Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Respect als basis van het Spelregelbewijs

KNVB Media
KNVB Media
9 mei 2017, 15:12

Bijeenkomsten bij VV Veendam 1893 over thema respect zijn een begrip geworden in het district Noord. - Foto: KNVB Media

Anton Panneman voelde na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen sterk de behoefte om met kinderen aan de slag te gaan met het thema respect. Namens het COVS Veendam (Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters) startte hij met bijeenkomsten bij VV Veendam 1894. Inmiddels zijn deze een begrip geworden in het district Noord en halen de jeugdspelers tijdens deze avonden ook nog eens hun Spelregelbewijs.

“Voor de kinderen is het doel van de avond om hun Spelregelbewijs te halen”, legt Panneman uit. “Maar voor mij en de club is dit slechts een subdoel. Ik vind het belangrijker dat de kinderen met elkaar het gesprek aangaan over het thema respect. Dit doen we door aanvullende vragen te stellen bij de spelregeloefeningen. Bijvoorbeeld over een harde overtreding. Hoe reageer je wanneer een tegenstander dat doet, maar ook hoe ga je om met een medespeler die op deze manier zijn boekje te buiten gaat?”

Interessante discussies

Het levert vele interessante discussies op in kleine groepjes (tussen zes en tien kinderen). Deze gesprekken waren er ook al toen de avonden alleen nog maar draaiden om het thema respect. Het behalen van het Spelregelbewijs is echter een welkome aanvulling. “Hierdoor kunnen we de kinderen verplichten om op één van de avonden aanwezig te zijn. Van te voren moeten ze de vijf voorbereidende levels als oefening gedaan hebben."

Alle kinderen halen op de avond hun Spelregelbewijs.

"We sluiten de avond af met het invullen van de test en gaan pas naar huis als iedereen het Spelregelbewijs heeft gehaald", vervolgt Panneman. "En dat lijkt strenger dan het is. Door de goede voorbereidingen en de gesprekken is dat zo voor elkaar. Het is nog nooit gebeurd dat iemand het op een avond niet haalde.”

Het op de club behalen van het Spelregelbewijs heeft nog een bijkomend voordeel. “Je weet 100 procent zeker dat iemand zelf de test heeft gehaald en niet bijvoorbeeld een vriendje of een familielid. Je hebt er zelf zicht op.”

Nieuwe scheidsrechters

Het kan niet dat de spelers het nog beter weten dan de scheidsrechter

Tijdens de avonden is ook de spelregelcoördinator van VV Veendam 1894 aanwezig. “Met hem evalueer ik na afloop de avond. We bespreken ook wie er van de kinderen bovenuit staken. Die benaderen we vervolgens met de vraag om binnenkort eens een wedstrijdje te fluiten. Zeker wanneer je dit snel na afloop doet, zijn ze erg enthousiast. Dit heeft al meerdere extra scheidsrechters voor de club opgeleverd.”

'Ik vind het belangrijker dat de kinderen met elkaar het gesprek aangaan over het thema respect'

De algemene spelregelkennis van de clubleden is door de avonden flink verbeterd. Dit heeft tot gevolg dat ook de scheidsrechters regelmatig moeten worden bijgespijkerd. “We organiseren ook voor hen spelregelavonden. Het kan tenslotte niet zo zijn dat de spelers het op het veld nog beter weten dan de scheidsrechter.”

Uitbreiding

Het succes in Veendam is inmiddels bekend in de regio Veendam en daarbuiten. Zo’n 20 clubs zijn met het concept begonnen, steeds onder de supervisie van Panneman. “Daar ben ik erg blij mee. Ik kan echter niet nog meer clubs ondersteunen. Uiteraard vind ik het geen probleem om informatie aan te leveren. Ik help nieuwe geïnteresseerden graag.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen