Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

VV Baarlo klaar voor de toekomst, mede met behulp van BOSA

KNVB Media
KNVB Media
6 april, 11:05

Dankzij de Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties heeft VV Baarlo onder meer geïnvesteerd in dakisolatie en een alarminstallatie. - Foto: VV Baarlo

Van een gehandicaptentoilet tot nieuwe ballen, en van een dakisolatie tot een alarminstallatie. VV Baarlo deed de afgelopen jaren de nodige investeringen om de club klaar te maken voor de toekomst. Dankzij de Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) kreeg de Limburgse vereniging een groot gedeelte van de investering weer terug.

Harrie Ewalds is al meer dan 50 jaar lid van VV Baarlo. Hij heeft zitting in de werkgroepen ‘accommodatiebeheer’ en ‘financiën’ én hij is verantwoordelijk voor het indienen van de BOSA. “Ik heb altijd aandacht gehad voor subsidies waar de club mogelijk gebruik van kon maken. Toen in 2019 de BOSA werd ingevoerd, was voor ons meteen duidelijk dat dit een regeling was die kansen bood.”

Het doel van de BOSA is de ontwikkeling en instandhouding van sportaccommodaties en de aanschaf van sportmaterialen voor sportverenigingen en sportstichtingen stimuleren. De regeling subsidieert 20% van de kosten (inclusief BTW) voor de bouw en het onderhoud van sportaccommodaties en de aanschaf en het onderhoud van sportmaterialen. Bepaalde maatregelen op het vlak van energiebesparing, toegankelijkheid, circulariteit en veiligheidsbeleving worden extra gesubsidieerd. Daarvoor is zelfs een subsidie van 30% van de kosten mogelijk.

Facturen verzamelen

Er zijn heel veel investeringen die in aanmerking komen voor de BOSA, van de aanschaf van ballen tot spullen die nodig zijn voor het onderhoud van het veld

VV Baarlo heeft inmiddels al drie aanvragen gedaan, die alle zijn goedgekeurd. Met behulp van de subsidieregeling werden onder meer een pannaveldje aangelegd, onderhoudsmaterialen aangeschaft en de elektra aangepakt. Als private vereniging is de club grotendeels zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de accommodatie. Mede daarom is Ewalds erg blij met de BOSA. “Het stelt ons mede in staat te investeren in de club. Bij elke investering of aankoop kijken we of het kan worden meegenomen in de subsidieaanvraag. Ik verzamel zelf alle facturen en periodiek, daarbij rekening houdend met het minimale investeringsbedrag, voegen we alle facturen samen voor de aanvraag. Het is belangrijk dit secuur te doen, want anders kan de aanvraag worden afgekeurd. Het adres van het secretariaat moet bijvoorbeeld altijd op een factuur staan. Als wij alles verzameld hebben, wordt het naar sportsubsidie.nl opgestuurd en zij zorgen ervoor dat de aanvraag daadwerkelijk wordt ingediend.”

Bij de BOSA geldt dat iedere subsidieaanvraag minimaal € 5.000 subsidie moet bedragen. Uitgaande van 20% subsidie betekent dit dat verenigingen een kostenpost van zo’n € 25.000 moeten hebben en dat per twaalf maanden. Voor veel clubs is dit een té hoge drempel, maar Ewalds geeft aan dat dit voor VV Baarlo niet geldt. “We combineren soms wel veertig facturen voor één aanvraag. Er zijn heel veel investeringen die in aanmerking komen voor de BOSA, van de aanschaf van ballen tot spullen die nodig zijn voor het onderhoud van het veld. Het is een kwestie van goed plannen, secuur te werk gaan en iedereen binnen de vereniging attenderen op de mogelijkheden van de BOSA.”

In de laatste aanvraag van VV Baarlo was een groot bedrag gereserveerd voor nieuwe dakisolatie op het clubgebouw en HR++ glas, waarmee bespaard kan worden op de energiekosten.

Subsidie helpt bij energiebesparende maatregelen

In de laatste aanvraag van VV Baarlo was een groot bedrag gereserveerd voor nieuwe dakisolatie op het clubgebouw en HR++ glas, waarmee bespaard kan worden op de energiekosten. Voor deze investeringen kreeg de club zelfs 30% subsidie van de kosten. De club blijft de komende jaren investeren in duurzaamheid, geeft Ewalds aan. “We zijn nu de mogelijkheid voor de aanleg van zonnepanelen aan het onderzoeken. De subsidie draagt er zeker aan bij dat we meer inzetten op energiebesparende maatregelen. Stel, je wilt als vereniging  € 50.000 investeren en je krijgt bijna een derde van dat bedrag terug, dan heb je het over heel veel geld. De BOSA kan je dus een hoop geld besparen. Ook voor kleinere clubs, die bijvoorbeeld gezamenlijk onder bepaalde voorwaarden een aanvraag kunnen indienen."

"Ik zou elke vereniging aanraden zich te verdiepen in de mogelijkheden van de BOSA. Het bespaart geld en helpt de accommodatie en vereniging voor te bereiden op de toekomst.”

Stimulering Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties (BOSA) Stimulering Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties (BOSA) Benieuwd wat de BOSA voor jouw vereniging kan betekenen? Bekijk hier meer informatie over de subsidieregeling.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen