronder één direct bij binnenkomst. Ook hebben we op diverse plekke,  waar traditioneel veel gerookt werd, stickers geplakt. We proberen het alleen niet te overdrijven, omdat het anders weerstand op kan wekken.”

Eén van de twee rookhokjes bij VV Steenwijk.

De introductie van het logo op de shirts van de JO-15 is in elk geval goed verlopen. “De jongens zijn blij met hun nieuwe tenue. Het maakt voor hen ook niet zoveel uit wat erop staat. Het zijn altijd de ouders die er wat van vinden. Een aantal vindt het overdreven, maar de meesten hebben er een positief gevoel bij.”

Niet opvoeden

Oosterhuis benadrukt dat hij de jeugdleden niet wil opvoeden. “Natuurlijk hopen wij dat onze kinderen van de sigaretten afblijven. Dat proberen we op deze manier te beïnvloeden. Het is echter niet aan ons om hierover het gesprek met ze aan te gaan. Dat laten we over aan de ouders en verzorgers.”

Over drie jaar hoopt de club volledig rookvrij te zijn. “Door het gedoseerd aan te pakken, kan iedereen alvast aan het idee wennen. Uiteindelijk hopen wij de laatste stap gemakkelijk te kunnen maken.”

Rookvrije voetbalvereniging Rookvrije voetbalvereniging De KNVB is partner van de ‘Rookvrije Generatie’. Het goede voorbeeld, binnen en buiten de lijnen, is daarbij van groot belang. Want zien roken, doet roken.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen