Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Meiden- en vrouwenvoetbal

We leven in een tijd dat vrouwenvoetbal geaccepteerd is. Dat is niet altijd zo geweest. Tot 1969 was vrouwenvoetbal zelfs verboden. Daarna ging het snel. Sinds 1971 is vrouwenvoetbal officieel onderdeel van de KNVB. Als we in het seizoen 2020/’21 het vijftigjarig jubileum vieren, kent de KNVB bijna 160.000 vrouwelijke leden. Om meiden- en vrouwenvoetbal de plek te geven die het verdient, is het belangrijk aandacht te geven aan de positionering van vrouwen binnen de vereniging.

De KNVB ziet graag inclusieve organisaties en verenigingen, waar jongens en meiden, mannen en vrouwen samen verantwoordelijkheid nemen voor het voetballen. Een vereniging is een afspiegeling van de maatschappij, waarin we ook samen optrekken, op school, tijdens de gymles of tijdens het uitgaan. De vraag is hoe we ervoor zorgen dat meiden en vrouwen zich bij hun voetbalvereniging net zo thuis en gewaardeerd voelen als mannen en jongens?

Positionering Meiden en Vrouwenvoetbal binnen de vereniging Positionering Meiden en Vrouwenvoetbal binnen de vereniging Bekijk hier meer informatie over de positionering van meiden- en vrouwenvoetbal binnen de vereniging .

Uitdagingen vereniging

Naast het positioneren zijn er allerlei uitdagingen bij verenigingen die (soms specifiek) betrekking hebben op het meiden- en vrouwenvoetbal.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • We willen starten met het aanbieden van meidenvoetbal; hoe pakken we dat aan?
 • We willen meiden werven; wat is de beste methode?
 • Er stoppen veel junioren meiden met voetballen; hoe gaan we dat tegen?
 • Wat zijn verschillen en overeenkomsten tussen meiden en jongens waar we rekening mee dienen te houden als ze gemengd voetballen?
 • Hoe werven we vrouwelijke trainers, scheidsrechter en bestuursleden?

Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende verenigingen met ieder eigen wensen, behoeften en vragen. Wanneer je vragen niet zijn beantwoord neem dan contact op met één van onze verenigingsondersteuners. Technisch jeugd coördinatoren kunnen je helpen om de jeugdopleiding voor jongens en meiden (door) te ontwikkelen. Verenigingsadviseurs kunnen je daarnaast helpen met bestuurlijke vragen. 

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Iedere regio heeft haar eigen adviseurs die jou kunnen helpen.

Visie

Het is nu tijd de volgende stap te zetten. We willen de komende jaren nog meer en beter passende plekken voor spelers creëren en alles op alles zetten om ook vrouwen aan ons te binden in andere voetbalrollen, bijvoorbeeld als bestuurder, trainer en scheidsrechter. De ambitie is dat vrouwen in 2022 op alle fronten verder geïntegreerd zijn en onvoorwaardelijk deel uitmaken van het voetbal. Om dit te bewerkstelligen, wordt de komende jaren de focus gelegd op vijf speerpunten:

 • Meer vrouwen in voetbal
 • Optimaal voetbalaanbod voor iedereen
 • Optimale topsportomgeving
 • Sterke Eredivisie Vrouwen
 • Samenwerking in het landschap

Meer informatie over de visie op vrouwenvoetbal in Nederland 2018-2022, inclusief de thema’s gemengd voetballen en een meidenlijn in de jeugdopleiding vind je hieronder.

Visie vrouwenvoetbal 2018-2022 Visie vrouwenvoetbal 2018-2022 Bekijk de visie op vrouwenvoetbal, inclusief de thema’s gemengd voetballen en een meidenlijn in de jeugdopleiding.

Werven, binden en behouden

Als vereniging is het belangrijk dat meiden en vrouwen de weg weten te vinden naar de vereniging en dat zij zich snel thuis voelen. Maar hoe kun je dit als vereniging realiseren? En hoe zorg je er vervolgens voor dat je jouw leden bindt aan de vereniging? De praktijk leert dat een actieve strategie hierbij kan helpen.

 

Werven

 • Verenigingen waar meiden met plezier en succes voetballen, zien het werven van meiden en vrouwen niet als iets aparts of eenmaligs. Werving van leden vloeit voort uit een visie. Waar sta je als vereniging voor? Krijgen meiden en vrouwen daadwerkelijk dezelfde kansen en mogelijkheden als jongens en mannen?
 • Zorg voor een wervingsplan voor meerdere seizoenen met daarbinnen een planning met verschillende wervingsmomenten. De meeste verenigingen organiseren in het voorjaar wervingsactiviteiten. Maar denk ook eens aan activiteiten op een ander moment in het seizoen zoals de start van het voetbalseizoen of de herfstvakantie. Denk aan een vrienden- & vriendinnendag, proeftraining of voetbalfestival.
 • Denk bij het werven van vrijwilligers ook aan meiden en vrouwen wanneer je als vereniging op zoek bent naar bijvoorbeeld een nieuwe trainer, leider of bestuurslid. Dit zorgt voor een sterk en divers kader.
 • Zorg ervoor dat de nieuwe speelster welkom wordt geheten door haar en haar ouders te introduceren en te begeleiden.
 

Binden

 • Probeer niet stereotype te denken, ga niet in gesprek over de speelsters maar juist mét de speelsters. Laat je speelsters dus meepraten en meedenken.

Kolping Boys geeft met jeugdbestuur inspraak aan nieuwe generatie Kolping Boys geeft met jeugdbestuur inspraak aan nieuwe generatie Nadat Kolping Boys aan de slag is gegaan met het ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal werd een jeugdbestuur opgezet.

 • Het jaarlijks opstellen van een enquête en/of interview met de speelsters of opstellen van individuele ontwikkelingsgesprekken. Dit zorgt ervoor dat je de groei van speelsters stimuleert en beter inzicht krijgt in welke behoefte er zijn en wat er leeft bij een speelster.
 • Ouders die vaker op de vereniging komen, voelen zich sterker verbonden met de club. Een hogere betrokkenheid zorgt automatisch voor meer binding en sfeer op de club.
 • Organiseer naast trainingen en wedstrijden ook andere activiteiten om de binding te versterken. Denk aan een winterprogramma, teamuitje, toernooi, familiedag, seizoensopening en -sluiting, etc.
 

Behouden

 • Zorg voor een heldere visie: wat wil je als vereniging bereiken? Wat bied je elke groep speelsters aan? Hoe gaan we om met alle verschillende speelsters? En wie zijn daarvoor nodig? Een (jeugd) voetbalbeleidsplan brengt het in kaart.
 • Weet wat de behoefte van de (potentiële) speelsters is. Wellicht een open deur, want veel verenigingen denken te weten wat hun leden willen. Toch blijkt dat in de praktijk niet altijd op te gaan.
 • Flexibele lidmaatschapsvormen zijn een veel gehoorde behoefte. Denk als vereniging na of en hoe je hierop in kunt spelen. Hierbij kun je denken aan het aanbieden van lidmaatschapsvormen waarbij je bijvoorbeeld betaalt voor alleen trainingen.
 

Uitstroom

 • Weet waarom speelsters stoppen met voetbal. Hebben zij geen plezier meer in het team? Kunnen zij niet voetballen op het niveau dat ze zouden willen? Hebben zij geen tijd meer om te blijven voetballen door studie of werk? Door inzicht te krijgen in hun uitstroommotieven kun je hier actie op ondernemen.
 • Voer exitgesprekken zodat je beter regie kunt houden op het behouden van leden.
 • Als jouw vereniging geen passende plaats heeft in een leeftijdscategorie voor een meisje, zorg dan dat ze wel kan blijven voetballen en begeleid haar eventueel naar een andere vereniging.
 • Gaat een speelster hogerop spelen om haar ambities na te jagen bij een andere club, begeleid haar dan goed, houd contact en wie weet kan ze ooit nog eens iets voor je vereniging betekenen. Wees trots op je opleiding en de speelster.

Praktijkverhalen

Hieronder zijn interessante artikelen en goede voorbeelden te vinden van verenigingen die het meiden-/vrouwenvoetbal succesvol binnen de vereniging hebben opgezet en ontwikkeld. Ook de KNVB heeft een aantal instrumenten ontwikkeld. Uiteraard helpen wij hierbij graag. Neem hiervoor contact op met de verenigingsadviseur in jouw regio.

Positionering vrouwen maakt van DSS een echte familieclub Positionering vrouwen maakt van DSS een echte familieclub De afdeling meiden- en vrouwenvoetbal is volledig in de vereniging geïntegreerd. Experiment gemengde voetbalactiviteit Jeugdplan Nederland O14 meer dan geslaagd Experiment gemengde voetbalactiviteit Jeugdplan Nederland O14 meer dan geslaagd In drie wedstrijden van 25 minuten meten de jongens en meiden hun krachten op Berg & Bos in Apeldoorn.

Tekentafels zorgen voor transparante teamindeling bij vv Winsum Tekentafels zorgen voor transparante teamindeling bij vv Winsum Op verschillende momenten in een seizoen wordt de situatie van alle voetballers gemonitord en besproken, zodat de voortgang voor alle betrokkenen inzichtelijk wordt gemaakt.

VV Eldenia steekt ‘Pupil van de week’ in nieuw jasje en bindt daarmee meiden VV Eldenia steekt ‘Pupil van de week’ in nieuw jasje en bindt daarmee meiden Het vernieuwde initiatief van de pupil van de week slaat aan bij VV Eldenia.

Buddysysteem zorgt voor verbinding tussen jeugd en senioren bij DZC‘68 Buddysysteem zorgt voor verbinding tussen jeugd en senioren bij DZC‘68 Het in kaart brengen en houden van de ontwikkelingen van alle 180 voetballende meiden en vrouwen is voor DZC’68 erg belangrijk. De oplossing hiervoor werd gevonden in het buddysysteem, waarin speelsters van de hoofdmacht buddy zijn van een jeugdspeelster.

Eén tweetje Eén tweetje Doorpraten over dit onderwerp met andere verenigingen? Ga nu naar de community Eén tweetje en meld je aan!

Laatste nieuws