Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Assistent-scheidsrechter

Wil je, als onderdeel van het arbitrale trio, een bijdrage leveren aan een leuke en sportieve wedstrijd? Dan is de opleiding assistent-scheidsrechter uitermate geschikt voor jou. De KNVB wil geen enkel assistent-scheidsrechterstalent verloren laten gaan. De wedstrijd wordt centraal gesteld met als doel: de juiste wedstrijd met de juiste assistent-scheidsrechter. Binnen de context van de wedstrijd neemt deze zijn/haar beslissingen. Er wordt dan ook getracht om hem/haar voor te bereiden op situaties die zich in de wedstrijd voordoen (die overigens allemaal uniek zijn).

Direct inschrijven

De assistent-scheidsrechter is een essentieel onderdeel van voetbal en hij of zij speelt een belangrijke rol op én buiten het veld. De assistent-scheidsrechter draagt bij aan een sportief en eerlijk verloop van de wedstrijd. Dit betekent meer plezier bij alle deelnemers aan het voetbal.

Wat betekent het om KNVB-official in de rol van assistent-scheidsrechter te zijn en wat is mentale weerbaarheid? Deze onderwerpen staan centraal tijdens de ASR-opleiding.

Onderwerpen

Naast de technische kant van het assisteren (toepassen spelregels, volgen en positie kiezen, samenwerken en leiding geven), wordt er in de opleiding aandacht besteed aan:

 • Wat betekent het om dienend te zijn aan het voetbal?
 • Wat is een open houding en hoe zorg je dat je benaderbaar en aanspreekbaar bent als assistent-scheidsrechter?
 • Hoe ga je om met weerstand en wat betekent dat voor jouw gedrag, communicatie en houding voor, tijdens en na de wedstrijd?
 • Hoe werk je op een positieve manier samen met collega scheidsrechters, assistent-scheidsrechter, bestuursleden, kaderleden, trainers en spelers?

Vorm

Het opleidingsdeel van de cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 3 uur, die maandelijks plaatsvinden op een doordeweekse avond. Daarnaast is zelfstudie en het maken van huiswerkopdrachten (3,5 uur) eveneens onderdeel van de cursus. Ook wordt verwacht dat cursisten ongeveer 6 uur besteden aan praktijkverslagen/zelfreflectieverslagen. Het ervaringsdeel bestaat uit het assisteren bij minimaal 6 wedstrijden.

Opleidingsinvestering

Opleidingsdeel

 • Vier bijeenkomsten á 3 uur: 12 uur

 • Zelfstudie en opdrachten: 3,5 uur

 • Praktijkverslagen/zelfreflectieverslagen: 6 uur

Ervaringsdeel:

 • Assisteren van (minimaal) 6 stagewedstrijden: 9 uur

Kosten

De studiekosten voor deze opleiding bedragen € 52,00,-. Dit is inclusief digitaal cursusmateriaal. Betaling dient voor aanvang van de opleiding voldaan te zijn op bankrekeningnummer ING Bank: NL89 INGB 0670 0002 13, o.v.v. opleiding, accommodatie en naam.

Kosteloos annuleren is mogelijk tot 14 dagen voor aanvang van de opleiding. Bij tussentijdse beëindiging van de opleiding blijven de volledige studiekosten verschuldigd.

Start

Zodra er voldoende deelnemers zijn, start de opleiding circa september/oktober en januari/februari.

Toelating

Om toegelaten te worden tot de opleiding assistent-scheidsrechter moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Minimaal 16 jaar oud
 • In het bezit van een BOS, SOIII of Verenigingsscheidsrechter diploma 
 • Vooraf wordt een toelatingsgesprek gehouden. 

Meer informatie

Voor meer informatie, kan contact worden opgenomen met de KNVB-contactpersoon van jouw district. 

Snezana Vujovic

Arbitrageopleidingen Noord/Oost

Nicole Jacet

Arbitrageopleidingen West

Medewerkster arbitrageopleidingen

Arbitrageopleidingen Zuid

Direct inschrijven

Laatste nieuws