Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Pilot bij Alexandria'66: opslag zonne-energie via batterijsysteem

Francis Grondhuis
KNVB Media
5 november, 15:15

Alexandria'66 verduurzaamt en steekt samen met diverse partners op z'n Rotterdams de handen uit de mouwen met het pilotproject energieopslag. - Foto: KNVB Media

Een batterij om opgewekte zonne-energie op te slaan? Het klinkt simpel. En vooral heel bruikbaar voor sportaccommodaties. Het systeem wordt een jaar lang via een breed gedragen pilot getest bij de Rotterdamse tweedeklasser Alexandria'66. Een nieuwe stap in verduurzaming.

De symboliek is bijna tastbaar. De Rotterdamse wijken Prinsenland en Het Lage Land behoren tot het laagstgelegen gebied van Nederland, meer dan 6 meter onder NAP. Dat maakt ze op termijn mogelijk kwetsbaar nu het klimaat verandert en de zeespiegel stijgt. Sportpark Oosterflank, de thuisbasis van Alexandria'66, ligt er pal naast. Dat uitgerekend deze vereniging op deze locatie als één van de eersten in Nederland een pilot start met batterijopslag van zonne-energie brengt het project extra tot leven.

In de week waarin de wereldleiders elkaar treffen op de klimaattop in Glasgow, steekt Alexandria'66 op z'n Rotterdams de handen uit de mouwen en organiseert de aftrap van het pilotproject energieopslag. Alle betrokken partners zijn aanwezig. Partijen die elkaar voorheen niet of nauwelijks kenden, maar dankzij De Groene Club elkaar hebben gevonden in het zetten van een unieke nieuwe stap in het vergroenen van sportaccommodaties. Verduurzaming next level.

Joren Tangelder van KNVB-partner iwell.

Piekmomenten in de avond

Het batterijsysteem is niet nieuw, maar nog relatief onbekend in de sportwereld. Terwijl het daar uitermate voor geschikt is, betoogt iwell, het Utrechtse bedrijf dat partner is van de KNVB. Overdag wordt namelijk via zonnepanelen enorm veel energie opgewekt, terwijl voor voetbalclubs de piekmomenten juist in de avond liggen als de veldverlichting aangaat en ook in de kantine en kleedkamers de lampen aangaan. "De batterij slaat de overdag opgewekte stroom op, zodat die 's avonds gebruikt kan worden", legt Joren Tangelder van iwell uit. "Bovendien wordt het elektriciteitsnetwerk een stuk stabieler, omdat het een deel van de gecreëerde onbalans afvangt."

Power Cube

Wie op zaterdagochtend langs de velden van A'66 struint, zal het waarschijnlijk niet eens opvallen dat hier een unieke duurzame pilot gaande is. De Power Cube is een onopvallende grijze kast, waar niemand last van heeft. Voor de partijen die deze pilot mogelijk hebben gemaakt - gemeente Rotterdam, Sportbedrijf Rotterdam, Rotterdam SportSupport en De Groene Club - is het een mooie  kans om een nieuwe stap in innovatieve verduurzaming te zetten.

De gemeente Rotterdam was in de wijk al bezig met een aantal innovaties. De centrale vraag daarbij was: hoe kunnen we het bestaande vastgoed maximaal benutten om energie op te wekken? Toen De Groene Club via een ander traject het energieopslagsysteem onder de aandacht bracht, kwam het idee voor deze pilot tot leven. Een no-brainer, noemt de gemeente het. Een innovatief project, waarvan de vereniging ook nog eens leuk profiteert.

Rob de Vries (voorzitter Alexandria'66), Joren Tangelder (iwell), Frits Miltenburg (penningmeester Alexandria'66 en wethouder Duurzaamheid Arno Bonte bekijken de Power Cube.

'Ambitie hoog leggen'

"Het is een super inspirerend voorbeeld van hoe duurzaamheid zou kunnen werken. We gaan nu kijken of het dupliceerbaar is voor andere verenigingen", aldus Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid en Energietransitie in Rotterdam. "Als maatschappij staan we voor een flinke opgave en moeten onze ambitie hoog leggen. Duurzaam is niet genoeg, we moeten naar klimaatneutraal. Innovatie is daarom belangrijk. De nek uitsteken en proberen. Zoals bij deze pilot. Samenwerken is daarin cruciaal. Als je de juiste partners vindt, kun je aan de slag. Het is daarom heel fijn dat ook de KNVB is aangehaakt. Alexandria'66 kan zodoende een voorbeeldclub voor Rotterdam zijn en anderen inspireren."

Meerdere pilots?

Op twee thema's zien we nog uitdagingen: de opslag van energie en het aardgasvrij maken van accommodaties.

Het uitgangspunt van De Groene Club is verenigingen helpen om hun energiekosten omlaag te brengen. Dat gebeurt al op grote schaal via simpele besparingen, maar ook via het aanschaffen van zonnepanelen en LED-veldverlichting. Inmiddels hebben zich 1.300 verenigingen aangesloten bij De Groene Club en is er voor zo'n 11 miljoen euro geïnvesteerd in duurzame oplossingen.

"Dat loopt dus goed", stelt projectleider Micha Rots. "Op twee thema's zien we nog uitdagingen: de opslag van energie en het aardgasvrij maken van accommodaties. Wat betreft de opslag is het geweldig dat we nu gezamenlijk deze pilot bij Alexandria'66 zijn gestart. Zo kunnen we een jaar lang leren en ervaren wat het effect is van energieopslag bij sportaccommodaties. We zijn bijzonder blij dat alle partners in Rotterdam hier hun steentje aan bij willen dragen. We gaan ook elders in het land  pilots opzetten door een toegekende EFRO-subsidie van de EU. De Groene Club kan verenigingen en gemeenten daarbij helpen."

Voorzitter Rob de Vries en penningmeester Frits Miltenburg: 'We zijn als voetbalvereniging ook een voorbeeld voor onze wijk en onze leden die hier allemaal wonen.'

'Voorbeeld voor onze leden'

 Ja, wat levert het eigenlijk op? Qua harde duiten verwacht Alexandria'66 in ieder geval een besparing van 4.000 euro per jaar op de energierekening. Dankzij de batterijopslag zal alle eigen opgewekte zonne-energie zelf verbruikt worden ende besparing zit vooral in de verlaging van de vastrechtkosten nu er nog maar één in plaats van twee aansluitingen nodig zijn. De piek van de veldverlichting wordt namelijk afgevangen door de batterij, waardoor er een kleinere aansluiting nodig.

"Maar dat is misschien niet eens het belangrijkste", zegt penningmeester Frits Miltenburg. "We zijn als voetbalvereniging ook een voorbeeld voor onze wijk en onze leden die hier allemaal wonen. Wij laten zien dat we aan onze toekomst denken en het zou mooi zijn als dat de Alexandrianen inspireert."

De tijd is echt rijp voor verenigingen om in te grijpen.

Als het aan Alexandria'66 ligt, blijft het niet bij dit ene project. Al in 2010 legde de club 60 zonnepanelen op de daken. Inmiddels zijn de Rotterdammers - met bijna 1100 leden een grote vereniging in de Maasstad - toe aan een nieuw clubgebouw. "Onze doelstelling is dat dat klimaatneutraal wordt", aldus Miltenburg. "Tegen andere clubs zou ik zeggen: ga vandaag nog aan verduurzaming doen. Uiteindelijk levert het je geld op, zeker nu de energieprijzen uit de pan rijzen. Bovendien vind je altijd ondersteuning van KNVB via De Groene Club, gemeentes en subsidieregelingen. De tijd is echt rijp voor verenigingen om in te grijpen."

vv Nieuw-Buinen vv Nieuw-Buinen Joren Tangelder (iwell): "Bij vv Nieuw-Buinen ging het balletje letterlijk rollen."

De Groene Club De Groene Club Wil je meer weten over de mogelijkheden die de De Groene Club biedt? Neem dan geheel vrijblijvend contact op.

 

Uit de praktijk Uit de praktijk Wat zijn de ervaringen van andere verenigingen met De Groene Club? Hier vind je diverse verhalen uit de praktijk.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen