Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vitesse Street Hattrick wil jeugd in beweging krijgen

KNVB Media
KNVB Media
7 juli 2015, 11:47

Foto: KNVB Media

Wekelijks trekken ze in het geelzwart ten strijde, de spelers van Vitesse. Maar de Eredivisieclub uit Arnhem is meer dan alleen voetbal. Via de stichting Vitesse Betrokken zet de club zich in voor de samenleving. "We willen graag iets terugdoen voor de wijken in Arnhem en omstreken”, zegt Martijn de Wild die als projectleider aan het project Vitesse Street Hattrick verbonden is.

Vitesse Street Hattrick is een initiatief dat is opgezet om jongeren op zowel sportief als maatschappelijk vlak in beweging te krijgen. De Wild: "We zijn al een tijd met het Sportbedrijf Arnhem (gelieerd aan de gemeente Arnhem) en stichting Rijnstad (sociaal maatschappelijk dienstverlener, red.) bezig met het opzetten van sociaal maatschappelijke projecten. Met Vitesse Street Hattrick richten we ons op vijf Arnhemse die ook echt behoefte hebben aan een project als Hattrick. We willen in die wijken zoveel mogelijk jeugd en jongeren tussen de 6 en 21 jaar in beweging krijgen. We proberen de mensen van Arnhem een zet in de goede richting te geven op het gebied van talentontwikkeling, studie en werk. Een goede gezondheid draagt daaraan bij.”

Sportimpuls

Met de hulp van een subsidie van Sportimpuls is stichting Vitesse Betrokken aan de slag gegaan met het project Vitesse Street Hattrick. Sportimpuls is een pijler van ‘Sport en bewegen in de buurt’, een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Vitesse Street Hattrick bestaat uit drie samenhangende onderdelen: de School, de League en de Academy. Elk onderdeel richt zich op een leeftijdscategorie. In de Hattrick School krijgen kinderen van zes tot en met 12 jaar, in samenwerking met de KNVB, in de wijk voetbaltrainingen van coaches en is er de mogelijkheid bijscholingslessen te volgen. In de League werken kinderen van dertien tot en met zestien jaar een competitie af en wordt het gedrag van de deelnemers beoordeeld. In de Academy worden jongeren tussen de 17 en 21 jaar begeleid richting studie of werk en opgeleid tot coach en rolmodel. Ervaring die ze vervolgens weer kunnen inzetten voor de Hattrick School/League.

Voor ieder onderdeel geldt dat de deelnemende kinderen via een buurtbijdrage extra punten kunnen verdienen. Deze buurtbijdragen moeten de leefbaarheid in de wijk ten goede komen. De Wild: ,,Doordat wij de naam, de spelers, de faciliteiten en de clubkleuren van Vitesse aan het project koppelen zijn de deelnemers bereid iets terug te doen voor hun wijk. Niet alleen wordt de leefbaarheid van de wijk daardoor beter, maar mensen in de wijk zullen ook anders tegen de jongeren aankijken.”

Amateurclubs

Ook de amateurclubs v.v. Arnhemia en Eendracht Arnhem zijn bij het project betrokken. "Wat wij met Vitesse Street Hattrick bieden is een opstapje richting structureel sporten”, zegt De Wild. "Door verschillende oorzaken gebeurt dat nu nog te weinig in de wijken waar we ons op richten. Via dit project krijgen de deelnemers kans om daar kennis mee te maken. De betrokkenheid van Arnhemia en Eendracht Arnhem is ook erg belangrijk voor de bestendiging. Zij krijgen een podium om de jeugd te overtuigen lid te worden van de vereniging. Op deze manier wordt gestimuleerd dat kinderen ook na Hattrick op regelmatige basis bewegen. In de School en League maken we gebruik van de coaches van de amateurclubs, terwijl jongeren uit onze Academy weer als leider bij de voetbalverenigingen aan de slag kunnen gaan. Voor de trainers van de School en League organiseren wij in samenwerking met de KNVB scholingsbijeenkomsten. Hier kunnen de trainers van Arnhemia en Eendracht bij aansluiten. Zo creëren we een win-winsituatie.”

Vitesse Street Hattrick gaat in maart officieel van start. "Het fundament staat en doordat we de handen ineenslaan met onze partners, verwacht ik dat we een groot bereik en impact kunnen hebben in de wijken waar we komen”, zegt De Wild. Mocht het een succes worden, dan kan het project ook zomaar overwaaien naar andere steden. "We zijn al in gesprek met Ede. Maar eerst willen we het hier goed opzetten. Eerst moet de kwaliteit goed zijn, daarna kijken we pas verder.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen