Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

vv Wernhout gaat volledig van het aardgas af

Francis Grondhuis
KNVB Media
30 juli, 16:00

Het stalen spaceframe dat als draagconstructie dient verdwijnt straks onder de grond. - Foto: KNVB Media

Het is aftellen naar het grote moment. Nog een paar weken en dan staat de energiemeter van vv Wernhout voortaan op 0. De West-Brabantse vierdeklasser is daarmee één van de eerste sportverenigingen in Nederland die volledig van het gas af is.

De voorbereidende werkzaamheden zijn bijna gereed. Deze week werd het 'diepste punt' van het gehele traject bereikt. Naast de kantine en het hoofdveld is een flink stuk grond afgegraven, ruim 4,5 meter diep. Hier gaat binnenkort de installatie van de wamtebuffer de grond in, waardoor het sportpark van vv Wernhout vanaf half september geheel energieneutraal moet zijn. Het imposante stalen spaceframe van 17 x 13 meter ligt al in de zomerzon te blinken. Dat wil zeggen: één laag. Want er komen nog 4 lagen bovenop. 

Hier komt straks de duurzame energievoorziening van vv Wernhout. Met daar bovenop een voetbalkooi.

Warmte-koudeopslag

Het modulaire buizenstelsel verdwijnt onder de grond en zal niet meer zichtbaar zijn. Overigens heeft het frame zelf weinig met de warmte-koudeopslag te maken. Het zorgt puur voor de draagkracht van een voetbalkooi die straks boven de ondergrondse warmtebuffer wordt geplaatst. Het grote voordeel van dit systeem is dat er geen betonnen constructie of wapening nodig is, maar de grond erboven wel te gebruiken is, bijvoorbeeld als parkeerplaats. En in dit geval wordt er een voetbalkooi aangelegd.

Zonnecollectoren op het dak oogsten warmte die voor zes maanden kan worden opgeslagen in de buffer. Zo kan vv Wernhout ook in de wintermaanden warm douchen en de kleedkamers en kantine verwarmen. Zonder afhankelijk te zijn van gas.

Trotse hoofdrolspelers in Wernhout. Van links naar rechts: Stephan Dekker (ministerie VWS), Joyce Vermue (burgemeester Zundert), Gerda Geerts (HoCoSto) en Leo Stes (vv Wernhout).

Doorbraak voor de sport

In de sportsector lijkt aardgasvrij vaak een ver-van-mijn-bed-show.

"Dit is nou het Klimaatakkoord van 2030 in de praktijk", zegt Stephan Dekker, als senior beleidsmedewerker van het ministerie van VWS vanaf het begin betrokken bij het pilotproject. "Zeker in de sportsector lijkt aardgasvrij vaak een ver-van-mijn-bed-show. Daarom is dit project zo bijzonder. Het is een doorbraak voor de sport en een voorbeeld voor heel veel verenigingen en sportparken. vv Wernhout is het soort vereniging waarvan er heel veel zijn in Nederland. Als het deze club lukt om van het gas af te gaan, dan kan het overal in Nederland."

Voorzitter Jan Hereijgers hoort het glimlachend aan. Eigenlijk is het zijn bescheiden dorpsvereniging van 350 leden ook allemaal maar overkomen. vv Wernhout raakte in 2018 bij de pilot betrokken nadat het ministerie van VWS een Innovation Challenge Energieneutrale Sportaccommodaties uitschreef. Vijf winnende innovatieve concepten voor energiebesparing bij sportaccommodaties konden rekenen op 100.000 euro om het idee in de praktijk uit te voeren. De KNVB maakte deel uit van de beoordelingscommissie die het concept van het Zundertse bedrijf HoCoSto als een van de winnaars aanwees.

Voorzitter Jan Hereijgers van zondagvierdeklasser vv Wernhout. Per 15 september hoopt hij met zijn vereniging definitief van het gas af te zijn.

12.000 euro energiekosten

HoCoSto zocht het dichtbij huis en kwam uit bij zondagvierdeklasser vv Wernhout. Een doorsnee Brabantse vereniging, met een wat verouderde accommodatie. En jaarlijks ruim 12.000 euro aan energiekosten op de begroting. "Laten we eerlijk zijn. Bij een vereniging draait het om kostenbesparing. Als de energiekosten grotendeels wegvallen, scheelt dat enorm. Daarom vonden we dat we deze kans niet konden laten lopen", vertelt voorzitter Hereijgers.

vv Wernhout, vlakbij de Nederlands-Belgische grens.

vv Wernhout werkte graag mee, maar hield wel goed de eigen portemonnee in de gaten. Met name het subsidietraject, dat de club geheel zelf uitvogelde, zorgde zo nu en dan voor hoofdbrekens in deze pilot. Hereijgers: "Dat is wel iets waar de overheid en de instanties goed naar moeten blijven kijken. Het plan en het systeem moet duidelijk zijn voor verenigingen." Zelf heeft vv Wernhout een lening van 310.000 euro voor 15 jaar afgesloten. "Met garantstelling van de gemeente en de Stichting Waarborgfonds Sport. Anders hadden we dit niet gedaan." Ook doet vv Wernhout een beroep op de subsidieregelingen van onder meer BOSA, SDE+ en RVO. 

Toch zullen Hereijgers en de andere kartrekkers straks bijzonder trots zijn op alles wat hun vereniging voor elkaar heeft gekregen. Hereijgers: "Als de eindstreep is gehaald, alle subsidiegelden binnen zijn en de douches heerlijk warm zijn. Dan hopen we in de toekomst een voorbeeld te zijn voor heel veel verenigingen in Nederland die gasvrij willen zijn." 

QuickScan voor sportclubs

Die kunnen nu zelf al de eerste stap zetten. Onderdeel van de pilot van HoCoSto was het ontwikkelen van een QuickScan waarmee sportverenigingen kunnen aanvragen of hun accommodatie energieneutraal kan worden met behulp van de HoCoSto warmtebuffer. Die is nu al te vinden op de website van het bedrijf.

QuickScan voor sportclubs QuickScan voor sportclubs Doe de QuickScan en kijk of jouw accommodatie geschikt is voor de aanleg van een warmtebuffer.

Meeliften op wijkaanpassing

Voor heel kleine verenigingen zal het systeem niet haalbaar zijn. "We denken in het aantal douchebeurten. Bij een jaarlijks gasverbruik van zo'n 15.000 m3 krijgen we de business case rond", rekent Gerda Geerts van HoCoSto voor. "Daaronder wordt het spannend. Dat bleek tijdens deze pilot. Met alleen de voetbalvereniging werd het moeilijk, maar doordat we de naastgelegen gymzaal bij het project konden betrekken, werd het wél haalbaar."

"Daarom is het voor gemeenten juist aantrekkelijk om veel breder te kijken. Betrek de omliggende wijk en de sportaccommodaties samen. Sportaccommodaties beschikken vaak over een plat dak waar de zonnecollectoren op kunnen worden geplaatst. Zo krijg je een wisselwerking en kan het voetbal meeliften op de totale wijkaanpassing."

De Groene Club De Groene Club Wil je meer weten over de mogelijkheden die de De Groene Club biedt? Neem dan geheel vrijblijvend contact op.

 

Uit de praktijk Uit de praktijk Wat zijn de ervaringen van andere verenigingen met De Groene Club? Hier vind je diverse verhalen uit de praktijk.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen